Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem

Chutnou a sytou kulajdu lze připravit i ze žampionů. Chuť je o něco jiná, přesto však zajímavá a lahodná. Chuť hub v polévce výborně doplní sekaný kopr a máslový základ. Pokud se chcete blýsknout, servírujte polévku se ztraceným vejcem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

elasik elasik

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky (které můžeme ještě překrojit napůl). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Nasekáme kopr. Krok 2: V hrnci rozpustíme máslo a přidáme žampiony, kmín a sůl. Orestujeme dozlatova. Poté přidáme hladkou mouku a opět orestujeme cca 1 minutu. Podlijeme vývarem. Přivedeme k varu. Krok 3: Do polévky vložíme brambory a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké (asi 15 minut). Krok 4: Po uvaření brambor smícháme v hrníčku smetanu s trochou horké polévky (asi 4 lžíce). Vlijeme zpět do polévky rozmíchanou smetanu a necháme zase trochu provařit. Dochutíme octem a cukrem. Necháme opět probublat. Krok 5: Přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí, pepřem, octem či cukrem. Necháme probublat. Krok 6: K podávání připravíme ztracená vejce. Dáme vařit zhruba 1 l vody do velkého hrnce. Přidáme lžíci octa a přivedeme k varu. Krok 7: Jakmile voda začne vřít, ztlumíme plamen a uděláme lžící jemný vír. Vajíčko rozklepneme do naběračky a vložíme opatrně do roztočené vody. Krok 8: Vaříme asi 3 minuty. Pokud se bílek rozletěl ve víru, tak se ho jemně snažíme stočit kolem žloutku. Poté vyndáme děrovanou naběračkou. Ihned servírujeme s horkou polévkou.

TIP: Časté chyby při vaření kulajdy

Zveřejněno 25. 10. 2025

Poznámka autorky elasik

Pokud budeme čekat na hosty, tak ztracená vejce vložíme do ledové vody, aby se dále nevařila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31EBM

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31EBM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

:-)<3:yes::yes: Kulajdu miluji, posílám malou radu :-K Jednoduše uděláme pošírované (zastřené) vejce v mvt- do skleněné nebo porcelánové misky nalijeme do poloviny vřelou vodu'(z varné konvice), přidáme lžičku octa a rozklepneme vejce. Zakryjeme talířkem a vložíme do mvt na 800 W / 35-40 sec. podle velikosti vejce. Vyndáme z trouby, vejce vyndáme opatrně z vody ( např. dírkovanou naběračkou na knedlíky nebo obracečkou) a vložíme ihned do talíře na připravený pokrm.

Marie Svarcova: děkuji za radu, zkusím příště ☺️

Suroviny:
žampióny, brambory, vývar hovězí, smetana ke šlehání, máslo, mouka hladká, kmín celý, cukr třtinový, ocet, kopr čerstvý, sůl, pepř mletý, vejce, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu