Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 573 kJ / 1 810 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,50 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 365,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu nalijeme do 2 litrové nádoby (nejlépe keramické, hlavně ne kovové), přidáme cukr nebo med a droždí v tomto pořadí. Po troškách přidáme mouku.
Krok 2: Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek odpočívat na teplém místě. Přikrýt lze i fólií, ale musí být na volno, aby mohl unikat plyn. Směs začne bublat téměř okamžitě. Necháme kvásek pracovat asi 2 až 5 dní, ale nesmíme ho zapomenout jednou denně zamíchat (navrchu se usadí kapalina).
Krok 3: Až směs přestane bublat a začne navinule vonět, opět zamícháme a buď ihned použijeme nebo uložíme do ledničky. Kvásek by měl konzistencí připomínat těsto na lívance. Kdyby směs zrůžověla a nepříjemně čpěla, dostaly se do ní nějaké špatné kvasinky a musíme začít od začátku.
Krok 4: Před použitím kvásek vyndáme z ledničky a necháme ho pár hodin (až 12 hodin) odpočívat v teple. Pak odebereme tolik kvásku, kolik je ho potřeba na recept a odebraný kvásek doplníme.
Krok 5: Doplnění kvásku: ke zbylému kvásku přidáme 1 hrnek mouky a ½ hrnku vody, možno přidat až 1 hrnek vody, záleží na tom, jak hustý kvásek potřebujeme a opět ho necháme pár hodin (aspoň 12 hodin) v teple „lovit“ čerstvé kvasinky. Pak je opět připraven k akci nebo k odpočinku v ledničce.
Krok 6: Oživení kvásku: jestli kvásek delší dobu nepoužíváme (měl by se použít aspoň jednou za dva tři týdny), musí se oživit. Postup je stejný jako při doplnění.
Zveřejněno 20. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANp1
Moje poznámka
Kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANp1
Nejnovější recepty
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 5 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 5 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno 19. 10. 2025 15:32:36
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky - klasické
Lukrejka před 14 minutami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 30 minutami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 2 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 3 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 5 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 5 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 5 hodinami
Španělské ptáčky
Jan@Novy před 5 hodinami
Domácí šunka z králičího masa
Romanesku před 6 hodinami
Tématické fráze:
kvásek,
kvásek recept,
příprava kvásku,
recept na kvasek,
kvásek příprava,
jak udělat kvásek z droždí,
oživení kvásku,
kvásek na lívance,
jak se dělá kvásek z droždí,
lívance z kvásku,
sušený kvásek jak použít,
recept kvasek,
jak oživit kvásek,
jak udělat kvásek,
recepty z kvásku,
jak se dělá kvásek,
kvásek postup,
jak na kvásek,
kvásek z vody,
přírodní kvásek
Suroviny:
voda,
cukr,
droždí sušené,
mouka hladká
Komentáře (4)
Nádoba z nerez oceli je naprosto v pořádku, ale delší vystavení kovům jako měď, mosaz a zejména hliník, může způsobit problémy. Už jsem slyšela o lidech, kteří si kvásek přikryli hliníkovou fólií a kvásek jim jí "sežral". Ale zamíchat kvásek hliníkovou lžící není problém, když jí tam nezapomete...