

Vídeňský chléb
Suroviny 24 krajíců
- Řidší kvásek (večer před pečením):
- 265 ml vody
- 3 polévkové lžíce másla (změklého a nakrájeného na kousky)
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 hrnek pšeničné mouky celozrnné (lze nahradit chlebovou moukou pšeničnou)
- 1/4 hrnku chlebové mouky pšeničné
- 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
- Těsto (druhý den ráno):
- 1,75 hrnku chlebové mouky pšeničné
- 3 polévkové lžíce sušeného mléka (není nutno)
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- kvásek připravený z předešlého večera
Postup přípravy receptu
Večer před pečením: Ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program „těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat (nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní).
Druhý den ráno: Maximálně o 12 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program „těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu, ale mělo být to být tak akorát.
Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme, vytvarujeme na pomoučněném vále, položíme na pečící papír nebo sázecí lopatu poprášenou krupicí, pokryjeme fólií potřenou olejem a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Mezitím si na prostřední rošt v troubě položíme pizza kámen a troubu předehřejeme na 190°C (kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu). Na dno trouby dáme plech (sem při pečení nalijeme horkou vodu).
Před pečením do vykynutého bochníku uděláme několik příčných zářezů a vložíme do trouby. Do plechu nebo nádoby připravené na dně trouby nalijeme 1 hrnek horké vody, aby se uvolnila pára.
Pečeme 35 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 83 až 99°C.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 225 ml
Celý chléb lze upéct v DP. Původní recept najdete zde: http://www.recipezaar.com/light-wheat-vienna-style...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vídeňský chléb
-
Právě hledám recept na chleba a narazila jsem na tento, ale 2 PL cukru se mi zdá opravdu moc
-
Tak si prohlížím recept a myslím, že na chlebík 2 polévkové lžíce cukru jsou taky dost.
-
Jeminacku, mate pravdu, je to lzicka a pul. Moc se omlouvam! Uz je to opravene.
-
Mně to taky přišlo divné, protože většinou se dává právě 1,5 lžičky.
-
Gabi, máš pravdu, patří tam 1 a 1/2 čajové lžičky. Zrovna jsem se na to koukala v tom originálním odkazu. Možná i proto mi to špatně vykynulo. Pokud se nepletu, tak sůl brání kynutí, tak by problém mohl být právě v tom. Škoda, že jsem se nekoukla už před pečením. No...tak mu dám asi ještě jednu šanci
Díky za upozornění
PS: Jitko, mohla bys to prosím opravit v receptu? -
Zusko, mně přišel taky dost slaný, dle mého má být soli jen lžička a půl, NE lžíce. Ale jinak byl dobrý. Nechala jsem jej kynout v ošatce
-
Tak jsem se pustila i do tohohle chlebíku, ale vůbec se nepovedl
Přišlo mi, že špatně vykynul, byl nepříjemně kyselý a šíleně přesolený
Možná jsem někde udělala chybu, ale nejsem si toho vědoma, postupovala jsem přesně podle receptu... A přitom na fotce vypadá tak nádherně
No možná se časem odhodlám a zkusím ještě jednou...
-
A moc nám chutnal
Místo másla jsem dala olej
-
Nadhera, ten se teda povedl!
-
boze...ten chlieb je fantasticky
-
Přidala jsem fotečky
-
Hlavne, ze chutnal! To me moc tesi.
-
Bohužek ne, nemám digitální foťák
Ale chlebík ná opravdu moc chutnal
-
To me moc tesi, xkacerko. Fotecka neni?
-
Tak jsem dělala a povedl se výborně
Díky za recept