Medovník od Sebeny
Medovník se u nás celkem rychle zabydlel. Je sice trochu náročnější na svou přípravu, ale zcela jistě za to stojí. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 730 kJ / 8 062 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,82 g |
Tuky | 458,84 g |
Vláknina | 26,50 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,29 g |
Sacharidy | 805,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kondenzované mléko v plechovce zcela ponořené vaříme mírným varem 2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout.
Krok 2: Těsto: Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce. Důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. V míse si připravíme mouku, kypřicí prášek a kakao, promícháme a zalijeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu.
Krok 3: Krém: Máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buďto zamíchat do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já).
Krok 4: Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak dlouho až se cukr úplně rozpustí.
Krok 5: Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud bychom chtěli udělat dva menší medovníky, tak těsto rozdělíme na deset částí).
Krok 6: Na pečicím papíru vyválíme přes potravinovou folii každou část zvlášť na cca 3 mm. Ořízneme na požadovanou velikost. (Kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce.) Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník.
Krok 7: Pečeme každou placku zvlášť při 180 °C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru.
Krok 8: První placku potřeme sirupem jen z vrchní části, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme
Krok 9: Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletém drobení z poslední placky smíchané s ořechy. Necháme den dva proležet.
Zveřejněno 20. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Moje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 10 minutami
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 6 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Tématické fráze:
recept na medovník,
recept na pravý medovník,
medovnik recept,
pravý medovník recept,
medovnik,
recept medovnik,
pravy medovnik,
výroba medovníku,
pečeme medovník,
krém na medovník,
nejlepší medovník,
medovník originál recept,
jak se dela medovnik,
medovník cena,
sirup na medovník,
medovník s kondenzovaným mlékem,
pravý medovník- recept,
vynikající medovnik,
nejlepší medovník recept,
medovník recepty
Suroviny:
cukr krupice,
máslo,
med,
mléko plnotučné,
mouka hladká,
vejce,
kypřící prášek,
rum,
kakao,
mléko kondenzované,
máslo,
ořechy vlašské,
rum,
voda,
cukr krupice,
ořechy vlašské
Komentáře (65)
Z dovolením jsem přidala 2 fotečky