Křupavý selský bochník zadělaný v DP a pečený v troubě

Jitkab Kuchař: Jitkab

Doba přípravy: 4 hodiny 24 krajíců Domácí pekárna 10 názorů

Suroviny

Večer před pečením: Řidší kvásek
1 hrnek vody
1/4 čajové lžičky sušeného droždí
1 1/4 hrnku chlebové mouky pšeničné
2 polévkové lžíce pšeničné mouky celozrnné
1 polévková lžíce hrubé kukuřičné mouky
1 polévková lžíce hrubé pšeničné mouky
Druhý den ráno: Těsto
1 hrnek vody
1 polévková lžíce hrubé soli (lze nahradit 1 a půl lžíce obyč. soli)
1 polévková lžíce cukru krupice
1/4 čajové lžičky sušeného droždí
3,5 hrnku chlebové mouky pšeničné
kvásek připravený předešlého večera
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením: ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program „těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat. (Nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní).

  2. Druhý den ráno: mejméně o 8 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program „těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu.

  3. Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme a asi na 30 minut přendáme do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme fólií. (Kdo chce, může dát těsto i s mísou do ledničky a pokračovat třeba o den později. V tom případě je potřeba těsto po vyndání z ledničky nechat chvíli „rozehřát“).

  4. Pak těsto z mísy vyndáme a opatrně uděláme bochník, který položíme „uzlem“ dospod na lopatu s krupicí (stačí obrácený plech s pečicím papírem).

  5. Těsto pomoučíme, přikryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zvětšit objem asi o 30-40 %, ale nezoufejte, ono si v troubě ještě trochu povyskočí.

  6. Mezitím si na nejnižší rošt v troubě položíme pizza kámen (nebo keramickou dlaždičku) a troubu předehřejeme na 245 °C. (Kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu).

  7. Před pečením do vykynutého bochníku uděláme zářezy (třeba mřížku nebo křížek – jinak by bochník praskl sám, což vlastně nevadí, ještě mu to dodá na selskosti!) Pozor, zářezy nesmí být příliš hluboké, maximálně 1 cm.

  8. Pak bochník postříkáme vodou (používám lahvičku s mechanickým rozstřikovačem).

  9. Trochu vody stříkneme i na stěny trouby a pak do ní vložíme chleba.

  10. Stěny trouby ostřikujeme vodou každých pár minut během prvních 15 minut pečení. Dáváme pozor, abychom nestříkli na žárovku, sklo či pizza kámen/dlaždičku, ty potvory rády praskají.

  11. Pak teplotu snížíme na 220 °C a pečeme dalších 35 minut. Celková doba pečení je tedy 50 minut. Vnitřní teplota chleba by měla být kolem 88 °C. Kdo nemá teploměr, může si na spodek chlebíku zaťukat – měl by znít dutě.

  12. Hotový chléb necháme na mřížce vychladnout. Ale to je jen teorie, ještě nikdy se nám nepodařilo tak dlouho čekat. Zbylý chlebík lze položit nakrojenou stranou na kredenc/prkýnko, kůrka pak vydrží křupavá i několik dní a vnitřek zůstane měkký. Kdo nechce, může chleba uložit do igelitového sáčku, kůrka pak zvláční.

Poznámka

1 hrnek = 225 ml

Tento druh chleba má vynikající křupavou kůrčičku a uvnitř je měkký. Dá se také udělat v ošatce, ale pak nebude kůrka křupavá.

Původní recept najdete na: http://www.kingarthurflour.com/recipes/in-search-o...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Křupavý selský bochník zadělaný v DP a pečený v troubě

  • jirka jirka(neregistrovaná)

    Složitější recept na normální chleba snad neexistuje.Dělám dobrý a jednodušší a nevymýšlím!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)Chlebík je nádherný:yes: (Místo dlaždice můžete dát do trouby kovovou plotnu určenou pro plynové vařiče a přímo na ni plech s chlebem.)

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    ercicka - to je fakt, ono to opravdu bude tou solí. A v těch dózičkách mám cukrátka pro děti - proto jsou dost omlácené, jsou dost často v provozu. :-)

    Odpovědět

  • ercicka ercicka

    Jitkab: a este som ti chcela povedat, ze mas naaaaaaadherne hrnceky :-K:-K:-K mozem sa spytat co v nich mas? ja viem, ze je to mimo recept, ale hadam mi to prepacite ;-)

    Odpovědět

  • ercicka ercicka

    chlebik je krasny!!! :yes::yes::yes:

    Hella: ked rosis chleba slanou vodou, tak korka zmakne, lebo voda sa v trube sice vypari, ale sol zostane na povrchu a po upeceni zase nabera vlknost z okoliteho prostredia. preto ta korka uz nie je chrumkava

    ak sa rosi cistou vodou, korka zostane leskla

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ten je!!!:-O:-O Já chci i ten v tom hrnci!!:-)):yes:

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Ostřikovat se chleba musí jen těch prvních 10 až 15 minut pečení. Možná přitom hraje i roli, na kterém roštu v troubě sedí. Jestli to nějak ovlivňuje ta sůl rozpuštěná ve vodě netuším. Mimochodem, to je skvělý nápad, to budu muset vyzkoušet.:-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Jitko, překvapilo mě to ostřikování vodou. Mám zkušenost, že když povrch chleba zvlhčím vodou, tak pak už tak nekřupe. Ale možná je to tím, že vodu vždycky osolím.

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Ten od Hella vypadá opravdu fantasticky, nechápu jak mi mohl uniknout. Mám podobný recept na chleba pečený v hrnci a ten má skutečně superkřupavou kůrku - ale to už člověk musí mít dobrého zubaře, než se do něj pustí. ;-)

    On nakonec každý recept na chleba vypadá přibližně stejně, ne? Vždycky je tam voda, mouka atd., ale nějakým zázrakem je výsledek pokaždé jiný. Ten můj se dělá v DP a musí se s ním začít o den předem...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Podobný tu je od Helly - viz podobné recepty, ale tady je víc druhů mouky

    Odpovědět

Tématické fráze: forma na pečení chleba v troubě pečení chleba v troubě forma na pečení chleba pečeme chleba v troubě selský chléb formy na pečení chleba selsky chleb recept pečeni chleba troubě ve forme formy na pečení chleba v troubě selsky chleba recept pečeni chleba troubě celozrnný chléb pečený v troubě keramická forma na chleba doba pečení chleba bochník chleba keramické formy na pečení keramická forma na pečení chleba chleba pečený v troubě doba pečení chleba v troubě keramická forma na chléb

Zapomněl/a jsem heslo