Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pastýřský koláč (Shepherd’s pie) - vegetariánská verze

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 859 kJ /
2 595 kcal
Bílkoviny125,18 g
Tuky56,57 g
Vláknina108,61 g
Cholesterol 115 mg
Sodík 1,33 g
Sůl3,13 g
Sacharidy319,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 – 1 cm velké kousky. Krok 2: Cibuli rozpůlíme a nákrájíme na plátky. Sladké i bílé brambory oloupeme a pokrájíme na kousky, sýr nastrouháme. Krok 3: V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm cibuli. Krok 4: Přidáme mrkev a ochutíme tymiánem. Promícháme, zalijeme vínem, vodou, přidáme krájená rajčata a kostky vývaru a necháme asi 10 minut dusit. Krok 5: Pak přidáme zelenou čočku, promícháme, zakryjeme a necháme dalších 10 minut dusit. Krok 6: Poté by mrkev měla být uvařená „na skus“ a čočka by měla být mírně rozvařená. Krok 7: Mezitím si uvaříme sladké i bílé brambory. Krok 8: Necháme je vařit asi 15 minut do změknutí, pak slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme (rozmixujeme). Vznikne nám kaše, kterou mírně osolíme a přidáme trochu tymiánu. Krok 9: Mrkvovo-čočkovou směs přendáme do zapékací mísy a navršíme na ní bramborovou kaši. Krok 10: Posypeme strouhaným sýrem a dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Povrch by po této době měl mít zlatou barvu. Krok 11: Podáváme třeba s brokolicí, kterou jsme mírně spařili.

Zveřejněno 21. 10. 2010

Poznámka autorky Lucasinka

Připravený koláč (nepečený) můžeme uchovat zhruba měsíc i v mrazáku nebo 2 dny v lednici. Pokud dáme koláč zmrazit a chceme ho poté připravit, stačí ho dát do trouby a péct při stejné teplotě 40 minut.

http://www.lucasinka.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O8jB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O8jB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vařila jsem přes víkend a musím říct, že to bylo výborné:-p. Jen jsem dělala v menším pekáčku, takže jsem vařila z poloviční dávky čočky (a ještě jsem nepoužila všechnu), bramborové kaše jsem dělala naopak víc a přidala jsem mléko, které v receptu není. Díky moc za recept:yes: a určitě bude repete....

tenisko, jsem moc rada, ze ti chutnalo. Me ta chut taky hrozne prekvapila, protoze jsem to poprve jedla i varila. A byla jsem nadsena :-D

Naprostá delikatesa:yes: Vážně jsem si moc pochutnala, to spojení chutí bylo tak nečekaně dobré!:-p:yes::yes:

Jahodo, sladke brambory se take nazyvaji bataty, ale muzou byt uplne nahrazeny normalnima "bilyma" bramborama. Cocka je sice pouzita zelena, ale klidne ji muzes nahradit hnedou a myslim, ze ani tou cervenou by se nic nezkazilo. Tohle byla takova verze z vegetarianskych anglickych stranek, kterou jsem si mirne upravila (puvodne byly jen sladke brambory, ale trochu jsem se jich bala a nebylo korenene). Neni to slozite, je to rychle a chutna to prekvapive mnamkove :-p

Lucasinka,já vždy doslova "hltám" Tvoje fotky, co jsi nám zase uvařila za dobrotu. Mám ráda zeleninová jídla v různých kombinacích, ale inspiraci musím vyhledávat:-*. Dnes mě to tedy fakt láká, ale přiznám se, že mi nic neříká zelená čočka, bílé, sladké brambory....Čočku znám červenou,hnědou a brambory na normální vaření a na salát...:-p;-):-K

:yes::yes::-)

kategorie si nemusi hned kazdy vsimnout. Puvodne jsem mela i v nazvu, ale zdal se mi zbytecne dlouhy - uz jsem ale doplnila :yes::-))

Aha, on je v bezmasé kategorii, omlouvám se :-8:-8

Slavný koláč, jen by možná bylo fajn uvést v názvu, že to je bezmasá varianta, aby se někdo, kdo ctí tradice, nepohoršil ;-)

Tématické fráze:
sheperds pie, shepards pie, shepherd´s pie, sheperds pie recept, shepherd's pie, shepherd´s pie recept, sheperd pie, sheperd pie recept, shepards pie recept, sheppard pie, shepherd's pie recept, shepards pie recepty, shepard´s pie, pastýřský koláč, shepard's pie, recept na sheperds pie, recept sheperd pie, sheppard pie recept, zelená čočka recept, pastýřský koláč top recepty

Suroviny:
mrkev, cibule, brambory, brambory sladké, rajče, čočka zelená, máslo, sýr tvrdý, víno červené suché, voda, olej, tymián, cukr, sůl, vývar zeleninový

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu