

Pomerančový sirup
Suroviny
- 500 g mrkve
- 4-5 velkých jablek
- 4 litry vody
- 4 kg cukru
- 100 g kyseliny citrónové
- pomerančová tresť
Postup přípravy receptu
Pokrájená jablka a mrkve rozvaříme ve vodě.
Rozmixujeme a přecedíme přes sítko, které zachytí případné větší kousíčky.
Znovu rozmixujeme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou, popř. mírně zahřejeme - cukr se rychleji rozpustí.
Přidáme tresť, nalijeme do zavařovacích sklenic a zavaříme (asi 30 minut na 80°C). Používáme jako sirup do vody.
Poznámka od kuchařky
Při výrobě jsem se inspirovala výrobou šťávy (sirupu) z červené řepy. Výsledkem je sirup, který se tváří, že byl opravdu vyrobený z pomeračů :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pomerančový sirup
-
Ahoj, dělala sem z 1/4 dávka, ale nevim jestli to mám dobře, po vychladnutí to spíš vypadá jak marmeláda a ne sirup. Jinak je moc dobrý..
-
dej pomerance,ne nahrazku,ale kdo vi,muze to byt OK
-
Kačko, abys nemusela postupovat metodou "pokus-omyl", zkus třeba tyhle recepty:
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=23410
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5983
Allis -
Cathleen,
netvrdím, že ten tvůj sirup není dobrý, ale prostě to není pomerančový sirup.
Pomerančová trest je jen a jen náhražka, ale není to pomeranč.
A mě strašně mrzí, že místo toho, aby se používali pořádné suroviny se používá náhražek..... Přeci nejsme za komunistů, aby pomeranče byli jen na vánoce (teda zase tehdy byli alespoň krásně čerstvé). Tak se ptám, co nám brání používat do pomerančového sirupu opravdové pomeranče?
Abys rozuměla, googlila jsem pomerančový sirup, ten tvůj recept mi to vyhodilo asi 3x, ale sirup z pomerančů jsem nenašla ani jeden, holt to budu muset vzít postupem pokus omyl
-
Kačko, díky tvým příspěvkům jsem se hned po ránu srdečně zasmála
Nikdo tě přece nenutí, abys tuto výbornou (za tím si stojím) šťávu vařila! A doufám, že jsi svou poznámku o fujtajblech z krámu - která vyznívá, jako bych za to mohla- nemyslela vážně?
-
cathleen,
já bych se tak neholedbala, že je super, žes dělala pomerančovou marmeládu bez pomerančů a nikdo nic nepoznal, pak se nemůžem divit, že se naše chuťové a čichové buňky nechaj klidně zmást a my kupujem v krámech jen samý fujtajbly -
Tak hledám recept na pomerančový sirup, no nevím tohle mi připomíná starou známou karotelu, nic proti mrkvi, jablkům nebo Karotele, ale říkat tomu pomerančový sirup teda nemůžu.
-
to mě moc těší, že vám šťáva tak "sedla"
(Předloni jsem z podobných surovin udělala pomerančovou marmeládu a nikdo nepoznal, že pomeranče nikdy neviděla
)
-
ivčo, jinou už moje dcerka nechce. pro ni s pom. aromatem, pro manžela bez. a jsou spokojeni všichni
-
Tak tohle mi uniklo
-
Cathleen
tak nakonec sehnal tchán pomerančovou
Už zavařuji jak sirup tak i džus, chutná to opravdu božsky
Všem doporučujidávám bodík k oboum receptům, děkuji Zuzka
-
diky
snad se podari
-
U džusu tím více. Tam je třeba dostat do sebe co nejvíce vlákniny z ovoce a zeleniny
-
Moc moc dekuji za odpoved, asi to dneska zkusim. Cast jako pomerancovy sirup a cast pomerancovy dzus, ktery jsi sem vkladala pred nekolika dny. Uz se tesim
(to rozmixovani i s vodou plati i u dzusu, ze?)
-
Sirup je fakt výborný, kdysi se stejný pomerančový prodával. Stupně dopíšu i do receptu, zavařuji na 80-100°C, hlídat se to nemusí, převařením se vlastně nic nemůže pokazit.
Mrkev i jablka rozmixuji přímo s vodou, pak přecedím....přece jen se tím zachytí nějaké větší nebo tvrdší kousky, které by jinak vadily. Pak znovu rozmixuji a zavářím.
I tobě doporučím zkusit ho udělat z menší dávky, podle toho, jak bude chutnat, si to zopákneš.
Z celé dávky je toho asi 6 litrů.