Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný závin podle Laďky Něrgešové

Jablečný závin inspirovaný receptem Laďky Něrgešové obsahuje poctivou dávku náplně a při pečení nádherně provoní vaši kuchyni. Těsto je plné másla a nepotřebuje kynout. Tenhle závin stihnete upéct i těsně před příchodem návštěvy.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a odhrneme ji na jednu stranu. Máslo nastrouháme nahrubo a odhrneme ho na druhou stranu mísy. Přidáme špetku soli. Krok 2: V mouce uděláme důlek, nalijeme do něj vlažné mléko, rozdrobíme 1/2 droždí a přisypeme cukr. Mísu přikryjeme a odložíme bokem. Krok 3: Mezitím oloupeme jablka, umyjeme je a nahrubo nastrouháme. Ochutíme citronovou šťávou, skořicí a podle chuti osladíme. Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 175 °C. Plech o velikosti 30 × 40 cm vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Ze surovin v míse vypracujeme hladké těsto, které nenecháváme kynout. Krok 6: Těsto rozdělíme 2 poloviny a každou rozválíme na lehce pomoučené ploše na plát silný 2–3 mm. Krok 7: Každý plát těsta posypeme strouhankou a rozložíme na něj polovinu vymačkaných ochucených jablek. Posypeme nasekanými ořechy a zavineme. Boční okraje závinů při rolování dobře uzavřeme. Krok 8: Záviny přeneseme na připravený plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut. Krok 9: Než se záviny upečou, rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem a trochou cukru. Krok 10: Upečené záviny ihned potřeme ochuceným máslem a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat.

TIP: Co dobrého upéct z jablek

Zveřejněno 10. 1. 2026

Poznámka autora Jenufka

Zdroj: YT kanál Pečení nás baví

Musela jsem přidat více mouky, ale závin je vynikající a krásně voní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRJnW

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRJnW

Suroviny:
mouka hladká, sůl, kůra citronová, máslo, mléko, cukr vanilkový, droždí čerstvé, jablko, šťáva citronová, kůra citronová, cukr krupice, skořice, strouhanka, vejce, máslo, rum, cukr moučkový, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu