Výborná bavorská buchta se skořicí

Jitkab Kuchař: Jitkab

Doba přípravy: 3 hodiny 12 porcí Domácí pekárna 28 názorů

Suroviny

Těsto:
100 ml mléka
100 ml vody
1 vejce
3 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
4 lžíce másla
1/3 hrnku cukru
1,5 lžičky sušeného droždí
Sypání:
1/3 hrnku pískového cukru
1 lžička skořice (kdo rád skořici, může dát 2 lžičky)
1 hrnek smetany ke šlehání
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Přísady dát do pekárny, nastavit na „těsto“ a zmáčknout start.

  2. Po skončení cyklu vyndat těsto na pomoučený vál. Těsto natlačíme na vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme 30 až 45 minut kynout.

  3. Pak ukazovákem a prostředníkem děláme po celém povrchu do těsta díry.

  4. V malé misce si smícháme sypání a zasypeme jím díry.

  5. Nakonec buchtu zalijeme smetanou a pečeme asi 30 minut při 180 C. Buchta je nejlepší ještě za tepla, ale dá se i velice úspěšně zmrazit.

Poznámka

1 hrnek = 237 ml

1/3 hrnku = 79 ml

plech 32x23x5 cm, 36x27x5 cm

Zdroj: Bread Machine Magic, Linda Rehberg & Lois Conway, Irene’s Bavarian Coffee Cake

Toto těsto je univerzální, vhodné na buchty a koláče. Výborně se s ním pracuje, je měkkoučké a křehoučké.

Smetana s cukrem vytvoří karamel a buchta překrásně provoní celý byt. Buchta není žádná krasavice, ale je to dobrota a děti ji přímo zbožňují.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Výborná bavorská buchta se skořicí

  • Nic moc Nic moc(neregistrovaný)

    No nevim jak vy, ale ja bych ji uz po druhe nepekl...Tohle je proti tomuhle receptu luxus: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=135660 :no:

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Když to tak čtu, tak to má cosi velmi společného s http://www.toprecepty.cz/recept/2464-buchta-vanilk..., jen je to méně pracné.

    Odpovědět

  • jaja19 jaja19

    neskutočný koláč!!!! dakujem za recept. :-K len sa po ňom zaprášilo.

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Včera jsem pekla, dneska ochutnala a musím říct, že je to vynikající a vláčný koláček. S těstem se výborně pracovalo :yes: Pekla jsem na velkém plechu,

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Ivano díky za převod ingrediencí:-K Taky ráda dovažuji;-) Chtěla jsem o víkendu upéct, ale mezi moučníky jsem recept nenašla:-O Až teď koukám, že je u DP, ale už jsem si ho vytiskla:-D

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Díky. Škoda, žes velikost plechu nenapsala hned, mohla jsem si ušetřit drhnutí trouby. :-//
    V postupu máš ale stále "natlačíme do vymazané dortové formy". Dortová forma pr.24 cm má ale objem 2,26 litru, zatímco plech 36x27x5 cm objem 4,86 litru, což je tedy obrovský rozdíl. Tak prosím tu dortovou formu vymaž.

    Pro ty, které jako já rády postaví nádobu z pekárny na váhu a dovažují i tekuté přísady: mouka 420 g, máslo 50 g, cukr 70 g, čerstvé droždí 16 g. Mléka jsem dala 200 g (vodu už ne). ;-)

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Presne tak, velky plech. Ja jsem to delala na plechu 32x23x5 cm i 36x27x5 cm a vzdycky se to povedlo. Pridam to do receptu.

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Ivano, já bych to viděla na velký plech. Tři hrnky mouky jsou přes půl kila;-), což je na dortovou formu až dost

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Jitko, v jak velké formě jsi buchtu pekla?
    Mám dortovou 24 cm, vzala jsem tedy pekáček 22x22 (má větší plochu dna). Buchta mi vyskočila přes okraj a část smetany vytekla. :-//
    Chuťově dobrá, jen se mi zdá moc vysoká, bude to asi opravdu chtít větší formu. A to těsto je prima, hezky se s ním pracuje.
    Ještě jsem do těsta přidala rozinky máčené v rumu a zbytek, co rozinky nenasákly, jsem dala do polevy místo části smetany. :-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Děvčata, děkuji vám za přepočty droždí, zase jsem o trošku chytřejší ;-):-K

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    anebo taky 1,5 lžičky sušeného = 15,75 g čerstvého droždí ;-)

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Cha cha! :-D Jak rikam, nejsem zadny matematik. :-)

    Odpovědět

  • Amira Amira

    Jitko, možná než 3/4 poloviny kostky čerstvého, není lepší jednoduše 1/3 čerstvého? ;-)

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Tak jsem se mrkla na to droždí a vypadá to takhle:
    1 kostka čerstvého droždí = 4 lžičky sušeného
    1/2 kostky = 2 lžičky sušeného
    Takže 1 1/2 lžičky sušeného droždí by mělo být asi 3/4 poloviny kostky čerstvého. Zní to hrozně a je fakt, že nejsem žádný matematik, ale snad je to ono.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Tak v mouce už mám jasno, díky za doplnění, jen mám ještě jeden menší problém. Používám droždí ve většině případů čerstvé, poradíte mi prosím někdo, kolik ho mám dát místo toho sušeného?

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: cuketová buchta se skořicí výborná buchta buchta z cukety se skořicí buchta ze sušeného mléka kolik je 1/3 litru výborná buchta z domácí pekárny sypání na buchtu převod sušeného droždí na čerstvé buchta s pudinkem a skořici skořicová buchta výborná buchta z rebarbory přepočet droždí cuketová buchta s pudinkem prevod litru na kila domácí pekárna buchta cuketový koláč se skořicí prevod litry na kila kolik je 1/3 z litru buchta se smetanou a skořicí výborná buchta z pekárny

Zapomněl/a jsem heslo