Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gruzínská polévka charčo

Vyzkoušejte gruzínský recept na hustou a poctivou hovězí polévku charčo. Silný vývar doplňuje unikátní pasta z vlašských ořechů, povidel a pískavice. Výsledkem je syté a pikantní jídlo, které vás zaručeně zahřeje.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

valaea

Středně náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

1 hrnek = 250 ml

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 2: V hrnci rozpálíme olej a osmažíme maso, dokud neztmavne. Opepříme ho a pořádně osolíme. Pak ho vyjmeme z hrnce a do výpeku vložíme cibuli. Orestujeme dozlatova a přidáme česnek, který necháme krátce rozvonět. Krok 3: Maso vrátíme zpět do hrnce a zalijeme vývarem, aby bylo zcela ponořené. Přidáme bobkový list. Pod pokličkou dusíme 2,5 hodiny a podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar. Krok 4: Mezitím oloupeme rajčata a nakrájíme je na kostky. Rýži propláchneme. Krok 5: K podušenému masu přidáme rajčata a rýži a vaříme ještě asi 20 minut, dokud není rýže uvařená. Krok 6: Ořechy, feferonky, sušený koriandr, pískavici a povidla vložíme do mixéru. Přilijeme půl hrnku horké vody a rozmixujeme dohladka. Krok 7: Ořechovou pastu vlijeme do polévky a krátce povaříme. Zakápneme citronem, vhodíme čerstvou petrželku, kterou můžeme lehce nasekat, a nakrájenou jarní cibulku. Krok 8: Už jen promícháme, dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem.

TIP: Co vše se dá udělat z hovězí kližky

Zveřejněno 8. 3. 2026

Poznámka autora valaea

Feferonky uzpůsobte podle svých preferencí, polévka má být pikantní. Já dala 3 třešňové feferonky a bylo to pikantní poměrně dost.

Inspirace: kuchařkový kalendář

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Gruzínská polévka charčo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31Jk4

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Gruzínská polévka charčo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31Jk4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, česnek, rajče, rýže, bobkový list, vývar hovězí, olej, sůl, pepř mletý, ořechy vlašské, feferonka, koriandr, pískavice, povidla švestková, petrželka, cibulka jarní, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]