Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 573 kJ / 6 590 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,50 g |
Tuky | 406,40 g |
Vláknina | 132,01 g |
Cholesterol | 1,74 g |
Sodík | 4,97 g |
Sůl | 11,64 g |
Sacharidy | 550,34 g |
Postup přípravy
Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný. Ale po odležení je to mazec.
Zveřejněno 3. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborový salát alá FrodoBagin (SUPER kvalita)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM03
Moje poznámka
Bramborový salát alá FrodoBagin (SUPER kvalita)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM03
Nejnovější recepty
Bramborák s vepřovými nudličkami a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Šátečky s náplní z masa a zelí
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené housky se sýrem a salámem
Přidáno před 3 hodinami
Masová klubíčka
Přidáno před 3 hodinami
Masové kuličky k vínu a pivu
Přidáno před 3 hodinami
Pomalu pečený bůček s kedlubnovým zelím a hrnkovými knedlíky
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné kynuté jahodové knedlíky
1anoli1 před 49 minutami
Škvarková pomazánka
Valis před 1 hodinou
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
Lucinka85 před 3 hodinami
Zapečené palačinky s tvarohem
Tereziena před 3 hodinami
Karlovarské knedlíky I
klasimova před 3 hodinami
Banánový chlebíček s ořechy a zlatými rozinkami
Zuzka1023 před 4 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
veronika_straka před 4 hodinami
Čočková polévka s pohankou (falešná zabíjačková)
wimra před 5 hodinami
Vepřové kostky s hořčicí
Fuxinnka před 6 hodinami
Chilli con carne
Zdenek007 před 6 hodinami
Tématické fráze:
bramborovi salat a řizek obrazek,
cuketový salát alá bramborový,
kartoffel salát,
crzina recepty,
proč spařovat cibuli,
teď vaří šéf,
jak dlouho skladovat bramborový salát,
www)ted)vari)sef,
teď vaří šéf,
crzina,
teď vaří šéf recepty bramborový salát,
dnes vaří šéf recepty,
dnes vaří šéf bramborový salát,
bramborový salát z oloupanych brambor,
bramborový salát,
jak dlouho travi zaludek bramborovy salat z manonezou,
jak skladovat bramborový salát,
nastrouhana cibule je hořká,
recepty na předjídlo,
bramborový salát s řízkem
Suroviny:
brambory,
mrkev,
okurky sterilované,
celer,
hrášek,
vejce,
majonéza,
hořčice,
jablko,
cibule,
olej,
citron,
cukr moučkový,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (52)
Děkuji za všechno, co jste napsála.
Vaše babička, tak i můj otec (zemřel, kdy mu bylo 94 let a 7 měsíců, co je dosud rekord v naší rodině). Je mí povinností Vám blahopřát, ptotože to je něco, co nevidíme denně. Vaše babička i můj otec jsou rekordmani, kteří "kazí" průměř celostátní statistiky. Určitě nám to odčítají z platu...
Děkuji za návod na italskou strouhanku,určitě ji vyzkouším,je hodně zajímavá.No a smažení na másle jedině na ghí - přepuštěném másle,jinak se přepaluje a není to zdravé.Nejlepší je sádlo.
Někdo namítne,že není zdravé,není trendy atd.Babička smažila jen na sádle a dožila se 95 let.Takže si může říkat každý co chce.Nejsme nemocní a nemusíme si nic odříkat.Vždyť se nesmaží denně,no ne?
To jsem se zasmál. Zdá se mi, že ta Vaše babička nebyla jenom inteligentní, ale také měla dobrý humor.
Italská strouhanka je kombinace jemně mleté strouhanky se strouhankou ne tak jemně mletou, dále obsahuje sušený česnek, velice jemně strouhaný (mletý?) sýr, sůl, pepř a čerstvě nasekanou petrželovou natí. Neumím říct z jakého chleba se dělá, podle farby z tmavšího, možná i celozrnního. Zřejmě každý kuchař má svůj vlastní recept. Já jsem jenom uvedl ty základní ingredience. Doma používáme strouhanku z celozrnního chleba a přidávame ty ostatní ingredience. Nemá se to skladovat, protože to zhořkne. Někdy do vajíčka (při obalování) ještě přidáme Parmezán.
I kdy nám řízek v Rakousku velice chutná, ten z Itálie nám chutná ještě mnohem víc.
Možná to je masem a olejem. V Rakousku se v kuchyni používá hodně máslo a nám ta nasladlá vůně moc nevyhovuje.
Je pravda,že si dělám svojí majonézu vařenou.Mám ji v receptech.Vydrží salát dlouho a ochucení je na mne,jak nám vyhovuje,není to tatáž chuť výrobce.Ale použiji klidně i kupovanou majonézu,když není čas a do jiných salátů - čočkový,fazolový atd.
