

Výborná bavorská buchta se skořicí
Suroviny 12 porcí
- Těsto:
- 100 ml mléka
- 100 ml vody
- 1 vejce
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 4 lžíce másla
- 1/3 hrnku cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- Sypání:
- 1/3 hrnku pískového cukru
- 1 lžička skořice (kdo rád skořici, může dát 2 lžičky)
- 1 hrnek smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
Přísady dát do pekárny, nastavit na „těsto“ a zmáčknout start.
Po skončení cyklu vyndat těsto na pomoučený vál. Těsto natlačíme na vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme 30 až 45 minut kynout.
Pak ukazovákem a prostředníkem děláme po celém povrchu do těsta díry.
V malé misce si smícháme sypání a zasypeme jím díry.
Nakonec buchtu zalijeme smetanou a pečeme asi 30 minut při 180 C. Buchta je nejlepší ještě za tepla, ale dá se i velice úspěšně zmrazit.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 237 ml
1/3 hrnku = 79 ml
plech 32x23x5 cm, 36x27x5 cm
Zdroj: Bread Machine Magic, Linda Rehberg & Lois Conway, Irene’s Bavarian Coffee Cake
Toto těsto je univerzální, vhodné na buchty a koláče. Výborně se s ním pracuje, je měkkoučké a křehoučké.
Smetana s cukrem vytvoří karamel a buchta překrásně provoní celý byt. Buchta není žádná krasavice, ale je to dobrota a děti ji přímo zbožňují.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Výborná bavorská buchta se skořicí
-
No nevim jak vy, ale ja bych ji uz po druhe nepekl...Tohle je proti tomuhle receptu luxus: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=135660
-
Když to tak čtu, tak to má cosi velmi společného s http://www.toprecepty.cz/recept/2464-buchta-vanilk..., jen je to méně pracné.
-
neskutočný koláč!!!! dakujem za recept.
len sa po ňom zaprášilo.
-
Včera jsem pekla, dneska ochutnala a musím říct, že je to vynikající a vláčný koláček. S těstem se výborně pracovalo
Pekla jsem na velkém plechu,
-
Ivano díky za převod ingrediencí
Taky ráda dovažuji
Chtěla jsem o víkendu upéct, ale mezi moučníky jsem recept nenašla
Až teď koukám, že je u DP, ale už jsem si ho vytiskla
-
Díky. Škoda, žes velikost plechu nenapsala hned, mohla jsem si ušetřit drhnutí trouby.
V postupu máš ale stále "natlačíme do vymazané dortové formy". Dortová forma pr.24 cm má ale objem 2,26 litru, zatímco plech 36x27x5 cm objem 4,86 litru, což je tedy obrovský rozdíl. Tak prosím tu dortovou formu vymaž.
Pro ty, které jako já rády postaví nádobu z pekárny na váhu a dovažují i tekuté přísady: mouka 420 g, máslo 50 g, cukr 70 g, čerstvé droždí 16 g. Mléka jsem dala 200 g (vodu už ne). -
Presne tak, velky plech. Ja jsem to delala na plechu 32x23x5 cm i 36x27x5 cm a vzdycky se to povedlo. Pridam to do receptu.
-
Ivano, já bych to viděla na velký plech. Tři hrnky mouky jsou přes půl kila
, což je na dortovou formu až dost
-
Jitko, v jak velké formě jsi buchtu pekla?
Mám dortovou 24 cm, vzala jsem tedy pekáček 22x22 (má větší plochu dna). Buchta mi vyskočila přes okraj a část smetany vytekla.
Chuťově dobrá, jen se mi zdá moc vysoká, bude to asi opravdu chtít větší formu. A to těsto je prima, hezky se s ním pracuje.
Ještě jsem do těsta přidala rozinky máčené v rumu a zbytek, co rozinky nenasákly, jsem dala do polevy místo části smetany. -
Děvčata, děkuji vám za přepočty droždí, zase jsem o trošku chytřejší
-
anebo taky 1,5 lžičky sušeného = 15,75 g čerstvého droždí
-
Cha cha!
Jak rikam, nejsem zadny matematik.
-
Jitko, možná než 3/4 poloviny kostky čerstvého, není lepší jednoduše 1/3 čerstvého?
-
Tak jsem se mrkla na to droždí a vypadá to takhle:
1 kostka čerstvého droždí = 4 lžičky sušeného
1/2 kostky = 2 lžičky sušeného
Takže 1 1/2 lžičky sušeného droždí by mělo být asi 3/4 poloviny kostky čerstvého. Zní to hrozně a je fakt, že nejsem žádný matematik, ale snad je to ono. -
Tak v mouce už mám jasno, díky za doplnění, jen mám ještě jeden menší problém. Používám droždí ve většině případů čerstvé, poradíte mi prosím někdo, kolik ho mám dát místo toho sušeného?