Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 805 kJ / 6 407 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 154,49 g |
| Tuky | 57,38 g |
| Vláknina | 32,05 g |
| Cholesterol | 1,25 g |
| Sodík | 5,95 g |
| Sůl | 0,87 g |
| Sacharidy | 1 302,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: Med, vejce, cukr ušleháme do pěny.
Krok 2: Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto. Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.
Krok 3: Připravíme šablonu na chaloupku : ( chaloupka je menší, velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod. ) Nejprve připravíme spodek, na kterém chaloupka bude stát - čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5 cm.
Krok 4: Dva štíty : šířka 5 cm, výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.
Krok 5: Tvary položíme na plech, potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem, to proto, aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý.
Krok 6: Pečeme v prudké troubě. Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.
Krok 7: Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty a necháme zaschnout.
Krok 8: Potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem.
Krok 9: Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky, než střecha zaschne. Potom je můžeme odstranit.
Krok 10: Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem - chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky.
Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
Zveřejněno 8. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perník na chaloupky - výborný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJxx
Moje poznámka
Perník na chaloupky - výborný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJxx
Nejnovější recepty
Jednohubky s pomazánkou z loveckého salámu
Přidáno před 39 minutami
Linecká barevná kolečka
Přidáno před 1 hodinou
Skořicové hvězdičky s polevou
Přidáno před 8 hodinami
Ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Mleté maso na způsob kebabu
Přidáno před 13 hodinami
Dětský domácí punč
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křenová omáčka s uzeným
Sahula před 1 hodinou
Pomazánka ze zbylých bílků
Pecka před 2 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Lucinka85 před 2 hodinami
Kuličky z medového těsta
jeklovav před 4 hodinami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Miky30 před 4 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Majkas před 5 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
lucyjezdikova před 5 hodinami
Bramboračka
artistichideaway před 7 hodinami
Vepřová bratislavská plec
kimlo před 8 hodinami
Tématické fráze:
chaloupky z perniku,
perník na chaloupku,
mikuláš z perníku,
mikulašský perník,
perník na chaloupky,
chaloupky z perníku galerie,
světlý perník,
fotogalerie chaloupek z perníku,
mikulášské perniky,
recept na perníčky, chaloupky,
perník chaloupka,
perník na chaloupka,
motýl z perníků,
chaloupka z perniku,
pernik chaloupka recept,
nákres chaloupky z perníku,
chaloupky z perníku,
perník na tvary,
mikulaši z perniku,
mikulášský perník recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
med,
vejce,
žloutek,
soda jedlá,
marmeláda meruňková,
skořice,
mletý anýz,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté
Komentáře (10)
Je tohle vyzkouseny recept?