

Perník na chaloupky - výborný
Suroviny
- 1 kg hladké mouky nebo žitné mouky
- 35 dkg cukru
- 25 dkg medu
- 4 celá vejce
- 1 žloutek
- 2 dkg jedlé sody
- 1 lžíce meruňkové marmelády
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce mletého anýzu
- na hrot nože hřebíčku
- nové koření mleté
Postup přípravy receptu
Med, vejce, cukr ušleháme do pěny.
Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto. Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.
Připravíme šablonu na chaloupku : ( chaloupka je menší, velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod. ) Nejprve připravíme spodek, na kterém chaloupka bude stát - čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5 cm.
Dva štíty : šířka 5 cm, výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.
Tvary položíme na plech, potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem, to proto, aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý.
Pečeme v prudké troubě. Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.
Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty a necháme zaschnout.
Potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem.
Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky, než střecha zaschne. Potom je můžeme odstranit.
Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem - chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky.
Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Perník na chaloupky - výborný
-
Eli, Františku dík
-
eva hubova:Betlém je krásný já jsem na betlémy doslova ujetý a ten Tvůj je i slaďoučký.
-
Evičko, máš to krásné a máš můj obdiv.
Chtěla bych něco takového umět vytvořit... Krásné, opravdu.
-
Františku, místo chaloupky jsem vytvořila Betlém..sice trochu nepodařený
foto a
-
Iva:Je vykoušený a né jenom jednou.Když byli děti malé každé vánoce dokonce jsem udělal i Betlém.Nejvíce jsem nadělal vánočních smrčků.Je pravdou že jsem pekl jen z hladký ale dala jste mi brouka do hlavi na velikonoce udělám z žitné mouky.
-
Nedovedu si predstavit, ze pri realizaci receptu pouziju stejne mnozstvi hladke NEBO zitne mouky? Z kazde bude prece testo jine kvality a vlastnosti!
Je tohle vyzkouseny recept? -
Františku, čekáme na ten slíbený nákres
-
Dobrý den nemohu najít ten nákres
-
Tak už si recept tisknu.
Jsem trochu nešika, ale možná mě jednou chytne můza a něco z toho vytvořím.
Když jsem byla malá, maminka mě a mému bráškovi takové dvě chaloupky upekla k Mikuláši... no a já si v brůběhu večera v zápalu hry na tu svoji sedla.
Byly mi asi tři roky
Nimcéně chaloupka nevydržela.. Úplně jste mi tu příhodu připomněl...Nicméně..krásný recept..