Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 144 kJ / 1 229 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,04 g |
Tuky | 122,68 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 338 mg |
Sůl | 0,95 g |
Sacharidy | 5,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozklepneme 3 vejce, která pořádně vidličkou rozkvedláme (asi 1 min), přisypeme krupičku, ve které jsme zamíchali prášek do pečiva - musíme vytvořit těstíčko, které není ani moc husté, ani moc tekuté - viz foto.
Krok 2: Na plynový sporák dáme plotýnku a necháme předehřát olej na pánvičce. Až bude olej připravený na smažení, vylijeme těstíčko na pánvičku - plamen stáhneme na mírný - těsto by mělo být tak husté, aby se nerozlilo po celé pánvičce (pánvička by měla mít v průměru nejméně 25 cm a měla by být hlubší).
Krok 3: Po stáhnutí plamene pánvičku přikryjeme pokličkou a placku opékáme z jedné strany 15 min, poté ji obrátíme a znova ji pod pokličkou opékáme 15 min (placku v průběhu pečení můžeme vícekrát otáčet tak, aby byla krásně do zlatova opečená - dodržíme tak půl hodinku na celé pečení.
Krok 4: Připravíme osolenou vodu a placku vodou zalijeme tak, aby byla potopená - pánvičku přendáme z plotýnky na plamen na největší stupeň - to, aby voda začala brzy vařit.
Krok 5: Na pánvičku opět přiložíme pokličku. Kontrolujeme, aby byla stále placka ponořená ve vodě, jelikož placka vodu nasává, musíme ji neustále dolívat.
Krok 6: Svítek se po zalití zvětšuje, až by měl nabýt do celé plochy pánvičky - vaření trvá tak 20 min - pak svítek v pánvičce rozřízneme na čtyři části a znova pod pokličkou vaříme 5 min. Svítek musí být měkký a nadýchaný.
Zveřejněno 29. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKv2
Moje poznámka
Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKv2
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 4 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 10 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno 19. 10. 2025 21:05:20
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 48 minutami
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 4 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 5 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 5 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 7 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 8 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 10 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 10 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 10 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 10 hodinami
Tématické fráze:
svítek ke koprové omáčce,
svítek ke koprovce,
krupicový svítek,
svítek,
svítek do koprovky,
koprova omacka se svitkem,
koprovka se svítkem,
koprovka a svítek,
svítek recept,
svitek k omacce,
jak se dela svitek,
svitek podle babičky,
krupicový svítek do koprovky,
svitek s koprovkou,
koprová se svítkem,
recept na svitek,
svítek z krupičky,
koprová polévka od babičky,
recept na svitek ke koprovce,
top recepty svítek
Suroviny:
vejce,
krupice dětská,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
sůl
Komentáře (16)
ingrediencí, v půllitrovém hrnečku rozmíchám 33% sladkou smetanu /nějlépě dvě/ s hladkou moukou
a zavařím omáčku. Dám nakrájený kopr, nakrájím na kostičky svítek a vše nechám asi pět až deset minut provařit. Dosolím, nemusí se octovat, obstará to cibule, ale kdo chce může. Je velmi
sytá a lahodná, v létě, když je čerstvý kopr, tak je to i dobrá večere.
Dík.