Köttbullar
Vynikající švédský pokrm Köttbullar si zamilujete doslova na první sousto. Jemné a skvěle dochucené masové kuličky v krémové omáčce a brusinkový rozvar tvoří dokonalou souhru chutí. S domácími hranolky či jemnou bramborovou kaší budou naprosto dokonalé.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 496 kJ / 2 987 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,93 g |
Tuky | 209,15 g |
Vláknina | 14,30 g |
Cholesterol | 642 mg |
Sodík | 5,98 g |
Sůl | 14,25 g |
Sacharidy | 160,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso umeleme.
Krok 2: Do smetany za stálého míchání nasypeme naváženou strouhanku.
Krok 3: Cibuli nakrájíme a osmažíme na 1 lžíci másla.
Krok 4: Do masa přidáme sůl, osmaženou cibulku, namočenou strouhanku, všechno koření a nať petrželky. Maso dobře promícháme a několikrát ho hodíme z výšky do mísy, aby se spojilo. Dáme do lednice alespoň na 15-20 minut. Můžeme nechat v lednici i přes noc.
Krok 5: Z masa vytvarujeme menší kuličky. Na pánev dáme máslo, 2 lžíce oleje a zahřejeme. Do rozpáleného tuku dáme kuličky opéct z každé strany, až se zatáhnou a jsou mírně opečené. Po opečení horké kuličky z pánve vybereme, dáme do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 25 minut. Pánev s výpekem použijeme na omáčku.
Krok 6: Na pánev s výpekem přidáme 2 lžíce másla, dvě lžíce hladké mouky a opečeme, zalijeme připraveným vývarem, nebo vodou s 1/4 bujónové kostky. Přidáme smetanu, všechno koření a sójovou omáčku. Za stálého mícháni povaříme 10 minut.
Krok 7: Omáčku přecedíme přes síto a do hotové přimícháme hořčici a kousek čerstvého kvalitního másla. Necháme chvíli odpočinout, ochutnáme a případně dosolíme.
Krok 8: Brusinky spolu s vodou a cukrem vaříme asi10 minut a rozšťoucháme vidličkou. Necháme vychladit. Brusinky dokonale nahradí dobrý, domácí rybízový džem.
Krok 9: Podáváme buď s hranolky z trouby nebo jemnou bramborovou kaší s máslem a okurkovým salátem.
Zveřejněno 18. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Moje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Nejnovější recepty
Domácí tatarák z lososa
Přidáno před 9 hodinami
Vanilková zmrzlina s jahodami
Přidáno před 12 hodinami
Křehký rebarborový koláč
Přidáno před 13 hodinami
Asijské kuřecí kousky na sladkokyselo
Přidáno před 20 hodinami
Maková roláda s jahodami
Přidáno 22. 5. 2025 15:02
Krémová mrkvová polévka s mozzarellou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 22. 5. 2025 13:17
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočka na česneku a cibulce
PeterNorw před 3 hodinami
Rajská polévka III
Stup_d před 7 hodinami
Kakaové cookies
Ashelin před 10 hodinami
Tiramisu od Itala
Elzis před 12 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Robik před 12 hodinami
Kuřecí vývar z PH
Robik před 12 hodinami
Kuřecí stehna - jedna báseň
Cinderka před 12 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Rychlá rajská omáčka
Standby před 16 hodinami
Cuketová zeleninová polévka bez mouky
Lenka Sedlackova před 16 hodinami
Suroviny:
maso mleté,
strouhanka,
smetana ke šlehání,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření mleté,
kardamom mletý,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
olej,
vývar masový,
smetana na vaření,
mouka hladká,
omáčka sojová,
máslo,
ořech muškátový,
pepř bílý,
kardamom,
koření nové koření mleté,
hořčice,
brusinky,
voda,
cukr krupice
Komentáře (1)