

Jablečno-švestkový "crumble"
Suroviny 8 - 10 porcí
- Těsto:
- 240 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 140 g másla nebo jiného tuku
- 1 vejce
- 2 lžíce 12% sladké smetany
- Na potření a posypání rozváleného těsta:
- 2 lžíce 12% sladké smetany
- 50 g krupicového cukru
- 1 - 3 lžičky skořice - dle chuti
- Ovocná směs:
- 500 g švestek
- 4 ks větších jablek
- 1 vanilkový cukr
- 50 g krupicového cukru - i víc dle potřeby
- šťáva z1/2 citronu
- 50 g loupaných mandlí
Postup přípravy receptu
Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme na menší kousky nakrájené máslo, vejce, smetanu a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténu a zhruba na 1 hodinu uložíme do chladničky.
Odleželé těsto přendáme na pomoučněný vál a rozválíme do obdelníkového tvaru. Potřeme smetanou, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a pevně srolujeme. Roládku zabalíme do mikrotenu a vložíme na zhruba 2 hodiny do mrazničky.
Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na plátky nebo kousky. Pokapeme citronovou šťávou a osladíme části cukru a vanilkového cukru, přidáme nahrubo nasekané mandle, lehce promícháme.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme.Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C.
Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem, nepatrně upraveno.
Skořice doporučuji dát spíše méně, stačí 1 lžička, je dost aromatická. Ovoce by se ani nemuselo dávat ve vrstvách, ale může se i smíchat dohromady. Taky může být v jiném poměru. Místo smetany půjde použít i mléko. Na zapečení budou fajn i jednoporcové zapékací misky.
Recept byl uveřejněn jako Jablečno-švestkový crumble, ale to by mělo být jen zapečené ovoce s drobenkou. Tak mám problém s názvem a proto ty uvozovky. :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečno-švestkový "crumble"
K receptu nejsou žádné komentáře.