Křenová omáčka z čerstvého křenu
Křenová omáčka se řadí mezi klasiku české kuchyně. Je snadná na přípravu, má výraznou chuť se špetkou štiplavosti, kterou snadno ovlivníte množstvím použitého čerstvého křenu. Skvěle ji doplňuje houskový knedlík a uzené maso.
Postup přípravy
Krok 1: Křen očistíme a nastrouháme najemno.
Krok 2: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme po lžících hladkou mouku a vytvoříme jíšku.
Krok 3: K ní postupně přiléváme studené mléko a šleháme metličkou dohladka.
Krok 4: Osolíme a přivedeme k varu.
Krok 5: Poté vložíme část nastrouhaného křenu.
Krok 6: Za občasného míchání vaříme, bude houstnout, nesmí se připálit.
Krok 7: Po 20 minutách varu přidáme smetanu a ještě chvilku provaříme.
Krok 8: Dochutíme solí, šťávou z citronu, cukrem, případně křenem.
Krok 9: Podáváme s uzeným masem a knedlíkem.
Zveřejněno 21. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křenová omáčka z čerstvého křenu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6Wr7
Moje poznámka
Křenová omáčka z čerstvého křenu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G6Wr7
Nejnovější recepty
Vlašské ořechy v karamelu
Přidáno před 2 hodinami
Jehněčí hřebínky s bylinkovou krustou podle Mirka Kaliny
Přidáno před 2 hodinami
Cizrna s dušenými houbami a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Křehké kokosky
Přidáno před 12 hodinami
Křenová omáčka z čerstvého křenu
Přidáno před 14 hodinami
Kotleta s pečeným bramborem na rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ted před 1 minutou
Biskupský chlebíček podle Ivety
Blanka207 před 21 minutami
Cuketovo-batátová polévka - pro nejmenší
Danoouch před 28 minutami
Kuřecí stehna na cibulovo-slaninovém zelí
michaelatomastikova999 před 28 minutami
Zimní polévka z mrkve a červené čočky
poirotka před 36 minutami
Krůtí maso na žampionech v pikantní omáčce
poirotka před 37 minutami
Hovězí maso na víně s kořenovou zeleninou
82janca před 39 minutami
Pečená dýně hokkaido s bramborami na bylinkách
Zlatka75 před 1 hodinou
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Petulice před 1 hodinou
Krkovička po farářsku
Martinka11 před 1 hodinou
Suroviny:
křen,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
smetana ke šlehání,
šťáva citronová,
sůl,
cukr krystal
Komentáře (1)