Italská strouhanka nevím,co je tím myšleno.Pod tímto názvem se tu nic neprodává,ale tipuji,že je to strouhanka z bílého chleba - toustového? a je dělaná z neusušeného,takže je měkká?Nevím.Nebo je z kukuřičných lupínků?
Ano člověk se učí celý život.Moje babička říkávala,,člověk se učí celý život a stejně blbej zemře."
Omlouvám se Vám, jestli se Vás dotýká název bramborového salátu, ale mne SUPER připadá, tak jsem jej tak nazval. Dopřejte mi trochu prostoru.
Prečítal som Váš recept viackrát a nevidím v ňom niečo, čo si zaslúži poznámku v názve ako SUPER kvalita.
Ja ako autor by som bol skromnejší a počkal na vyjadrenie viacerých, ktorí recept skúsili a event. potom niečo dodal.
Osobne mám 84 receptov na Zemiakový (Bramborový, Kartoffel-, Картофельный atď.) šalát a musím priznať, že ten Váš som tam nedal, pretože som v ňom nenašiel nič nové a zaujímavé, prečo by som ho medzi tie ostatné mal zaradiť. Nie je ani zaujímavejší a ani originálnejší než tie, čo mám, ba práve opak je pravdou. Takže skromnosti nikdy nie je dosť...
Ten slivkový kompót - ani s rezňom, ale ani bez. To pripomína časy školskej družiny, lebo to bolo to najlacnejie. Komunisti to "predávali" ako to najzdravšie...
Ako nám blbli mozgy a mnohí tomu veria dodnes!
(V Rakúsku nám raz v penzióne naservírovali pečenú kotletu, zemiakový šalát s majonézou (!) k tomu dusenú kapustu - zelí...ja som sa divila, manžel bol nadšený.)
Čiže - proti gustu...
Souhlasím, je to suché. Ale nám to tak chutná. Důvod je, myslím, ten kontrast.
Citronová šťáva na řízku, řízek obalený ve strouhance italského tipu (nevím, jestli se to tak u Vás jmenuje, to mám od Italů z Ameriky) a bílá rýže. Několikrát jsme to kombinovali s hranolkama, ale nebylo to o nic lepší. Spíš opak byl pravdou. Vařené brambory se tady nekonzumují, co je k potěšení mých dětí. Já je taky nesnáším, protože kdysi ve škole byli téměř každý den. Ty jsem nejed nejméně 30 let.
Když brambory, tak jenom pečené troubě na různý způsob. Tady je rýže vynikajíci kvality a víc druhů (i cen...) Tady říkají, že je prý nejlepší na světě. To nevím, to nemůžu soudit.
My ho jíme (řízek) jenom s rýží právě proto, že jako kontrast (řízek s chutí za masem a kvalitním olejem se strouhankou italského tipu a rýže absolutně neutrální). Taky tak na řízek jak na rybu (a to nejen v trojobalu) kapeme citron. Tady k rybě Vám dají vždy půlku citronu. V Itálii a v Rakousku je to samozřejmostí i k řízku a to je vlastně to, co ten kontrast ještě zvýrazní. Z hlediska zdravotního je to to nejlepší, co Vám pomůže ke trávení. Proto se po jídle jako dezert podáva citronový sorbet a v Itálii Limoncello. A můžu říct, že to funguje bezvadně. Naši příbuzní to nejprve nechtěli ani zkusit, protože se jim zdálo, že zmrzlina po jídle udělá něco neobvyklýho v žaludku (nesmí to být zmrzlina, která obsahuje mléko, proto ten sorbet). A nemohli pochopit, jak se může pít štamprle (z mrazáku) po jídle. Přece štamprle jenom před jídlem a pokojové teploty. Dnes to dělají možno každou neděli, když rodina zasedne ke stolu k obědu a slivovici drží v mrazáku. Člověk se učí celý život.
Mám zkušenost,že cibule strouháním hořkne,jednou jsem použila i mixér,že si jako ušetřím práci,jenže zhořkla.A to prosím nerezové nože v mixéru mám.Rozhodně nestrouhat.Dávám do salátu malilinko cibule a nebo i vůbec žádnou,nemáme ji tam rádi.Salát si každý dělá jak sám chce.
Apropo,viděla jsem na jídelním lístku někde dokonce řízek s rýží.
Víc než půlku života v cizině a je mi 60.
Já vím, že tak se jí v Čechách a taky na Slovensku. Já jsem chtěl jen říct, že to k sobě nejde. My taky na Štědrý večer jíme rybu (ne kapra, protože tady se považuje za rybu nejedlou a se neprodáva) ale bez bramborového salátu. Vždy jinou a vždy s něčím jiným (a hlavně s Plzeňským Prazdrojem k tomu!).
