Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 204 kJ / 2 200 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 16,43 g |
| Tuky | 212,86 g |
| Vláknina | 6,60 g |
| Cholesterol | 897 mg |
| Sodík | 122 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 51,30 g |
Postup přípravy
Zemiaky nastrúhame na strúhadle na kašu, osolíme, pridáme vajce. Poriadne rozmiešame a postupne pridávame múku, až kým cesto nie je trochu hustejšie (Ale pozor! Múky nesmie byť príliš, halušky by boli veľmi tuhé).
Správnu konzistenciu cesta testujeme vo vriacej vode - hodíme jeden malý kúsok cesta do vriacej osolenej vody a ak haluška zostane vcelku, do cesta už nemusíme pridávať múku. Je dôležité, aby bolo v ceste správne množstvo múky, preto testujem aj dva-trikrát počas pridávania múky. Krok 2: Varenie halušiek:
Cesto sa hádže do vriacej vody postupne cez ploché strúhadlo s 1 cm dierkami. Ja používam ešte malú bielu špachtličku, ktorou padanie cesta urýchlim potieraním po strúhadle. Zakaždým halušky napadané do vody poriadne premiešam, hlavne dno hrnca, inak by sa prilepili.
Medzitým, čo varím cesto, polovicu masla pokrájam na plátky a dám ich do misy, kam budem hádzať uvarené halušky z vody. Halušky vyberám malým klasickým sitkom, hotové sú vtedy, keď plávajú na hladine. Pridávam tam rovno aj tvaroh/bryndzu (tými nešetrím). Krok 3: Osmažím druhú polovicu masla dohneda a to tak, že ho občas premiešavam a čakám, kým nezačne maslo peniť. Potom už je to len chvíľka a maslo začne na spodku hnednúť (pozor, rýchlo sa môže pripáliť).
Všetky uvarené halušky nahádžem do misy a poriadne rozmiešam. Osmažené maslo pridávam až na hotové halušky. Občas pridám aj trochu osmaženej slaninky.
Zveřejněno 28. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravé slovenské halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VL5X
Moje poznámka
Pravé slovenské halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VL5X
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 21 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 22 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 1 minutou
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 32 minutami
Vrstvený salát
Haname před 2 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 3 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 5 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 6 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 6 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 6 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 7 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 7 hodinami
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
vejce,
sůl,
brynza,
máslo
Komentáře (2)