Medovník od Sebeny

sebena Kuchařka: sebena

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy 51 názorů

Suroviny

Těsto:
200 g cukru krupice
200 g másla
5 lžic medu
5 lžic plnotučného mléka
500 g hladké mouky
1 vejce
1 kypřicí prášek
1 lžíce rumu
1 lžice kakaa
Krém:
1 plechovka kondenzovaného mléka slazeného (předem vařit 2 hodiny, aby dostatečně vychladla)
250 g másla
vlašské ořechy 50 g (můžete i víc jak kdo má rád)
Sirup- na potření:
1 dcl rumu
1 dcl horké vody
5 lžic cukru krupice
Dále ještě budeme potřebovat cca 50 g vlašských ořechu do posypu
Recept si zatím oblíbilo 59 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. V míse si připravíme mouku kypřicí prášek a kakao, promícháme a zalijeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu.

  2. Krém: Příprava krému je jednoduchá, máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buď to zamíchat do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já).

  3. Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak dlouho až se cukr úplně rozpustí.

  4. Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud by jsme chtěli udělat dva menší medovníky, tak těsto rozdělíme na deset částí). Na pečícím papíru vyválíme přes igelitový sáček každou část zvlášť na cca 3 mm, kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce. Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník.

  5. Pečeme při 180°C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru.

  6. První placku potřeme sirupem jen z vrchní částí, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme. Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletým drobení z poslední placky smíchané s ořechy. Tak teď už jen nechat den dva proležet a pochutnat si.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 567 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Medovník od Sebeny

  • lusinda lusinda

    Moc moc prosím jak velký je medovník z této dávky?popř.jak velké udělat dva malé??asi jako dezertní talířky?Chtěla bych dělat známému ke čtyřicátinám a napadlo mě udělat 3 patra a tvar čtvercový tak jakou dávku udělat.Děkuji moc za odpověd;-):-8

    Odpovědět

  • Peppa Peppa

    sebena:Prosim, ja take bezorechovou verzi!:-8

    Odpovědět

  • pionee pionee

    Vypadá nádherně, také ho zítra vyzkouším.:-))

    Odpovědět

  • PavlaJ PavlaJ(neregistrovaný)

    Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat jestli z jedné dávky udělám dva medovníky na velký plytký talíř, nebo jenom jeden. Děkuji.

    Odpovědět

  • jirkacz jirkacz

    skvělý recept moc jsme si pošmákli:-* :yes:

    Odpovědět

  • piskota piskota

    :-K :-K Medovník už je v ledničce, ještě vydržet den počkat, aby se uležel :-) :yes: :yes:
    Z dovolením jsem přidala 2 fotečky ;-)

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Ahoj chtěla bych radu naposledy jsem delaĺa medovnik podle trochu jineho receptu krem stejny ale placky se nepotirali a byl totalne tvrdy. i po 5 dnech . Jen ze jsem ho mela v lednici. Pak jsem ho nastvane vyndala ven ze ho vyhodim a zapomnela na nej. Druhy jen nevim proc sem do nej píchla a o pulku změkl, ikdyž to furt nebylo ono. Tak se chci poradit jak pak ty dva dny na uležení medovník skladujete at neudelam nejakou chybu. Přece jen mit ho dva dny venku v byte v teple je tam maslo. Díky za rady

    Odpovědět

  • Chilli papricka Chilli papricka

    o víkendu jsem pekla a byl úžasný. jen jsem bojovala s posypáním stran. nemáte na to někdo nějaký fígl, prosím?:-8

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Pridávam fotku hotového medovníka:-)je výborný,odležaný:-*:yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Tak som sa aj ja konečen dala na takýto medovník a dopadlo to celkom dobre,krém je vynikajúci,s cestom sa tiež robilo dobre:yes:Zatiaľ pridávam len fotky výroby cesta,keď zmäkne,pridám ešte finálnu fotku:-))Moc sa teším:-p
    Ešte by som dodala,že som ubrala cukru aj medu,aby to nebolo presladené a natierala uvareným škoricovým čajom s mandľovou esenciou a trochou medu:-)

    Odpovědět

  • Betina Betina

    :yes::yes: přidala jsem foto diky.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna(neregistrovaná)

    Medovník dělám pouze podle tohoto receptu a to beze změny. Je vynikající.:-))

    Odpovědět

  • Romana Romana(neregistrovaná)

    Opravdu moc moc moc výborné :-*

    Odpovědět

  • evulina31 evulina31

    Včera večer jsem upekla vypadá dobře, tak jsem zvědavá jak bude chutnat:-p

    Odpovědět

  • evamachova.ter evamachova.ter

    sarka:tenhle recept mám po babičce a ta dělala krém z opravdového karamelu..(ten Tvůj popis krému je na krémový dort nebo roládu a je to moučná kaše něco jako pudink) a u nás nebo i jinde,to nevím) se krém z kondenzovaného mléka dělá místo opravdu přeslazeného karamelového krému

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: recept na medovník recept na pravý medovník pravý medovník recept medovnik recept medovnik pravy medovnik medovnik recept výroba medovníku pečeme medovník krém na medovník nejlepší medovník medovník originál recept medovník cena sirup na medovník medovník s kondenzovaným mlékem pravý medovník- recept vynikající medovnik nejlepší medovník recept medovníkový dort recept pravý medovník

Zapomněl/a jsem heslo