Jablečno-švestkový "crumble"
Základ tohoto moučníku tvoří sladkokyselá jablka a švestky, zapečené pod tenkými plátky skořicové rolády, která nahrazuje klasickou drobenku. Tento dezert chutná nejlépe ještě vlažný, ideálně se lžící zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Suroviny pro 1
8 - 10
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 957 kJ / 3 814 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 54,94 g |
| Tuky | 166,59 g |
| Vláknina | 43,50 g |
| Cholesterol | 652 mg |
| Sodík | 209 mg |
| Sůl | 0,31 g |
| Sacharidy | 501,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme na menší kousky nakrájené máslo, vejce, smetanu a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténu a zhruba na 1 hodinu uložíme do chladničky.
Krok 2: Odleželé těsto přendáme na pomoučněný vál a rozválíme do obdelníkového tvaru. Potřeme smetanou, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a pevně srolujeme. Roládku zabalíme do mikrotenu a vložíme na zhruba 2 hodiny do mrazničky.
Krok 3: Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na plátky nebo kousky. Pokapeme citronovou šťávou a osladíme části cukru a vanilkového cukru, přidáme nahrubo nasekané mandle, lehce promícháme.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme. Krok 4: Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C.
Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme. Krok 4: Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C.
Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.
Zveřejněno 11. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečno-švestkový "crumble"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n4Al
Moje poznámka
Jablečno-švestkový "crumble"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n4Al
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 1 hodinou
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 3 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 15 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 16 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sedlácké fondue
vitula1 před 3 hodinami
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 15 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 15 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 16 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 18 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 19 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 21 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 22 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 22 hodinami
Tématické fráze:
jablecno švestkovy koláč,
jablečná crumble,
jablecno švestkovy koláče,
cop crumble,
crumble recept,
jablečný crumble recept,
jablečná buchta,
jablecnosvestkovy crumble
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
smetana sladká,
smetana sladká,
cukr krupice,
skořice,
švestky,
jablko,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
šťáva citronová,
mandle loupané
Komentáře (1)