Medovník Boženy Brejchové
Medovník je skvělý moučník. Medové pláty, proložené jemným karamelovým krémem, se rozplynou v puse. Jeho největší výhodou ale je, že ho lze připravit klidně i týden před plánovanou akcí. Dřív ho ale jistě sníte.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 23 712 kJ / 5 667 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 74,55 g |
| Tuky | 276,68 g |
| Vláknina | 12,00 g |
| Cholesterol | 1,54 g |
| Sodík | 3,62 g |
| Sůl | 0,63 g |
| Sacharidy | 713,76 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vodní lázni rozpustíme Heru. Za stálého míchání přidáme vejce, med, cukr, mouku a jedlou sodu. Mícháme asi deset minut.
Krok 2: Připravíme plechy a vyložíme je papírem na pečení. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Krok 3: Na připravený plech rozetřeme těsto v co nejtenší vrstvě (tekutější těsto rozetřeme kartou) a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova asi 8-12 minut (dle tloušťky).
Krok 4: Z této dávky je asi pět plátů. Postupně všechny upečeme a necháme vychladnout.
Krok 5: Krém připravíme tak, že máslo a kondenzované mléko vyšleháme dohladka.
Krok 6: Vybereme, zda budeme dělat kulatý nebo hranatý medovník. Okraje plátů dle požadovaného tvaru ořízneme a zarovnáme. Z odkrojků připravíme posypku tak, že je rozdrobíme najemno.
Krok 7: Na připravený tác nebo plech střídavě klademe vrstvy (pláty) upečeného těsta a krému.
Krok 8: Na závěr potřeme celý medovník (včetně boků) krémem a posypeme připravenou posypkou z odkrojků.
Krok 9: Medovník necháme v chladu uležet. Proležením získává dort na vláčnosti a chuti. V lednici vydrží minimálně týden.
Zveřejněno 13. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník Boženy Brejchové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Vxp
Moje poznámka
Medovník Boženy Brejchové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Vxp
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 12 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 13 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 19 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 6 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 6 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 6 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 7 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 7 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 8 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 8 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 9 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 10 hodinami
Tématické fráze:
medové řezy lepší než medovník,
lada hruška medovník,
recepty ládi hrušky medovník,
vynikající medovník,
recept na karamelový krém na medovník,
medovník ládi hrušky,
recept medovník láďa hruška,
medovník podle ládi hrušky,
jak dlouho vydrzi medovnik,
medovník na plech,
medovník od ládi hrušky,
medovnik lada hruska,
medovník,
dort ala medovník,
medovník bez medu,
medový dort marlenka recept,
tekutý medovník,
medový dort ládi hrušky,
medovník bez vyvalování,
marlenka bez vyvalování
Suroviny:
mouka hladká,
vejce,
cukr krupice,
med,
tuk hera,
soda jedlá,
mléko kondenzované,
máslo
Komentáře (27)