Medovník z Moravy

k.radulka Kuchařka: k.radulka

Doba přípravy: 2 hodiny+ den na přemrznutí cca 12-18 ks Moučníky , Perníky 20 názorů

Suroviny

3 vejce
400 g hladké mouky
4 velké lžíce medu
250 g tuku Hera
300 g másla
1 Salko
1/2 kávové lžičky jedlé sody
300 g cukru
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nad párou vymícháme těsto z Hery a cukru- necháme rozpustit, pak přidáme mouku se sodou, vejce a tři lžíce medu a vše prošleháme v hustší lité těsto.

  2. Na plech pečící papír, jinak plát nesundáte! Na něj půlku těsta a rovnoměrně rozprostřeme po plechu. Na druhý plech zbytek těsta.

  3. Dáme péct na 180°C cca deset až patnáct minut. Podle toho, jak kdo má velkou troubu, já mám takovou velkou hlubokou vestavnou tak nevím, kdo má malou troubu tak radši dejte na tři plechy.

  4. Krém uděláme ze Salka, másla a zbylé lžíce medu, vše v pokojové teplotě, aby se krásně spojil a našlehal. Ručním šlehačem je to nejrychlejší.

  5. Pláty ještě horké sundáme z plechu a stáhneme z papíru, postupně bude díky medu tvrdnout a křupat.

  6. Okrájíme cca po 1 cm okraje a ty zbytky rozemeleme na strouhanku, kterou pak dort posypeme.

  7. Z jednoho plátu si udělám tři pláty stejně velké. Máme tedy 6 ks.

  8. Postupně dáme plát, namažeme krémem a zas plát a krém a pak krém kolem dokola celého dortu a posypeme posypkou z umletých okrajů. A máme hotovo.

  9. Dáme do mrazáku na cca 6 hodin. Pak vyndáme a necháme při pokojové teplotě rozmrznout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 78 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Medovník z Moravy

  • Stáňa Stáňa (neregistrovaný)

    Dobrý den, dělala jsem medovník ze salkem a přišel mi ten krém celkem řidký :( a těsto se špatně rozprostíra na pečící papír :(

    Odpovědět

  • Martina U. Martina U.

    Také peču podle tohoto receptu, ale těsto roztírám na papír v tenké vrstvě, většinou mi vyjde na 5-6 plátů (na papír o velikosti cca 30x38cm). Každý plát peču 5-7 minut (180°C), mezitím si stačím namazat další a dát ho do trouby hned poté, co vyndám předchozí upečený. Je to trochu zkouška trpělivosti,těsto si někdy dělá co chce, ale zatím se mi to vždy povedlo.
    Vychladlé pláty pak promažu krémem a přiklopím tím posledním, který už nemažu. Teď odkrojím okraje, klidně i 2 cm s trochou krému a odkrojky rozlámu do mísy od krému. Trochu rozmočím mlékem a umíchám pomazánku, kterou natřu navrch. Když mám hrubě mleté ořechy, posypu jimi povrch moučníku, jinak ho jen ozdobím vidličkou - udělám vlnky. Moučník pak rozdělím na čtverce a ty pak ještě přepůlím na trojúhelníkové kousky.
    Medovník jsem právě dopekla a chtěla jsem přidat recept, ale vidím, že by to bylo nošení dříví do lesa, tak jsem alespoň přispěla svými zkušenostmi. ;-)

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    fíha,tak do mrazáku...??? to jsem ještě nedělala,proč se to tam dává? ;-):-)ale těstíčko vypadá,že bude fajn,rozhodně ho zkusím:yes:+14:yes:

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Vyzkouším,líbí se mi že se to nemusí vyvalovat:yes::yes:+11

    Odpovědět

  • Hanysek Hanysek

    Výborná záležitost,tento recept mám i od sestry.Zkoušela jsem ho poprvé.Chuťově se povedl,jen musím vychytat ještě nějaké ty "dyzajnové" mouchy.:-/Jestli neva,tak jsem přihodila fotečku mých "zázraků" ;-) Pláty jsem měla moc tlusté,tak to nemám focené nakrojené...Možná až to budu dělat po 20-té,tak to bude lepší...

    Odpovědět

  • kudlova3 kudlova3

  • acs acs(neregistrovaný)

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    Holky já Salco nevařím přijde mi to zbytečný:-p

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Salko do krému nejdřív vaříš nebo rovnou smícháš s máslem :-?

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Chtělo by to řez! Jinak super.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    k.radulko,vítám tě na topkách a přeji, aby se ti tu moc líbilo:-K,koukám,že si čilá medovník vypadá opravdu krásně,moc se mi líbí tento receptík.Dávám na vyzkoušení a tobě bod:yes::-K

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    S tim mrazakem znam, jednou jsem tam ulozila zbytek medovniku.Po mesici byl jeste lepsi.

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    do mrazáku proto aby skřehnul, zvláčněl, pokud nechceš nedávej, zmněkne v lednici sám po 2-3 dnech, ale pochybuju že by někomu tak dlouho v lednici vydržel :D

    Odpovědět

  • disketka disketka

    Proč se medovník dává do mrazáku?

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    ivulince: tenhle medovník to má už zpočítaný, ale dělám ho často tak přidám později určitě :yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: litý medovník medovník na plech litý medovník na plech medovník recept na plech krem do medovniku recept na litý medovník medovník video recept medovník na plech medovníkový dort video medovník z litého těsta medovník bez salka marlenka recept video medovník krém na medovník recept na medovník video medovník dort cena medovník cena medovník litý medovník recept medovník ze salka

Zapomněl/a jsem heslo