Vídeňský chléb

Jitkab Kuchař: Jitkab

Doba přípravy: 4 hodiny 24 krajíců Domácí pekárna 25 názorů

Suroviny

Řidší kvásek (večer před pečením):
265 ml vody
3 polévkové lžíce másla (změklého a nakrájeného na kousky)
2 polévkové lžíce cukru
1 hrnek pšeničné mouky celozrnné (lze nahradit chlebovou moukou pšeničnou)
1/4 hrnku chlebové mouky pšeničné
1/2 čajové lžičky sušeného droždí
Těsto (druhý den ráno):
1,75 hrnku chlebové mouky pšeničné
3 polévkové lžíce sušeného mléka (není nutno)
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí
kvásek připravený z předešlého večera
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením: Ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program „těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat (nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní).

  2. Druhý den ráno: Maximálně o 12 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program „těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu, ale mělo být to být tak akorát.

  3. Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme, vytvarujeme na pomoučněném vále, položíme na pečící papír nebo sázecí lopatu poprášenou krupicí, pokryjeme fólií potřenou olejem a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit objem.

  4. Mezitím si na prostřední rošt v troubě položíme pizza kámen a troubu předehřejeme na 190°C (kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu). Na dno trouby dáme plech (sem při pečení nalijeme horkou vodu).

  5. Před pečením do vykynutého bochníku uděláme několik příčných zářezů a vložíme do trouby. Do plechu nebo nádoby připravené na dně trouby nalijeme 1 hrnek horké vody, aby se uvolnila pára.

  6. Pečeme 35 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 83 až 99°C.

Poznámka

1 hrnek = 225 ml

Celý chléb lze upéct v DP. Původní recept najdete zde: http://www.recipezaar.com/light-wheat-vienna-style...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Vídeňský chléb

  • Irrena Irrena

    Právě hledám recept na chleba a narazila jsem na tento, ale 2 PL cukru se mi zdá opravdu moc:-O

    Odpovědět

  • katty katty

    Tak si prohlížím recept a myslím, že na chlebík 2 polévkové lžíce cukru jsou taky dost.

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Jeminacku, mate pravdu, je to lzicka a pul. Moc se omlouvam! Uz je to opravene.

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Mně to taky přišlo divné, protože většinou se dává právě 1,5 lžičky.

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Gabi, máš pravdu, patří tam 1 a 1/2 čajové lžičky. Zrovna jsem se na to koukala v tom originálním odkazu. Možná i proto mi to špatně vykynulo. Pokud se nepletu, tak sůl brání kynutí, tak by problém mohl být právě v tom. Škoda, že jsem se nekoukla už před pečením. No...tak mu dám asi ještě jednu šanci:-))
    Díky za upozornění:-K
    PS: Jitko, mohla bys to prosím opravit v receptu?

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Zusko, mně přišel taky dost slaný, dle mého má být soli jen lžička a půl, NE lžíce. Ale jinak byl dobrý. Nechala jsem jej kynout v ošatce

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Tak jsem se pustila i do tohohle chlebíku, ale vůbec se nepovedl;-( Přišlo mi, že špatně vykynul, byl nepříjemně kyselý a šíleně přesolený:-( Možná jsem někde udělala chybu, ale nejsem si toho vědoma, postupovala jsem přesně podle receptu... A přitom na fotce vypadá tak nádherně:-p No možná se časem odhodlám a zkusím ještě jednou...

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    A moc nám chutnal :yes: Místo másla jsem dala olej ;-)

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Nadhera, ten se teda povedl!:yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    boze...ten chlieb je fantasticky

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Přidala jsem fotečky :-p

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    Hlavne, ze chutnal! To me moc tesi.

    Odpovědět

  • xkacerka xkacerka

    Bohužek ne, nemám digitální foťák :-( Ale chlebík ná opravdu moc chutnal:-)):-)):yes::yes:

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab(autor receptu)

    To me moc tesi, xkacerko. Fotecka neni?

    Odpovědět

  • xkacerka xkacerka

    Tak jsem dělala a povedl se výborně:-):yes: Díky za recept

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sázecí lopata na chleba sazeci lopata na peceni chleba recepty po lopatě cim potrit chleb čím potřít chleba lopata na chleba kámen na pečení chleba sázecí lopata na chléb recepty na chleba čim potřít chleba před pečením čím potřít chléb před pečením po lopatě recepty hovězí maso recepty s videm recepty na chléb chléb recept sázecí lopata na pizzu sázecí lopata pizza/chleb lze nahradit chlebovou mouku sázecí lopata recept na chleba

Zapomněl/a jsem heslo