Základní piškotové těsto
Piškotové těsto patří k těm nejjednodušším, přesto i tento jednoduchý recept má svá úskalí. Je nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko, přesně takový musí správný piškotový korpus být. Tvoří dokonalý základ pro jednoduché moučníky a rolády, ale i luxusní dorty a zákusky jako z cukrárny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 118 kJ / 1 462 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,68 g |
Tuky | 46,02 g |
Vláknina | 1,98 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 598 mg |
Sůl | 1,26 g |
Sacharidy | 202,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny.
Krok 2: Zlehka vmícháme žloutky (už ne šlehačem, ale jen např. stěrkou).
Krok 3: Nakonec opět zlehka přimícháme mouku, kterou přidáváme po částech a přes sítko.
Krok 4: Pokud chceme připravit kakaové piškotové těsto, dáme na 5 lžic mouky 1 lžíci kakaa.
Krok 5: Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Krok 6: Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme hned do předehřáté trouby. Krok 7: Pečeme přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Krok 8: Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Krok 9: Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Krok 10: Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit - pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.
Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Krok 6: Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a vložíme hned do předehřáté trouby. Krok 7: Pečeme přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Upečený se začne oddělovat od boků plechu. Krok 8: Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Krok 9: Pokud připravujeme roládu, tak ještě teplou obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečicí papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí. Krok 10: Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit - pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.
Zveřejněno 23. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Základní piškotové těsto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wrDz
Moje poznámka
Základní piškotové těsto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wrDz
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 7 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 15 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 1 hodinou
Kapr na zelenině
Blofas před 3 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 3 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 4 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 4 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 5 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 5 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 6 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 6 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 6 hodinami
Tématické fráze:
piškotove těsto na plech,
piskotove testo,
piskotove testo na dort,
piškotové těsto recept,
piškotová roláda která se povede,
recept na piškotové těsto,
piškot,
piškotové těsto dort,
recept piškotové těsto,
piškot recept,
recept na piskot,
piškotové těsto na roládu,
těsto na piškot,
nejlepší piškotové těsto,
recept na piškotové těsto na dort,
piškotový těsto,
testo na roladu,
jednoduché piškotové těsto,
recepty piškotové těsto,
piškotové těsto s olejem
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
vejce
Komentáře (104)
Dělám makronky ve velkém
https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole...https://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-kor...
https://www.toprecepty.cz/recept/12178-piskotovy-k...
Moni, dělávám podobné těsto bez tuku a prášku - kolik vajec, tolik lžic cukru krupice-vyšlehat a pak přidat postupně o 1 lžíci méně hrubé nebo polohrubé mouky. peče se na plechu s pečícím papírem nebo na vymazaném a vysypaném plechu.recept je hodně starý a osvědčený.
Petra:
"olej a kypřící prášek"
No, v tom připadku platí to, co autorka píše v poznámce
Děkuji
Jestli myslíš něco jiného, napiš
Tento je právě výborný na rolády.
Doporučila bych ti vyzkoušený a s tím olejem je fakt dobrýhttp://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-korp...
Měl by vyjít normálně na plech. Pokud chceš proříznout, tak raději do dortové, nebo na menší plech....
Jsem přesně typ, pro koho je recept určen - "Pro začátečníky"
Přiznám se, že jsem se s tím moc nemazal - všechno jsem udělal v míse robotu s metlou, kam jsem postupně jen přihazoval...
Jediný, co bych tomuto receptu vytknul je, že teď ho budu muset dělat furt!!!
Já papír někdy otočím(to pro lepší rozmotávání), ale někdy to stočím přímo tak, jak je z plechu a myslím, že pokud je dobře upečená - není, co by se mělo srazit.
Možná ale nebyl piškot pořádně prošlehaný, že Ti "spadl" trochu po vytažení z trouby. Ale pokud sis prohlížela různé rolády tady na Topkách, určitě sis všimla, že každá roláda je jiná, jedna nadýchanější, jedna naopak nižší. Není to nějak na závadu, natřeš marmeládou, nebo naplníš krémem a roláda bude jak malovaná
Základ pro příště - šlehej tak dlouho, až je sníh pořádně tuhý a ostatní suroviny lehce přimícháš (svoji roli také hraje teplota vajec - mají mít pokojovou teplotu, ne přímo vytažené z ledničky...)
P.S. Taky se mi pokaždé nepovede a když mi zrovna na ní hodně záleží - nepovede se
Díky
Hlavně mám radost, že pečete a pečete, daří se a výsledek nezklame
Jani, prima, že experimentuješ, mně to také baví, nedokáži upéct 2x stejnou věc
jupííí
Super, je vidět, že jsi šlehání nešidila a výsledek se dostavil, jen tak dále
P.S.:Omlouvám se za drobivost na 2.fotce,špatně jsem ji ukrojila a pak už další příležitost k vyfocení bohužel nebyla,protože byla fuč
Jinak ta roláda je moc pěkná.
Uvidíš, že se to povede, prostě to vychytáš
Nemela jste mastne nebo mokre nadobi (misu, v niz jste michala, nebo slehatko)? To by mohlo vysvetlit, ze se snih nenaslehal. Potiz taky muze nastat, kdyz je v bilku trocha zloutku. Nebo to budou ty kanadske slepice...
nevim proc, ale me se nepodaril uslehat bilek, 3/4 hod jsem slehala v ruce a nic, byla to takova tekuta pena, ale zhoustnout ne a ne, tak jsem vzala jine vajicka a stejny vysledek, brala jsem i jine metlicky co mam, el. slehac zde v Kanade bohuzel nemam (teda ne ze bych na nej nemela, ale nepotrebuju zase vsechno), v CR jsem si take vetsinu test delala rucne a bilek jsem vzdy v pohode uslehala, ale tady??? asi tu jsou jine slepice - vtip. Piskot jsem jeste nikdy nezkousela. No tak nic, budu muset improvizovat a nebo budu postupovat jak tady nektere kucharky uvadi svuj postup, tak jim za to dekuju a dekuju i Jahode. Priste snad uz budu sikovnejsi
Existuje více typů piškotových těst, ale s práškem do pečiva si nejsem jistá, zda stočíš na roládu, to se hodí spíše na plech-řezy.
Nemám vyzkoušeno. Pokud zkusíš, dej vědět, díky
zdravím jahoda
Venco, také to takhle u jednoho rodinného receptu dělám. Celá vejce s cukrem hodím do el.šlehače a nechám to šlehat, až je pěna úplně tuhá. Protože ale tento způsob trvá trochu déle, tak ho nešlehám ručním šlehačem, u kterého musím stát
Dávám také horkou vodu a sodu nebo prášek do pečiva.
Jedná se ale už o trochu jiný způsob přípravy piškotového těsta, co se surovin týče.
Je výborný a také nezklame.
jahoda:Děkuju moc
Doufám, že Ti to nakonec dobře vše dopadlo a byla jsi spokojená. Vlnky vůbec nevadí, ty se srovnají krémem
Tak ať se Ti daří v tom kuchtění
Nebo jsi neměla piškot ještě upečený?
A cukru můžeš přidat, to je na Tobě, ale musíš počítat s tím, že piškot osladí krém, nebo náplň, kterou dáš a tuto si přislaď podle svého.
Snad se příště podaří. Ale žádný učený z nebe nespad
Ale není to jen receptem, ale i Tvojí šikovností
Díky moc, mluvíš, mluvíš, ale šlehat umíš
Je pěkná, nech ji tam.