Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 235 kJ / 3 641 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 51,82 g |
| Tuky | 198,49 g |
| Vláknina | 4,50 g |
| Cholesterol | 1,56 g |
| Sodík | 475 mg |
| Sůl | 1,35 g |
| Sacharidy | 409,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu a šleháme elektrickým šlehačem na hustou bílou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj po částech zašleháme zbylý cukr. Sníh pak lehce vmícháme do žloutkové hmoty plochou vařečkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 2: Těsto nalijeme do květináče z pálené hlíny, který si nejdřív zevnitř vyložíme alobalem a pak klasicky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Pokud chceme mít dort tmavý, pak do hnědého korpusu ještě přidáme kakao na pečení - nejlépe holandského typu. Těsta samozřejmě uděláme tolik, kolik je potřeba podle velikosti květináče.
Krok 3: Máslo nastrouháme na hrubém struhadle nebo prsty rozmělníme do mísy, jakmile je dostatečně měkké, vyšleháme ho s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Na závěr přišleháme smetanu, aroma nebo likér.
Krok 4: Krém rozdělíme na dvě části a do hnědého krému přidáme kakao. Dáme tak na 30 minut do lednice aby částečně ztuhl. Krému musíme udělat samozřejmě tolik, aby ho bylo dost na celý dort (tato dávka většinou vystačí na jeden dort o průměru kolem 20-ti cm).
Krok 5: Po upečení vyjmeme dort z květináče, odstraníme alobal a necháme vychladnout. Květináč rozřízneme natřikrát, všechny části pokropíme rumem. Jeden díl naplníme světlým krémem, druhý tmavým a třetí marmeládou.
Krok 6: Rozpustíme polevu a celý dort shora polijeme tmavou čokoládou, po všech stranách, aby to vypadalo jako glazura. Světlou polevou pak polijeme jen horní díl a na některých místech necháme ztéct i na boky květináče. Nakonec dozdobíme květy a listy.
Zveřejněno 8. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Moje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Nejnovější recepty
Bábovka z pomazánkového másla s ořechy
Přidáno před 12 hodinami
Hrachová kaše bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Čočka se zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Cibulačka s červeným vínem
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s krevetami
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové kostky po domažlicku
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčková bábovka
NikoSarah7 před 3 hodinami
Zapečená polévka z červené řepy
Kajkajak před 4 hodinami
Rošťáci z vepřového masa
NikoSarah7 před 4 hodinami
Měkké medové perníčky
Taraa121 před 5 hodinami
Meruňkový páj
Xsaxana před 6 hodinami
Hrnkové palačinky
milanow před 7 hodinami
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Alena Cermakova před 7 hodinami
Jablečný perník s ořechy
Ivana_Eignerova před 7 hodinami
Cuketová polévka zase malinko jiná
klomdike před 8 hodinami
Tématické fráze:
recepty na dorty,
korpus na dort recept,
maslovy krem na dort recept,
dort z pálené hmoty,
recept na dort,
hlína na dort,
dorty s postupem,
recept na korpus,
jak udělat květináč,
dort hlína,
zakladni recept na dort,
tmavý korpus recept,
recepty na dort,
kulate dorty,
kulatý dort recept,
dort recept,
recept dort,
recepty dorty,
recepty do kulaté formy,
recept na kulatý dort
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
marmeláda,
máslo,
smetana,
likér vaječný,
aroma,
poleva čokoládová tmavá,
poleva čokoládová bílá,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek,
máslo,
cukr moučkový,
smetana,
aroma
Komentáře (4)