Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 42 874 kJ / 10 247 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 120,14 g |
Tuky | 769,39 g |
Vláknina | 25,30 g |
Cholesterol | 2,11 g |
Sodík | 1,36 g |
Sůl | 4,13 g |
Sacharidy | 626,99 g |
Postup přípravy
Vaječnou směs přidejte k mírně vychladlé čokoládové hmotě a důkladně prošlehejte. Krok 5: Nakonec do tekutého dílu prosejte kakaovou mouku a umíchejte hladké hnědé těsto. Krok 6: Formu na dort vymažte máslem a její dno vyložte pečicím papírem (nevysypávejte, jinak by se těsto nezachytilo stěn a naskočilo by vám příliš nepravidelně). Krok 7: Těsto přelijte do formy, přikryjte alobalem a vložte do vyhřáté trouby.
Pečte asi hodinu, pak vypněte troubu a nechte ještě 15 minut „dojít“. Když do těsta zapíchnete špejli, měli byste ji vyndat ven čistou, bez vlhkého těsta i drobečků. Krok 8: Horký dort přesuňte na mřížku, po asi 15 minutách jej vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout. Krok 9: Mezitím si můžete připravit krém. Hořkou čokoládu rozemelte mixérem na menší kousky (můžete použít i struhadlo, ale to je pracnější a kousky jsou pak moc jemné). Krok 10: Ve větší míse si ručně nebo v robotu vyšlehejte 2 balení mascarpone se 3 a 1/2 lžícemi cukru (jen cca 1 minutu) a přimíchejte drcenou čokoládu. Odložte odpočinout do chladu. Krok 11: Zatímco krém chladne, můžete si přichystat ještě čokoládovou polevu tak, že si v míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou rozpustíte 50 g čokolády se 2 lžícemi šlehačky a ušleháte v hustou směs. Krok 12: Vychladlý dort podélně rozkrojte dortovým nožem na poloviny. Obě řezné strany pak pomocí mašlovačky potřete likérem a počkejte, až se vsaje do těsta (viz tipy a triky).
Jednu polovinu korpusu pomažte asi třetinou krému, přiklopte ke druhé a jemně přimáčkněte.
Vrchní část dortu potřete pomocí stěrky čokoládovou polevou a přesuňte do lednice ztuhnout (viz tipy a triky). Krok 13: Do menší misky nasypte sáček mleté želatiny, přidejte 7 lžic studené vody a nechte ji nabobtnat (stačí tak 3 minuty).
vVšechnu šlehačku (tedy 4 celé a 1 načatou bez 2 lžic) přelijte do většího hrnce nebo pánve, přidejte 5 lžic cukru, 3 lžičky vanilky a společně zahřívejte (nezapomínejte míchat!). Krok 14: Až bude smetana horká (nemusí vřít, stačí otestovat teplotu prstem), vložte do ní nabobtnanou želatinu a důkladně promíchejte metličkou nebo spirálou, aby se beze zbytku rozpustila. Krok 15: Odeberte tak 1 a ½ naběračky stranou do menší misky. Krok 16: Nakonec vložte 1 mléčnou a polovinu 85% čokolády, nechte rozehřát a opět odeberte 1 a 1/2 naběračky na zdobení. Krok 17: Dortovou formu vyložte pruhem alobalu tak, aby přečníval do výšky a vložte do ní upečený korpus. Krok 18: 2/3 ještě teplé panna cotty nalijte do formy, nechte mírně vychladnout a uložte na 15 minut do mrazáku ztuhnout. Většina smetany steče dolů pod korpus a vytvoří tak spodní vrstvu). Krok 19: Nakonec přilijte zbytek čokoládové šlehačky (měla by už zůstat ve vrchní části) a přesuňte do ledničky alespoň na 2 hodiny. Krok 20: Silikonové formičky na pralinky jemně vymažte olejem (nejlépe jen pomaštěným ubrouskem). Do poloviny z nich dejte ½ lžičky tmavé, do zbytku pak stejné množství světlé smetany a uložte alespoň na 30 minut do ledničky ztuhnout. Krok 21: Nakonec zalijte formičky až do vršku zbylou smetanou (na bílou dejte čokoládovou část a opačně). Opět přesuňte do ledničky ztuhnout a poté vyloupněte z formy. Krok 22: Ztuhlý dort můžete ještě tak na 10 minut uložit do mrazáku, aby se vám s ním lépe pracovalo. Krok 23: Pak pomocí gumové (nebo silikonové) stěrky rozetřete krém po celém obvodu boků – klidně si vypomožte uplácáním rukou, protože je krému pořádně silná vrstva. Krok 24: Horní část pak ozdobte panna cottovými polokoulemi (střídejte světlou a tmavou barvu) a do středu naskládejte třeba čokoládové hoblinky (podrobný postup již brzy najdete tady). Krok 25: Podávejte vychlazené, nakrájené na úhledné kousky (nůž si před každým krájením otřete do papírového ubrousku, protože na něm vždy ulpí trocha panna cotty, která by „znečistila“ další porci).
Zveřejněno 11. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxZL
Moje poznámka
"Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxZL
Nejnovější recepty
Brynzová pěna
Přidáno před 16 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 20 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno 4. 5. 2025 04:49
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno 4. 5. 2025 04:34
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkový kuřecí guláš
Robo9 před 17 minutami
Výborné lasagne
Nela20 před 23 minutami
Rizoto z vepřové konzervy
BubakJura před 35 minutami
Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
essinKa před 39 minutami
Netradiční pečená krkovička
M_J_aeden před 49 minutami
Univerzální kynuté těsto sladké
hskarecka před 52 minutami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Babidasa před 2 hodinami
Karbanátky z vařeného kuřecího masa
Markeeta před 2 hodinami
Jednoduché kuřecí maso se žampiony
Dagemar před 2 hodinami
Masové kuličky s fazolemi
Vali1 před 4 hodinami
Tématické fráze:
čokoládové těsto na dort,
dorty z ráje,
bezé dort s mascarpone,
těsto na čokoládový dort,
panna cotta neztuhla,
čokoládový ráj,
čokoládové hoblinky výroba,
bezé dort,
dort s krémem z mascarpone a bílé čokolády recept,
ráj dortů,
krem do čokoládoveho dortu,
kelímky na panna cottu,
kelimky na panna cotta,
čokoládový dort bez mouky jako peříčko,
bezé hmota na dort,
cokoladovy dort foto,
pana cotta,
panna kotta,
ještě jsem panna,
recept na dezert pana kotta
Suroviny:
mouka hladká,
kakao,
prášek do pečiva,
cukr třtinový,
máslo,
vejce,
žloutek,
jogurt bílý,
likér,
káva,
máslo,
čokoláda,
šlehačka,
mascarpone,
čokoláda,
cukr třtinový,
šlehačka,
čokoláda mléčná,
čokoláda,
cukr třtinový,
vanilka mletá,
želatina
Komentáře (47)
Dort je nádherně vymazlenej!