

Cokoladovo-jahodovy dezert
Suroviny 12-15 porcí
- rozpis na formu 30x11x7cm
- I. vrstva:
- 200 g máslových sušenek (u mna Melted Milk z Morissons)
- 200 g Nutelly
- II. vrstva:
- 250 ml smetany (u mna double cream)
- 250 g měkkého tvarohu (u mna Quark)
- 2 PL prosátého kakaa
- 2 PL moučkového cukru
- 1 KL vanilkového extraktu (mozno nahradit 1 vanilkovým cukrem)
- 3 KL Želatina (viz obrázek v postupu)
- 4 PL studené vody
- III. vrstva:
- 250 ml smetany
- 200 g hořké čokolády
- 50 g bílé čokolády
- Kromě toho:
- 18-20 kusů jahod
Postup přípravy receptu
Formu na biskupský chlebíček vyložíme papírem tak, aby trčel přes formu. Usnadní nám to vybírání hotového dezertu z formy. Sušenky dáme do mikrotenového sáčku a pomocí válečku je "umeleme". Nevadí, pokud zůstanou sem tam větší kousky. Pěkně to vynikne v té základní části. Přidáme Nutellu a dobře promícháme, dokud nedostaneme kompaktní hmotu.
Hmotu dáme do připravené formy a pomocí lžíce dobře utlačíme. Odložíme do chladničky, dokud si nepřipravíme další vrstvu. Jahody omyjeme, osušíme a konce, kde jsou stopky seřízneme. Snažíme se vybrat stejně velké jahody.
Želatinu necháme nabobtnat se 4 PL vody. Na velmi mírném ohni zahřejeme, teplem se pěkně rozpustí. Nevaříme!
Šlehačku vyšleháme. Tvaroh, cukr, vanilkový extrakt (případně vanilkový cukr) a proseté kakao utřeme. Přidáme vyšlehanou šlehačku a spolu zamícháme, dokud se obě hmoty nespojí. Trochu z této masy odebereme a dobře rozmícháme v rozpuštěné želatině.
Za stálého šlehání přidáme do tvarohovo-šlehačkové směsi a dobře prošleháme, aby se želatina dostala rovnoměrně do celé hmoty.
Do formy na I. vrstvu naneseme trochu krému (pouze tolik, aby se jahody přilepily) a poklademe nastojato jahody těsně vedle sebe. Přikryjeme zbylým krémem a odložíme do chladničky asi na 30 minut.
Mezitím si připravíme III. vrstvu. Šlehačku zahřejeme k bodu varu (nevaříme !!!), přidáme na kostičky nalámanou čokoládu. Odstavíme z ohně a mícháme, dokud nedostaneme krásnou sametovou hmotu. Necháme ustát asi 10 minut.
Bílou čokoládu rozpustíme nad párou. Nalijeme smetanovo-čokoládová hmotu na dezert a povrch zarovnáme. Nakapeme pár kapek bílé čokolády a pomocí párátka vytvoříme vzor. Odložit do chladničky na 3-4 hodiny ztuhnout.
Pomocí papíru vyjmeme z formy a přeložíme na podnos. Krajíme asi 2 cm pláty (nejlépe zoubkováným nebo velmi ostrým nožem) a podáváme. Dezert necháme v chladničce, snadno měkne.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Cokoladovo-jahodovy dezert
-
dakujem vam vsetkym velmi pekne za komentariky...ano, na urobsisam.topky.sk spolupracujem a uverejnuju moje recepty...pred casom ma oslovili k spolupraci a ja som ponuku prijala :)
-
zuzun: myslim, ze ked vyskusas tuto kombinaciu , tak nebudes sklamana ...dakujem za pochvalu
-
hosta:Adkys stránky jsem si už prohlížela, když sem dávala nějakou pomazánku, ale neviděla jsem pod tím receptem už odkaz na její stránky. Na tom tvém odkazu už je to dole. Tak se omlouvám.
-
1974andrea: jo, je to z autorčina blogu - už ho mám prostudovaný
, samé krásné věci
- viz dole na odkazu
http://urobsisam.topky.sk/domaca-pohoda/recepty/co... -
adkas:Tohle jste vkládala taky Vy, je to váš recept a fotka?
http://urobsisam.topky.sk/recept-na-pecenie-cokola... -
A toto je tiež tvoje ? http://urobsisam.topky.sk/recept-na-pecenie-cokola...
-
adkas:Adriano, ty jsi hvězda na zákusky a pečení vůbec
Já sladké nemusím, ale u tvých kousků se rozplývám a asi by si mě ho naučila jíst
máš krásný 10.bod
-
jumanji,ne každý má hned čas to vkládat,tak se to časem nastřádá..
a toto jsou aspon nové dobroty,ne jak ty nekonečně stejný bublaniny a hrnkáče a bábovky dokola..
-
Ty si ale moc šikovná
-
To se mi moooc líbí
Ta druhá fotka je krásná
-
-
Tyjo to je delo! Nutella misto masla, no jasne! A ja se vyhejbam maslu, tohle me nenapadlo. vypada krasne, jak z Grandhotelu, vsechny ingredience jsou spickovy, takze ode me bod a urcite zrealizuju
-
hosta: dakujem za mily komentarik...ano ten spod je trochu iny ako klasicke iba susienky s maslom...treba nechat vsak dobre stuhnut dezert....ten spod sa moze trochu oddelovat pri krajani od zbytku hmoty, ale na chuti to nic neubera....stejne sa to podava na tanieriku s dezertnou vidlickou, takze ziadny problem :)...
-
jumanji:v com je problem? tvoj komentar ma primal k tomu, ze este nejake pridam...:)ved to predsa nie je limitovane kolko receptov mozem naraz pridat, ci vari je?
-
Máš to moc krásné, s chutí jsem si prohlédla tvůj blog a jsou tam samé úžasnosti, velmi mě zaujalo to dno - smíchání sušenek s nutelou a ne s máslem, jak se běžně používá