Dokonalé brownies
Na povrchu křupavé a vevnitř vláčné a plné chuti po čokoládě. Kvalitní kakao, nasekané alespoň dva druhy čokolády uvnitř. Doslova exploze v ústech. Při servírování zkuste ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.
Suroviny pro 1 plech
1 menší plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 070 kJ / 4 558 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 58,90 g |
| Tuky | 248,68 g |
| Vláknina | 25,00 g |
| Cholesterol | 1,24 g |
| Sodík | 405 mg |
| Sůl | 0,83 g |
| Sacharidy | 508,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaové hmoty, nejlépe 70 %, nalámeme do misky. Spolu s na kostičky nakrájeným máslem necháme společně rozpustit ve vodní lázni na mírném plamenu a za občasného zamíchání.
Krok 2: Rozpuštěnou směs stáhneme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 3: Troubu rozehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, mřížku dáme do střední výšky. Nachystaný hluboký plech vymažeme a vysypeme, popř. vyložíme papírem na pečení.
Krok 4: Mouku a kakao prosejeme do mísy. Bílou a mléčnou čokoládu nasekáme na drobné kousky. Necháme zatím stranou.
Krok 5: Vejce rozklepneme do misky a přisypeme k nim cukr. Spolu vyšleháme šlehačem nebo metlou do pěny. Že jsme dosáhli cíle, poznáme podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem
Krok 6: Na vaječnou pěnu teď nalijeme vychladlou čokoládu a spojíme je. Mícháme lehce, jako kdybychom kreslili osmičku. Pokračujeme dokud není hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty našlehaný vzduch, proto musíme být při míchání pozorní, ba něžní.
Krok 7: Do mísy s čokoládovou směsí znova prosejeme mouku s kakaem tak, abychom povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijeme oblíbený pohyb do osmičky a začneme sypkou směs spojovat s tekutou.
Krok 8: Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaneme míchat, jen zapracujte odložené kousky bílé a mléčné čokolády.
Krok 9: Těsto vlijeme do připraveného hlubokého plechu Uhladíme těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku.
Krok 10: Vložíme do předehřáté trouby a po 25 minutách jím lehce potřeseme. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřeme a pečeme ještě 5 minut.
Krok 11: Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Vyjmeme z trouby.
Krok 12: Brownies necháme zcela vychladnout, poté vyjmeme z formy a krájíme na čtverečky, které ještě rozpůlíme na trojúhelníky.
Krok 13: Je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc.
Zveřejněno 5. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dokonalé brownies
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6o4
Moje poznámka
Dokonalé brownies
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6o4
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 2 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 7 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 21 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šlehačkové cukroví
Irenaha před 40 minutami
Brokolicové placičky se sýrem
lenka64892 před 1 hodinou
Kuřecí nudličky s ananasem
olapolap před 1 hodinou
Masové kuličky v rajské omáčce
mafinka888 před 1 hodinou
Vinná klobása trochu jinak
Peetrys před 2 hodinami
Vinná klobása se žampiony, sýrem a šunkou
Sahula před 2 hodinami
Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Sahula před 3 hodinami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 4 hodinami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 5 hodinami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 5 hodinami
Tématické fráze:
brownies,
brownies jak má správně vypadat,
braunis,
brownies recept,
dezert s tekutou čokoládou,
brovnies,
browies,
brawnies,
jak má vypadat brownies,
brounis,
brouwnies,
brownes,
brownie,
brovnis,
brownis,
brownies z bile cokolady,
brownies z červené řepy apetit,
brownees,
čokoládové braunis s tekutou cokoladou,
top recepty-brawnies
Suroviny:
máslo,
čokoláda tmavá,
mouka hladká,
kakao,
čokoláda bílá,
čokoláda mléčná,
vejce,
cukr krupice,
máslo,
mouka
Komentáře (6)