Bramborový salát se tady považuje za něco, co se jí jako studené předjídlo nebo něco třebas mezi obědem a večeří. Nikdy jako příloha k teplému jídlu (maso, ryba atd.).
Co se týče řízku, tady se jí hlavně v naši domácnosti (hovězí nebo z krocana, někdy i vepřový nebo kuřecí), protože tady sa považuje za těžké jídlo. Prostě tady jsou jiné zvyky - hodně ryb a hodně zeleniny. Masa ne tolik jak v Čechách i když je levnějí než ryby nebo morské potvory.
Jsem rád, že jste na můj píspěvek reagovala a že se můžeme domluvit jako slušní lidé.
Já jsem napsal to, co jsem pokládal za nepochopitelné a konkrétně v tomhle případě nekombinovatelné a Vy jste napsála to, co je podle Vás normální i když, jak vidíte, ne na celém světě.
Srdečně Vás zdravím.
P.S. Ten bramborový salát na obrázku mi taky nepřijde, že patří k receptu. Chybí mi tam červená barva /mrkev a že ji tam je
Souhlasím s Vámi, ale řeč byla o jiném.
Řízek není české jídlo a tak si myslím, že by se mělo jíst tak, jak je zvykem tam, kde vzniklo.
Proč třebas guláš nejíte s bramborovým salátem?
Protože to k sobě nejde. A tak je to aj s řízkem.
Jsou jídla, která dobe kombinují a jsou jídla, která ne. Ja chápu, že proti gustu žádny dišputát a proto nechci s Váma polemizovat dál.
Nejedná se o to poučit.
Jedná se o kombinaci. Tak, jak si neumím představit Vepřo, knedlo s bramborovým salátem, tak si ho neumím pedstavit s řízkem. Jednoducho to k sebe nejde. Teď chápu, proč na Západě nikdy není příloha. Prostě aby se neskazila chuť jídla. Takže ve Střední Evropě se ještě třeba hodně učit. A to, co jsem napsal, není jenom v restauracích, ale také v domácnosti. Proto ani nikto nežáda nic (myslím tím přílohu).
Fotka se mi taky nezdá.....
http://pod-poklickou.gastronews.cz/vidensky-rizek-..., ale nic nového pod sluncem
Toto se mi vážně nelíbí a nebudu sám. Dávat sem fotky za každou cenu.
Řízek s bramborovým salátem?
To jsem tedy ani v Itálii a ani v Rakousku ještě nikdy neviděl. Přece bramborový salát svojí výraznou chutí (viď např. tenhle recept) řízek "zabije".
Je to zaujímavé, ako majú ľudia v rôznych krajinách predstavu o chuti tej istej potraviny. Alebo tá u Vás je už vyrábaná v Česku a prispôsobená Vašej chuti?
Pozn. k nadpisu:
zvyklo sa písať à la ..., alebo v taliančine alla ...
Nesúhlasím s tým, že zemiaky varené v šupe sú na povrchu rozvarené. To závisí od druhu zemiakov (nie všetky sú predurčené na varenie...) a tiež od ich veľkosti. Na obale je predsa napísané na akú úpravu sa majú použiť.
Omlouvám se. Jablka společně s mrkví a cibulí napařuji nad bramborama a posledně, když jsem strouhal cibuli byla hořká. Proto to proplachování. ALe zjistil jsem, že je lepší cibuli nastrouhat na kráječi a vůbec nepustí šťávu a nezhořkne. Takže lepší je na jemno nastrouhat. A podařil se salát podle receptu ala frodobagin?
Přeji pěkný den.
Nebuď rozhořčen. Souhlasím že brambory trochu utrpí na své výživové hodnotě ale jde mi o výslednou chuť salátu. Vždycky mi trochu vadila taková zemitá chuť brambor při vaření ve slupce. Tímto postupem se z chuti odstraní ona zemitost. Rozhodně je to chuťově zajímavá varianta k bramborovému salátu klasicky připravovanému "ve slupce".
A prasátka jen tak něco nesežerou. Také potřebují kvalitní brambůrky
Nedovedu si představit bramborový salát z vařených oloupaných brambor
zizala:také u nás se nikdy nestihne zkazit
Já jsem jen reagovala na to strouhání a následné zhořknutí
Také jsem dlouhá léta preferoval brambůrky uvařené hezky ve slupce, ale i tento způsob má něco do sebe a nezavdá si v ničem s vařením ve slupce.
http://www.toprecepty.cz/recept/9274-bramborovy-sa...