Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční perníčky s rumovou polevou podle Josefa Maršálka

Perníčky jsou symbolem adventu i vánočních svátků. Někdy však nemáme čas na vykrajování a složité zdobení. Vánoční perníčky podle Josefa Maršálka jsou snadné na přípravu a máčené v rumové polevě. Určitě je vyzkoušejte, doslova se rozplývají na jazyku.

Hodnocení receptu je 4,3 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení těsta

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy rozklepneme celá vejce, přisypeme k nim moučkový cukr a přilijeme med. Vše společně prošleháme metlou, aby se suroviny propojily. Krok 2: Po rozmíchání přidáme na menší kousky pokrájené změklé máslo o pokojové teplotě. Může být i tekuté, pokud necháme těsto uležet přes noc. Krok 3: Podle chuti přidáme koření – mletý zázvor, skořici a hřebíček. Odhadem v gramáži 2–3 g. Přidáme sůl, jedlou sodu a obě mouky. Krok 4: Vše zpracujeme do hladkého těsta. Krok 5: Těsto necháme asi 30 minut odpočinout v uzavřené dóze v lednici, aby neoschlo. Krok 6: Mezitím předehřejeme troubu na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 7: Z odleželého těsta odebíráme kousky o hmotnosti asi 10 g a vyvalujeme z nich v dlaních kuličky. Krok 8: Kuličky klademe na připravený plech v dostatečných rozestupech. Perníčky pečením nabudou na objemu. Krok 9: Plech vložíme do trouby a pečeme 12–15 minut. Po upečení je necháme vychladnout. Krok 10: Mezitím připravíme polevu. Cukr, rum a olej prošleháme v misce do hladké konzistence. Krok 11: Zchladlé perníčky postupně namáčíme do polevy a pomocí vidličky je vytahujeme ven. Odkládáme na mřížku a necháme okapat a zaschnout. Krok 12: Vršek perníčků ozdobíme na ještě čerstvé polevě špetičkou sušených růží, případně sušenou levandulí nebo chrpou. Na závěr je můžeme postříkat cukrářskými třpytkami. Krok 13: Hotové perníčky uložíme do plastových krabic a necháme do Vánoc uležet.

TIP: Cukrové ozdoby na cukroví a perníčky

Zveřejněno 27. 10. 2025

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xGx6

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xGx6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborné měkké perníčky, jen do polevy jsem dala o 100g cukru méně a sladkost byla dostatečná.

Recept ještě nebyl hodnocen 4,0

Perníčky se snadno dělaly. Avšak ja sama jsem nedává tolik cukru jak je napsané a i tak mi přijdou dost sladké, rovněž jsem nedělala cukernatorumovou polevu ale jen je postříkala rumem. Pokud mate plech, vleze se tam tak 20 kuliček s odstupem a dost nabydou, rovněž je napsáno 6g jedlé sody, ja dávala méně a i tak je dost cítit. Ale chuťově jinak pecka a budu muset udělat další várku, cca z jednoduché dávky mam 40 kuliček.

Ruměnky jsme doma jako děti milovali. Letos se tedy pustím do domácích. Vypadají nádherně😋

Suroviny:
cukr moučkový, máslo, med, vejce, soda jedlá, skořice mletá, koření hřebíček, zázvor mletý, sůl, mouka hladká, mouka žitná hladká, cukr moučkový, rum, olej

Přidat fotografie receptu