Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenová omáčka z čerstvého křenu

Křenová omáčka se řadí mezi klasiku české kuchyně. Je snadná na přípravu, má výraznou chuť se špetkou štiplavosti, kterou snadno ovlivníte množstvím použitého čerstvého křenu. Skvěle ji doplňuje houskový knedlík a uzené maso.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Křen očistíme a nastrouháme najemno. Krok 2: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme po lžících hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Krok 3: K ní postupně přiléváme studené mléko a šleháme metličkou dohladka. Krok 4: Osolíme a přivedeme k varu. Krok 5: Poté vložíme část nastrouhaného křenu. Krok 6: Za občasného míchání vaříme, bude houstnout, nesmí se připálit. Krok 7: Po 20 minutách varu přidáme smetanu a ještě chvilku provaříme. Krok 8: Dochutíme solí, šťávou z citronu, cukrem, případně křenem. Krok 9: Podáváme s uzeným masem a knedlíkem.

TIP: Druhy a typy knedlíků v české kuchyni

Zveřejněno 21. 11. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Doporučuju ještě čerstvý křen na ozdobu ať to má říz.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křenová omáčka z čerstvého křenu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6Wr7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křenová omáčka z čerstvého křenu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6Wr7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
křen, máslo, mouka hladká, mléko, smetana ke šlehání, šťáva citronová, sůl, cukr krystal

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu