Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazancový věnec

Voňavý kynutý mazancový věnec s rozinkami a mandlemi připravíme z máslového těsta, necháme vykynout a upečeme dozlatova. Slavnostní pečivo, které ozdobí velikonoční stůl a chutná nejlépe čerstvé.

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 042 kJ /
2 639 kcal
Bílkoviny68,39 g
Tuky102,45 g
Vláknina18,15 g
Cholesterol 703 mg
Sodík 1,86 g
Sůl4,54 g
Sacharidy351,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme asi 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Zlehka promícháme s trochou mouky, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance. Poprášíme moukou a necháme asi 30 minut v teple vzejít. Krok 2: Ke kvásku přidáme cukr, změklé máslo, vejce, sůl, vanilkový a citronový extrakt. Přilijeme zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Hněteme asi 10 minut robotem nebo déle ručně. Nakonec zapracujeme rozinky a nasekané mandle. Krok 3: Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo nebo plast, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí). Krok 4: Po odpočinutí z těsta odebereme stejně velké kousky, které můžeme vytvarovat do bochánků nebo je naplnit třeba tvarohem a zabalit. Krok 5: Skládáme do kruhu vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě asi 20 minut kynout. Krok 6: Troubu předehřejeme na 160 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Pečeme 40–50 minut dozlatova. Upečený věnec necháme vychladnout na mřížce. Po upečení uvážeme barevnou stuhu.

TIP: Top 7: Nejlepší recepty na velikonoční věnce

Zveřejněno 3. 4. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Mazancový věnec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1X40

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Mazancový věnec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1X40

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

satelit: Děkuji moc :-K

To je krásný nápad, škoda, že jsem to objevila po Velikonocích. Tak snad příští rok.

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, droždí, mléko, cukr krupice, máslo, sůl, vejce, extrakt vanilkový, extrakt citronový, rozinky, mandle loupané, vejce, lupínky mandlové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]