Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Drobenka na koláči je tou správnou tečkou, bez které by koláč nebyl to pravé. Zlatá křupavá vrstva vonící máslem, která skvěle chuťově vyváží kyselejší ovoce. Pojďte se s námi podívat, jak se dělá.
Suroviny pro 1 dávka
množství na velký plech
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 152 kJ / 1 470 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,56 g |
Tuky | 67,20 g |
Vláknina | 4,80 g |
Cholesterol | 204 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 197,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vše smícháme dohromady ručně nebo mixerem.
Krok 2: Pokud chceme mít drobenku bleskově hotovou, tuk rozehřejeme, vlijeme do cukru s moukou a lehce promícháme.
Krok 3: Takto připravená drobenka se ale po upečení na moučníku více drobí a opadává.
Krok 4: Každá kuchařka má svůj recept na drobenku, někdo preferuje mouku hrubou, někdo polohrubou, někdo dokonce hladkou.
Krok 5: Někdo dává cukr hrubší, někdo cukr moučkový.
Krok 6: Ale tuk by měl být vždy co nejlepší, velmi ovlivní celkovou chuť moučníku.
Krok 7: I váhové poměry bývají různé, většinou se mouky dává tolik, kolik váží dohromady tuk a cukr.
Krok 8: Velmi také záleží na tom, na co drobenku použijeme.
Krok 9: Pokud posypáváme na koláči ovoce, které pustí šťávu, můžeme udělat drobenku s menším obsahem tuku.
Krok 10: Pokud ji použijeme např. na loupáčky, měla by být mastnější, aby lépe na hladkém pečivu držela.
Zveřejněno 16. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Moje poznámka
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 4 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 15 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 19 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 23 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Toskánský bůček
poirotka před 28 minutami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 32 minutami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 1 hodinou
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 2 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 2 hodinami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 4 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 4 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 14 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 14 hodinami
Tématické fráze:
drobenka,
žmolenka,
posýpka,
posypka na koláč,
zmolenka recept,
posýpka na koláče,
zmolenka na kolac,
jak se dělá drobenka,
jak se dela posypka,
posypka recept,
drobenka recept,
jak se dělá žmolenka,
nejlepší drobenka,
posypka na kolac recept,
recept na zmolenku,
drobenka z másla,
recept na posypku,
posípka,
posypka na buchtu,
posypka na koláče recept
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
mouka hrubá
Komentáře (19)
Ráno mě chytla mlsná na tento, u nás zhusta frekventovaný, koláč s černým rybízem (z mrazáku): https://www.labuznik.cz/recept/kolac-lehky-jako-pi...
Leč, bylo zatěžko čekat na změknutí másla z mrazáku, tak jsem zkusil posypku z páně premiérova oleje...
Možná vlivem absence v másle obsažených bílkovin se stalo, že tak jak jsem tu hmotu na koláč nanesl (přes řídké síto), tak zůstala sypká a bledá i po upečení
No, nerad bych předčil Járu C. vulgo mistra slepých uliček