Třeboňský kapr na modro
Tradiční česká úprava kapra, která pochází již z 18. století, má své příznivce i v současnosti. Jednotlivé porce kapra vaříme v kyselém nálevu s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Získáme tak křehké a jemné maso, při kterém vynikne opravdová chuť ryby.
Postup přípravy
Krok 1: Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka a hranolky. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Důkladně omytý citron nakrájíme na kolečka.
Krok 2: Do hrnce nalijeme vodu a víno a přidáme zeleninu, cibuli a citron. Přisypeme koření a sůl a povaříme 15 minut.
Krok 3: Porce ryby přidáme do hrnce a zvolna vaříme velmi mírným varem, pouze táhneme, přibližně 5–8 minut, podle velikosti porcí kapra.
Krok 4: Svaříme ocet, cukr a máslo. Vařené porce ryby opatrně vyjmeme z hrnce a kůži potřeme horkou octovou směsí. Kůže získá namodralou barvu.
Krok 5: Porce kapra podáváme obložené vařenou zeleninou s kouskem másla. Jako přílohu použijeme chléb nebo brambory.
Zveřejněno 20. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třeboňský kapr na modro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7lM
Moje poznámka
Třeboňský kapr na modro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7lM
Nejnovější recepty
Batátová kaše
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička s dýňovo-bramborovou kaší
Přidáno před 2 hodinami
Masová směs Mexiko
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kousky s dýňovým pyré vhodné pro diabetiky
Přidáno před 3 hodinami
Zeleninové pyré s muškátovou dýní
Přidáno před 3 hodinami
Kakaová kolečka s čokoládou
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaná banánová buchta
brtna před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
brtna před 1 hodinou
Frankfurtská jemná polévka
brtna před 1 hodinou
Babiččina fazolačka
Marierosulkova před 2 hodinami
Rýžový nákyp s broskvemi
KetyHu před 3 hodinami
Vepřové plátky s krůtími játry a fazolkami
adelaku před 3 hodinami
Sekaná v anglické slanině
poirotka před 3 hodinami
Pečené brambory s masem a žampióny
Veritaska před 6 hodinami
Křehký jablkový koláč
Potocky před 6 hodinami
Suroviny:
filet z kapra,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
koření nové koření,
pepř,
bobkový list,
tymián,
citron,
voda,
víno bílé,
sůl,
ocet,
cukr,
máslo,
máslo
Komentáře (1)