Postup přípravy
Krok 1: Biga má původ v Itálii a svou hustotou se podobá už hotovému těstu.
Používáme ji do těst s vyšším obsahem tekutiny. Významně prodlužuje trvanlivost pečiva a díky delšímu prokvašení mouky dává lépe vyniknout všem chutím i vůním jinak třeba zcela obyčejného pečiva. Krok 2: Umíchanou bigu zakryjeme proti osychání a necháme dvě hodiny kynout v teple. Pak ji můžeme uložit do lednice a použít kdykoliv během dalších 3 dnů.
Pouze je potřeba vyndat ji z lednice 1-2 hodiny před samotným zaděláním těsta, aby se ohřála. Pokud se zdá být velice hustou (špatně rozmíchatelnou), můžeme ji do budoucího těsta nakrájet nebo nastříhat obyčejnými nůžkami. Krok 3: K natrhané (nastříhané) bize přidáme zbytek surovin z receptu a uhněteme těsto, které necháme klasicky vykynout, pak vytvarujeme, opět vykynout a upečeme.
Používáme ji do těst s vyšším obsahem tekutiny. Významně prodlužuje trvanlivost pečiva a díky delšímu prokvašení mouky dává lépe vyniknout všem chutím i vůním jinak třeba zcela obyčejného pečiva. Krok 2: Umíchanou bigu zakryjeme proti osychání a necháme dvě hodiny kynout v teple. Pak ji můžeme uložit do lednice a použít kdykoliv během dalších 3 dnů.
Pouze je potřeba vyndat ji z lednice 1-2 hodiny před samotným zaděláním těsta, aby se ohřála. Pokud se zdá být velice hustou (špatně rozmíchatelnou), můžeme ji do budoucího těsta nakrájet nebo nastříhat obyčejnými nůžkami. Krok 3: K natrhané (nastříhané) bize přidáme zbytek surovin z receptu a uhněteme těsto, které necháme klasicky vykynout, pak vytvarujeme, opět vykynout a upečeme.
Zveřejněno 18. 8. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Biga
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lyPj
Moje poznámka
Biga
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lyPj
Nejnovější recepty
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 4 hodinami
Skořicové podkovy
Přidáno před 13 hodinami
Jedlé balíky slámy
Přidáno 22. 10. 2025 06:20:03
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 20:28:55
Pohanková kaše s tofu
Přidáno 21. 10. 2025 18:04:03
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 15:33:40
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejrychlejší hřibová omáčka
KrisZaezemi před 13 minutami
Kuřecí nudličky s ananasem
Libotovska před 1 hodinou
Dýňová polévka s pórkem
Majka214 před 2 hodinami
Pangasius pod parmazánovou dečkou
poirotka před 3 hodinami
Čokoládové řezy s kokosem
Olivia1991 před 3 hodinami
Podzimní krémová polévka s opečenou slaninou a kapustičkami
tsmolova před 4 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
ZoeRumpikova před 4 hodinami
Rybí filé v těstíčku
Sahula před 11 hodinami
Jablečná polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Lasagne se sójovým masem
FranTisket před 16 hodinami
Tématické fráze:
biga,
kvásek biga,
testo biga,
biga na chleba,
biga kvásek,
biga do chleba,
biga recept,
chléb biga,
co to.je biga,
co to je biga,
pecivo z biga,
pečivo z bigy
Suroviny:
mouka,
voda,
droždí,
mouka,
voda,
droždí
Komentáře (2)