Dvoudenní kvásek

cathleen Kuchařka: cathleen

Pro začátečníky 31 názorů

Suroviny

110 g žitné mouky
krajíc chleba
300 ml vody (teplé)
30 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 36-48 h před plánovaným pečením dáme do teplé vody rozmočit chleba, pak ho mixnem ponorným mixérem dohladka.

  2. Přidáme téměř všechnu mouku (lžíci dáme stranou do druhého dne), droždí, rozmícháme a zakryjeme proti prachu a osychání.

  3. Druhý den je kvásek plný pěkných bublin. Vmícháme zbytek mouky a necháme do třetího dne - dne pečení. Pak přidáme potřebné množství vody (150-600 ml), přiměřeně tomu mouky a dalších surovin na chleba a můžeme péct.

  4. (Já tento kvásek zadělávám večer, 1,5 dne před pečením).

Poznámka

Nejedná se o pravý kvásek, ten je v receptu tady : http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

Recept na dvoudenní kvásek mě napadl při čtení Kuchařky pro krkonošského medvěda (nakl.Dona), kde doporučují vyrobit něco podobného kvásku pro přípravu kysela.

Chleba, vyrobený z něj, kyne před očima a je výborný, lepší, než ten z obchodu. Peču ho už hodně let.http://www.toprecepty.cz/recept/6912-obycejny-chle...

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Dvoudenní kvásek

  • vladi vladi

    cathleen:tak jsem se už prolistovala do r. 2009 a sbírala jsem rozumy- tak počkám do zítřka co se bude dít- děkuji moc za tvůj čas a ochotu mi poradit jakožto i spegetce:-S:-p

    Odpovědět

  • vladi vladi

    cathleen:to bylo nedopatření- omlouvám se- já jsem si to chtěla přečíst ja to sem vložila spagi, ale nešlo mi to otevřít, tak jsem to zkopírovala a zpátky sem vložila- promiň mi moji technickou negramotnost /počítačovou/.:-) / jinak ten můj problém se týká "dvoudenního kvásku".

    Odpovědět

  • vladi vladi

    tak tohle jsem asi nezvládla!! všechno přesně dle rcp. , ale přikryla jsem to "freš-folií" to byla asi chyba /nemohlo to dýchat/ kvásek "vykypěl" až do úrovně 1l- měla jsem ho v nádobě plastové /odměrce na tekutiny/;-( a pak "zpadnul" a asi už 4 hodiny je z něj jen řídká tekutina která nijak nepracuje- nebublá apod. jak tady píšete, přikryla jsem jej už jen ubrouskem- že by do zítřka se z toho přece jen vyklubal ten vytoužený kvásek na chlebík???:-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen:jo ale psala o dvoudenním

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    spagetka: to sice ano, ale tento kvásek nemá s tím žitným nic moc společného.
    A pokud jí utíká ze sklenky žitný, stačí ho víc zahustit, bude pomalejší.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: Ivo, vlaďka psala na pokecu, že jí utíká kvásek ze sklenice, tak jsem jí písla, ať ho dá do větší, ptala se, jestli tomu nějak neublíží, já jí odepsala,a že ne. Asi je to tento problém, téměř určitě. Nevím, proč to nedopsala. Ale mám pravdu, že nevadí, když to dá do větší nádoby ? Aspoň já to tak udělala a nic se nestalo.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    vladi: co s tím odkazem, Vlaďko? Nenapsalas, proč jsi ho sem vložila....

    Odpovědět

  • vladi vladi

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj, od včera mi bublá, len ho obzerám a čuchám s údivom. Som zvedavá na večerné pečenie!:-D

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Chlebík upečen a je skvělý má křupavou kůrčičku.:-pPekla jsem ten obyčejný chlebík

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    janatka::-8 jé, promiň, tvůj dotaz jsem asi přehlídla. Doufám, že chlebík bude chutnat, písni;-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Nepřekynul,toho jsem se bála:-/,už mám zaděláno na chléb,atk uvidím bylo toho docela hodně(kvásku);-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak mám kvásek zadělán a zítra zkusím chlebík!!;-)pak se ozvu.pro mne je tento jednodušší.Na ten druhý nějak nemohu u nás sehnat celozrnnou žitnou mouku.Chtěla jsem se zeptat jestli všechno to množství je jen na jeden chléb???A prosím tě už mám skoro plnou nádobu ,nepřekyne to do zítra????

    Odpovědět

  • simonabr simonabr

    Ahoj a díky za odpověď, já zkusím nejdřív ten a až později bych se "vrhla" na ten žitný. Uvidíme, jak to dopadne, péct chci v neděli, takže v pátek ho zadělám.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    simonabr: ano, Simčo, kvásek musí být v teple. Ale nevím, jestli jsi neměla na mysli a nechceš dělat kvásek žitný http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/? Ten dvoudenní je pro jednorázovou spotřebu, ten žitný může přikrmovat a odebírat do těsta i roky.;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kvásek kvásek recept kde sehnat kvásek rychlý kvásek recept na kvásek kupovaný kvásek kde sehnat kvásek na chleba jak živit kvásek priprava kvasku na kyselo jak udělat kvásek živení kvásku pravý kvásek recept na pravý kvásek rychly kvasek na chleba kvasek priprava jak se dela kvasek večerní chleba recept večerní chléb recept večerní chléb recept kvásek nepracuje

Zapomněl/a jsem heslo