

Jablečný závin III.
Suroviny 2 záviny
- 350 g hladké mouky
- 1 dl vody
- 1 žloutek
- špetku soli
- 1 lžíce octa
- 1 lžička změklého másla
- tuk na pokropení těsta a na plech
- mouka na plech
- Náplň:
- 6 jablek
- 2 lžíce pískového cukru
- 0,5 lžičky skořice
- strouhanka
- 60 g másla
Postup přípravy receptu
Mouku prosejeme na vál, v hrnku rozšleháme vodu, žloutek, ocet a sůl, vlijeme do mouky, přidáme máslo a zpracujeme těsto. Důkladně ho zpracujeme a vyboucháme o vál.
Vytvarujeme do bochánku, přikryjeme nahřátým kastrůlkem necháme půl hodiny odpočinout.
Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je na plátky, připravíme strouhanku, cukr a skořici, máslo nakrájené na plátky i rozehřátý tuk.
Připravené těsto vyválíme na pomoučeném vále a pak ho rukama vytahujeme, až je tenké jako papír. Pokapeme ho tukem, posypeme strouhankou, obložíme jablky, posypeme cukrem a skořicí, přidáme ještě strouhanku a plátky másla. Závin stočíme a dáme na pomaštěný plech. Z uvedené dávky jsou záviny dva.
Upečeme v předehřáté troubě dozlatova, zbytkem másla povrch potřeme a pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Pokud tento recept na jablečný závin znáte můžete přidat vlastní foto.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečný závin III.
-
Dneska jsem zkoušela poprvé, přidala jsem foto...super povedl se
-
-
Tento závin sa objavil na Receptoch cz.
-
Tak teď dělám štrůdl podle tohodle receptu, ale těsto se mi nějak drolí a nedržíí. :( Sice ho teď mám pod kastrůlkem ale nevim nevim
-
Hanko,šmárjájosífku
za co se omlouváš
foto máš luxusní
a těsto vyválené tak akurát
dala bych si hnedle
-
Tenhle závin nám moc chutnal, s těstem se pěkně pracuje. U nás ale všichni vyžadují záviny silnější, ty na tenko vyválené nechtějí.
, tak za to se omlouvám a posílám bodík a fotky
+