Nakládaný jablečník
Pokud máte velkou úrodu jablíček, nebo třeba padají na zem a vy nevíte, co s nimi, máme pro vás skvělý tip. Nastrouhejte je, nechte odležet, povařte a zavařte. Jablečník se používá jako náplň do koláčů, pomazánka na chléb, na vdolky, do jogurtu, nebo jen tak.
Suroviny pro 1 dávka
15-17 malých sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 178 kJ / 6 496 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,00 g |
Tuky | 17,33 g |
Vláknina | 130,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 167 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 500,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jablka neloupeme, ani nezbavujeme jadřinců, jen je pečlivě omyjeme. Jablka mohou být klidně spadaná, otlučená, ale neměla by být nahnilá.
Krok 2: Poté je nastrouháme na hrubším slzičkovém struhadle tak, že nám v ruce zůstane jen tzv. ohryzek. Pozor, ať se do jablečníku nedostanou jadérka.
Krok 3: Poté nastrouhaná jablka promícháme s cukrem a tlučeným hřebíčkem a přendáme je do kameninové nebo porcelánové nádoby, kde je necháme v chladnu do druhého dne uležet (24 hodin).
Krok 4: Druhý den jablka přendáme do hrnce a pomalu vaříme tak dlouho, až zesklovatí.
Krok 5: Hotová jablka přendáme do čistých skleniček, otřeme okraje, zavíčkujeme a zaváříme 20 minut na 80 °C.
Zveřejněno 20. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládaný jablečník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xvRB
Moje poznámka
Nakládaný jablečník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xvRB
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 16 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 18 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina
MichalRaby před 5 minutami
Obyčejné domácí rohlíky
Pechova.veronika84 před 12 minutami
Smažené cukety
UnholyKetty před 42 minutami
Báječný perník
Diviska87 před 2 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
B.Anna před 2 hodinami
Cukeťák II
radbastim před 4 hodinami
Sněhový rybízový koláč
upavla před 13 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 14 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 17 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 17 hodinami
Tématické fráze:
zavařování jablek na štrůdl,
zavařování jablek,
zavařování strouhaných jablek,
strouhaná jablka do mrazáku,
nakládaná jablka,
dort kombajn,
zavařovaná strouhaná jablka,
jablečník,
jak zavařit strouhaná jablka,
nakládaná strouhaná jablka,
zavařování nastrouhaných jablek,
zavařovaná jablka,
jablka do mrazáku,
strouhana jablka zavařovani,
nakládané jablka,
zavařování jablek strouhanych,
jak zavařit nastrouhaná jablka,
zavařování strouhaných jablek v troubě,
jak zavařit jablka,
jablka na štrůdl zavařování
Suroviny:
jablko,
cukr krupice,
koření hřebíček
Komentáře (16)
Janka
Špagetko
Chtěla jsem ti to napsat soukromě, ale snad to nevadí... Když se mi ráno nechce vstávat, nebo se musím přemlouvat k nějaké práci, vzpomenu si na tebe ("Mirča, ta už určitě kmitá...a navíc s radostí...") a jde mi to líp...