Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvojctihodná zelňačka

Dvojctihodná zelňačka se dvěma druhy klobás vás v chladném období doslova postaví na nohy. Kysané zelí má na tělo doslova zázračné účinky, polévka je velmi vydatná a skvěle nahradí hlavní jídlo.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miru63 Miru63

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Krok 2: Ze sáčku se zelím vymačkáme nálev, zelí pokrájíme na menší kousky. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme dozlatova cibuli. Krok 4: Zaprášíme mouku, opražíme do světle růžové jíšky, přidáme sladkou papriku, zamícháme a po minutě zalejeme vodou. Přivedeme k varu, vložíme zelí a koření. Za občasného míchání ode dna hrnce vaříme do změknutí. Krok 5: Obě klobásy nakrájíme na půlkolečka a opečeme na půl lžíci sádla do rozvonění. Do polévky vložíme uvařené brambory, klobásy, zakysanou smetanu, zamícháme a již jen prohřejeme.

TIP: Polévky, které zahřejí

Zveřejněno 2. 1. 2025

Poznámka autorky Miru63

Proč "dvojctihodná"? Jistě znáte dvojctihodné koláče s dvojí náplní. Já dávám do zelňačky dva druhy klobás, tak proč ne dvojctihodná zelňačka. Brambory do zelňačky vaříme zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření stále tvrdé. Do polévky přidávám brambory a postupně i vodu, ve které se vařily, proto základ s jíškou vařím hustější, protože vím, že se vodou z brambor naředí. Zelňačku můžeme servírovat i netradičně "ctihodněji". Brambory opečeme na cibulce, zvlášť rozšťoucháme a každý si je naloží do talíře sám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodná zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY8xl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodná zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY8xl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelí kysané, sádlo, cibule, mouka hladká, paprika sušená sladká, brambory, klobása šunková, klobása papriková, smetana zakysaná, pepř celý, bobkový list, kmín celý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu