Zapečené flíčky s hlávkovým zelím, slaninou, škvarky a vejci
Levné jídlo, které připravíte ze surovin běžně doma dostupných a časově nenáročné, to je sen každé hospodyňky. Nakrouhané hlávkové zelí, orestované dozlatova spolu se slaninou a škvarky, zapečené s uvařenými flíčky, je jednou z možností.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve očistíme hlávku zelí, zbavíme horních lisů a košťálu. Poté hlávku nastrouháme na mandolíně nebo nakrájíme velkým nožem na jemné nudličky. Nakrájené zelí dáme do velké mísy, osolíme a ručně promačkáme, necháme stát stranou, než zelí změkne, asi 10 minut.
Krok 2: Zatím nasekáme nahrubo cibuli a v hmoždíři podrtíme najemno steakové pepřové koření. Slaninu nakrájíme na malé kostičky nebo hranolky a velké škvarky překrájíme na menší.
Krok 3: Zelí dáme na cedník, propláchneme horkou vodou a stlačené necháme okapat všechnu vodu. Do velké, hluboké rozehřáté pánve dáme zpěnit cibuli, přidáme okapané zelí a na sníženém stupni tepla zvolna zelí s cibulí restujeme za občasného promíchání.
Krok 4: Jakmile začne mírně zlátnout uděláme uprostřed mezeru, ve které orestujeme slaninu a škvarky, podle chuti zelí dosolíme a opepříme připraveným drceným kořením a restujeme dozlatova. Zelí zabere dost času celkem restujeme cca 30 i více minut.
Krok 5: Současně uvaříme na skus flíčky. Zapneme troubu na 190 °C a zapékací pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Hotové těstoviny scedíme a přendáme do velké mísy.
Krok 6: K těstovinám přidáme orestovanou zelnou směs a vše důkladně promícháme. Přendáme do zapékacího pekáče, zalijeme vidličkou rozšlehanými a mírně osolenými vejci. Zapékáme dozlatova asi 25-30 minut. Můžeme podávat posypané sekanou natí cibulky nebo doplněné hlávkovým salátem.
Zveřejněno 10. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zapečené flíčky s hlávkovým zelím, slaninou, škvarky a vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY84l
Moje poznámka
Zapečené flíčky s hlávkovým zelím, slaninou, škvarky a vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY84l
Nejnovější recepty
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 2 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 2 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 4 hodinami
Kari korma
Přidáno před 12 hodinami
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 17 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborovo-kuřecí špízy z horkovzdušné fritézy
Danulka52 před 12 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Andyzvesnice před 1 hodinou
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Pep.e před 3 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 11 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 12 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 13 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 15 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 15 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 16 hodinami
Suroviny:
těstoviny flíčky,
zelí bílé hlávkové,
cibule,
sádlo,
slanina farmářská,
škvarky,
vejce,
sůl,
koření steakové pepřové,
sádlo,
strouhanka
Komentáře (3)