Suroviny
Porce: 4 nohy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 961 kJ / 2 859 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 70,12 g |
| Tuky | 61,58 g |
| Vláknina | 52,50 g |
| Cholesterol | 474 mg |
| Sodík | 168 mg |
| Sůl | 0,24 g |
| Sacharidy | 479,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.
Krok 2: Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.
Krok 3: V troubě si předehřejeme široký hrnec.
Krok 4: Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.
Krok 5: Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.
Krok 6: Oloupeme celá jablka.
Krok 7: Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.
Krok 8: Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.
Krok 9: Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.
Zveřejněno 7. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Moje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 4 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 1 hodinou
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 4 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 4 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 5 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 5 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 5 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 6 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 6 hodinami
Tématické fráze:
topolánek recepty,
kuchařka naší vesnice recepty,
kuchařky a recepty,
recept na tažený štrůdl,
e- kuchařka recepty,
kuchařka naší vesnice,
kuchařka on line,
komunistická jídla,
tažený štrudl,
top kuchařka,
recept ceska kucharska,
kuchařka naší vesnice on lihe,
kuchařka naší vesnice recepty on line,
československá kuchařka,
kuchařka,
jablečný závin z komunisticke kucharky,
recepty z vesnice,
rok v nasi kuchyni ulehlova,
štrůdl z taženého těsta,
kuchařka naší vesnice -1967
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej slunečnicový,
ocet,
vejce,
žloutek,
sůl,
jablko,
strouhanka,
skořice,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo
Komentáře (13)
Závin tažený tam je taky, jen je tam samozřejmě na gramáže uvedený tuk, cukr, máslo, ale to si stejně každý upravujem dle svého.
(novější, ale na jiném principu je pak Ottova kuchařka naší vesnice)
Tažený závin nedělám z oleje ale z přídavku sádla a másla, to zas mám od prababčiky.