Pracny
Ořechové pracny jsou tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a na jazyku se doslova rozplynou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 23 488 kJ / 5 614 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 73,56 g |
| Tuky | 341,80 g |
| Vláknina | 29,55 g |
| Cholesterol | 714 mg |
| Sodík | 21 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 546,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapneme na 180 °C.
Krok 2: Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme těsto.
Krok 3: Těsto vtlačujeme do formiček na pracny jen do 3/4. Ne plné, protože pečením těsto hodně nabyde.
Krok 4: Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 7-10 minut. Musíme hlídat. Doba pečení a teplota je orientační, každá trouba peče jinak.
Krok 5: Upečené pracny vyklopíme, necháme trochu vychladnout. Potom je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Krok 6: Pracny necháme uležet nejlépe tři týdny.
Zveřejněno 30. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pracny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrvG
Moje poznámka
Pracny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrvG
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 37 minutami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 20 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 21 hodinami
Neapolský salát
Přidáno 18. 12. 2025 12:37:40
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 25 minutami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 29 minutami
Rýžový nákyp
josef.ridic před 30 minutami
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 1 hodinou
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 3 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 4 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 5 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 5 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 13 hodinami
Tématické fráze:
nejlepší recept na pracny,
cukroví pracny,
pracny cukroví recept,
těsto na pracny,
vanoční pracny,
medvědí pracny,
nejlepší pracny,
pracny vanocni cukrovi,
ořechové pracny,
pracny těsto recepty,
pracny cukrovi,
vánoční cukroví pracny,
pracny ořechové,
pracnové těsto,
vánoční pracny recept,
výborné pracny,
recepty na pracny vánoční cukroví,
pracny těsto,
vánoční cukroví nejlepší recepty pracny,
cokoladove pracny
Suroviny:
máslo,
mouka hladká,
cukr moučkový,
ořechy mleté,
kakao,
skořice mletá,
koření hřebíček,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (91)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Těsto je chuťově výborné.
A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.
A ještě jedna poznámka - při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím...
Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla.
Ale ještě mi napadlo - kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba...smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny...jsou fakt moc dobré...
Letos jsem poprve vyzkoušela silikonové formičky, problém s vyklepáváním a vymazáváním mi tedy odpadl.
A musí se nechat uležet.
Fotka a bod
s politováním musím konstatovat, že ačkoliv jsem udělala vše dle receptu, pracny nešly vyklopit a chuťově opravdu nic moc. Obyčejně mám ozkoušený recept od mamky, bohužel nebyla doma, tak jsem zkusila osvědčené recepty z internetu. Za mě tedy bohužel
Kdo by měl obdobnou zkušenost nabízím ozkoušený recept (už ho mám):
200g másla
2OOg mletých ořechů
200g hladké mouky
100g cuktu
kakao dle chuti
1 celé vejce
vanilka (vanilkový cukr).
Formičky vymazat máslem!
Jdou skvěle vyklepnout, skvělá chuť...
klidně to nechte zatím "u ledu", možná přibudou ještě další nepodarky a asi tak na Šimona dejte vše do pytlíku, trošku to pošlapte (ne na prach!) přidejte zbytky krémů, čokopolev, ale hlavně pro spjení "marmeládu",pak do toho cákněte rumu (ať si svišti zvykají už od mala) a můžete přidat rozinky a vůbec kde co. Můžete vedle nepečených kuliček plnit do lineckých košíčků, mezi kolečka atd. atd.
Když to rozetřete na piškotový plát máznutý džemem tak to má trvanlivost 2-3 dny, před podáváním nazdobíte šlehačkou, tak vám ruce urvou a příště vám bude toho "odpadu" chybět
Dobrý den, na kolik stupňů jste je pekla a kolik cca minut?
používám stejný recept - akorát ještě přidávám malinko rumu
Formičky umývam aj so saponátom, nikdy to nevadí, pokiaľ postupujem uvedeným spôsobom.