Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chleba (úplně jednoduchý)

Díky tomuto receptu zvládne domácí kváskový chléb i ten, kdo s kváskem teprve začíná. Žádné hnětení ani složité postupy, jen trocha času a trpělivosti. Odměnou je krásně křupavá kůrka a voňavý chléb, který chutná naprosto dokonale.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Dajda Dajda

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez dob kynutí

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 kus

skleněný pekáč nebo litinový kastrol o průměru 20-22 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Chlebový kvásek vyndáme z lednice, přelijeme do sklenice (například od okurek) a doplníme vodou a žitnou celozrnnou moukou tak, aby celkový objem rozkvasu byl 600 ml. (Na každých 100 ml vody přidáme zhruba jednu vrchovatou polévkovou lžíci žitné celozrnné mouky.) Krok 2: Směs dobře rozmícháme a necháme několik hodin rozkvasit (obvykle 5 až 8, případně i přes noc), dokud se na povrchu nezačnou tvořit malé bublinky. Krok 3: Do větší mísy prosejeme 600 g mouky. Můžeme použít pouze hladkou pšeničnou, ale lepší je mouky kombinovat — například pšeničnou chlebovou, žitnou chlebovou, celozrnnou nebo špaldovou. Osvědčený poměr je 1/3 hladké pšeničné, 1/3 žitné chlebové a 1/3 pšeničné celozrnné. Krok 4: Přidáme sůl, kmín, přilijeme připravený rozkvas a vše dobře promícháme – pouze promícháme, nemísíme. Dostaneme takový menší tuhý bochánek, těsto neteče. Krok 5: Mísu přikryjeme čistou utěrkou nebo igelitem a necháme 8 až 12 hodin kynout. Je dobré dát ji zpočátku do chladu a po několika hodinách přemístit do pokojové teploty. Krok 6: Mezitím připravíme nádobu na pečení. Použít můžeme klasický skleněný pekáč nebo železný litinový kastrol. Nádobu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Krok 7: Těsto, které během kynutí znásobilo svůj objem a je nyní tekutější, přendáme do připravené nádoby. Povrch můžeme posypat oblíbenými semínky. Pekáč zakryjeme utěrkou a necháme ještě 1 hodinu kynout. Krok 8: Troubu včas předehřejeme na 230 °C. Krok 9: Nádobu s těstem vložíme do trouby a zakryjeme víkem. Pokud používáme nádobu bez víka, přikryjeme ji alobalem. V takovém případě vršek těsta lehce posypeme moukou. Pečeme 45 minut na středním roštu. (V horkovzdušné troubě lze během pečení teplotu postupně snížit a ke konci opět zvýšit.) Krok 10: Pak nádobu odklopíme nebo sundáme alobal, troubu vypneme a necháme chleba ještě 10–15 minut dojít, aby se krásně dodělala kůrka. Krok 11: Hotový chléb vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

TIP: Bohatá inspirace na kváskové pečení

Zveřejněno 7. 2. 2026

Poznámka autorky Dajda

Nemusíte nic pečlivě mísit ani tvarovat, chce to jen trpělivost. Kvásek uchováváme v lednici. Tenhle chléb peču už mnoho let, od chvíle, kdy jsem dostala první sklenici kvásku.. Zpočátku jsem měla v lednici celou 600 ml sklenici kvásku: půlku jsem použila a druhou půlku oživila moukou a vodou. Kvas pro přípravu chleba lze ale připravit i z menšího množství kvásku, jen je potřeba přidat více mouky a vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rXvB

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rXvB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Ja pečiem kváskový chlieb v liatine, nahrievam ju najprv 35 min., potom cesto z ošatky presúvam na pečiacom papieri. Pečiem 50 minút (15 min- 250 st., zvyšok 190 st.), chlieb má približnú hmotnosť ako uvádza tento recept. (U mňa 600 g múka, 400 voda a rozkvas 200 g.)

Zkoušelas to péct i v té litině? Mám vyzkoušeno, že se litina poměrně dlouho nahřívá, a tak mi potom ten uvedený čas pečení přijde pro litinu velice krátký 🤔

cathleen: Milá cathleen, řekla bych, že tam už moje paměť nesahá.😃 Tenhle chleba totiž peču už asi 13 let a pořád živím kvásek, který jsem před 13 roky dostala právě s tímhle receptem. Vozím ho i na chalupu a tam jsem zpočátku skleněný pekáč neměla, ale zato litinový kastról, takže možná ano. Tam však mám starou troubu, zatímco doma peču na horkovzduch, tudíž odlišné podmínky i jinak.
Fakt je, že čas je třeba dodržovat, ale nelze péci se stopkami, ale spíše se špejlí a posledních 10 minut chleba kontrolovat a buď ho vyjmout z trouby dřív, nebo ho tam ještě chvíli nechat.

Suroviny:
kvásek chlebový, voda, mouka celozrnná, mouka, sůl, kmín drcený,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]