Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomerančový sirup (a jiné)

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iness Iness

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Napřed si z dobře omytých pomerančů v teplé vodě odkrojíme pouze oranžovou povrchovou kůru a dáme ji do menšího hrnce a zakryjeme pokličkou (aby nám nevyprchaly aromatické látky). Krok 2: Na základní sirup nasypeme do 750 ml vlažné vody 1 kg cukru krupice a mícháme, až se cukr úplně rozpustí. Krok 3: Poté cukerný roztok přivedeme k varu a povaříme jej 10 minut (ne déle!). Pokud bychom sirup vařili o 2-3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by. V době varu se na povrchu tvoří pěna, kterou musíme naběračkou sbírat. Krok 4: Nyní do uvařeného základního sirupu (horkého) vložíme kůru a necháme krátce přejít varem. Krok 5: Potom závar ihned odstavíme, zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát. Krok 6: Prochladlý sirup prolijeme jemným cedníkem a buď hned upotřebíme, nebo dokonale vychladlý nalijeme do lahví a zazátkujeme. Krok 7: Sirupy skladujeme raději v tmavých menších sklenicích, aby se častým otvíráním nezačal kazit. Otevřené láhve skladujeme nejlépe v chladničce.

Zveřejněno 25. 3. 2012

Poznámka autorky Iness

Počítejte s tím, že používáte pouze přírodní suroviny, takže sirup bude samozřejmně světlejší než kupovaný, ale zato bez konzervantů a barviv :-).

Další varianty sirupů:

Citronový sirup

Základní sirup + kůra z 15 chemicky neošetřených a dobře omytých citronů(postup stejný jako u pomerančového).

Mátový sirup

Základní sirup + 100 g čerstvých, opláchnutých a dobře osušených lístků máty peprné(postup stejný jako u pomerančového).

Malinový sirup

1 kg malin zasypeme 300 g cukru a necháme 24 hodin uležet. Pak maliny rozmixujeme, prolisujeme nebo přecedíme přes plátno a šťávu 15 minut povaříme. Nakonec přidáme k základnímu sirupu, přivedeme k varu a odstavíme.

Sirup z černého rybízu

700 ml rybízové šťávy zasypeme 300 g cukru a mícháme, aby se cukr důkladně rozpustil. Pak šťávu přidáme k vařícímu základnímu sirupu, přivedeme k varu a odstavíme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomerančový sirup (a jiné)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Ogr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomerančový sirup (a jiné)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Ogr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pacesko: v tomhle se mýlíte. Zkuste si o chemicky ošetřených citronech a pomerančích něco přečíst. Na to kartáček s vodou nestačí, kůra je napuštěná.

Mno...když na uvedené množství přidáme počas vaření 1PL kyseliny citronové a hotový sirup nalijeme do lahví za horka, ihned uzavřeme a necháme zchladnout, tak nám sirup vydrží ve špajzu i pár let.A nemusí se dávat do lednice po otevření.

maris: Nikde. Ale je lehká pomoc. Vlažná tekoucí voda a kefka...

dobry recept ale spis na leto az budou matove listky na zahradce :D

maris:

Nemáš zač ;-)

Iness:díky, budu se muset po nich podívat:-)

maris:

Některé hypermarkety občas nabízejí citróny i pomeranče bez chemického ošetření. Bývají označené cedulkou. Některé bio prodejny také mívají ovoce i zeleninu bez chemie, tam by citrusy bez postřiku měly být samozřejmostí...

Iness, prosím, kde kupuješ chemicky neošetřené pomeranče a citrony ? Často se v receptech uvádějí, ale já nevím, kde bych je měla koupit.

Tématické fráze:
pomerančový sirup, domaci pomerancovy sirup, domácí pomerančová šťáva, pomerančový sirup recept, domácí malinový sirup, připravujeme domácí pomerančový sirupy, domácí pomerančový sirup recept, sirup z pomerančů, pomarančový sirup, recept na malinový sirup, sirup z pomerančové kury, malinový sirup recept, recept na pomerančový sirup, domaci sirup z pomerancu, chemicky neošetřené pomeranče, domaci sirup z citrusu, domácí sirup z pomeranče, domácí pomerančová šťáva recept, cukerný sirup, malinovy sirup

Suroviny:
voda, cukr krupice, tresť pomerančová, pomeranče

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu