

„Bonboniéru můžete udělat i doma“: Karamelové pralinky
Suroviny 24 pralinek
- 130 g čokolády (s alespoň 70% kakaa nebo speciální čokolády na pralinky)
- 2 lžíce salka (viz tipy a triky)
- 30 g marcipánu
- 0,25 lžičky kakaa
- cukrové zdobení (pecičky)
- + silikonová forma na pralinky
- + kuchyňský teploměr
- + zdobicí sáček s asi půlcentimetrovým otvorem
- + malé vykrajovátko ve tvaru kytičky
- + čistý tenký štětec
Postup přípravy receptu
Čistou silikonovou formu na pralinky vložte do mrazničky vychladit.
Čokoládu rozmixujte, nebo rozbijte paličkou na maso na malé kousky (bude se pak lépe rozpouštět).
Dejte ji do teplu vzdorné (ale ne nerezové) mísy a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Pozvolna ji rozehřívejte, až dosáhne teploty 46°C (viz tipy a triky).
Mezitím si nachystejte do dřezu větší nádobu se studenou vodou a kousky ledu, do které přesunete mísu s čokoládou, jakmile se ohřeje na správnou teplotu.
V ledové lázni čokoládu prudce zchlaďte na 27°C (neustále ji přitom míchejte, ať stydne rovnoměrně). Ihned přesuňte zpátky nad hrnec s vroucí vodou a ohřeje na 32-33°C (ale ne víc!).
Pomocí štětečku vytřete pralinkovou formu vrstvou čokolády a uložte na cca 2 minuty do mrazničky.
Každou pralinku vyplňte troškou salka, ale nedejte ho tam moc, aby nepřečnívalo přes okraj (nešlo by pak vytvořit rovné dno).
Na salko rozetřete další vrstvu čokolády, čímž pralinky „zavíčkujete“ a na pár minut uložte naposledy do mrazničky.
Marcipán obarvěte kakaem do hnědé barvy a mezi dvěma potravinovými fóliemi rozválejte do tenké vrstvy.
Z marcipánu vykrajujte malé kytičky, kterými ozdobte vršky pralinek.
Nakonec do každé kytičky umístěte cukrové pecičky jakožto ozdobné středy květin.
Pralinky se hodí nejen jako lahodný dezert ke kávě. Naaranžujete-li je do pěkné krabičky máte krásný dárek k jakékoli příležitosti.
Poznámka od kuchařky
Kompletně rozfocený postup, tipy a triky najdete na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz
Je tam i diskuze, tak mi můžete něco napsat u mě :)
Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/karamelove-pralin...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu „Bonboniéru můžete udělat i doma“: Karamelové pralinky
-
Eva: To je takzvané temperování - aby na čokoládě nevyskákaly nevzhledné tukové skvrny a zůstala krásně lesklá.
-
prosím vás k čemu je to ohřívání, chlazení a následné další ohřívání?
-
K názvu - sice můžu, ale neumím
Autorka má můj obrovský obdiv
-
Tak musím tedy říct, že hezký to tedy je, to jo. . .
ale upřímně, s tímhle se matlat - na to ve svém životě čas nemám
-
+8
-
-
-
-
Už jsem taky dělala, koupila jsem si formičku v Tescomě. Plnila jsem marcipánem a zahuštěným domácím vaječňákem. Měloto velký úspěch
-
krásné
,