

Lehký svítek
Suroviny
- 4 vajíčka
- 8 rovných lžic krupice
- 0,5 dl mléka
- ovocná šťáva
- cukr
- tuk (na vymazání pekáčku)
Postup přípravy receptu
Z bílků našleháme tuhý sníh, zlehka přidáme krupici a žloutky, vlijeme do vymaštěného pekáčku a do zlatova upečeme.
Hotový svítek pomalu zkrápíme vřelým sladkým mlékem, necháme vsáknout a potom podáváme přelitý ještě ovocnou šťávou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lehký svítek
-
u nás doma se svítek dělal v remosce, začátek stejný jako v receptu. po upečení se nezkápěl 0,5 dl mléka,
ale polil půl litrem horkého oslazeného méka a nechal aspoň 5 minut vsáknout ( mléko-ne bílou vodu).
Pak se krájel na talíře a poléval borůvkovým kompotem nebo přesnídávkami (dnes říkáme pyré).
jo ještě -dělal se z krupičky,ne z krupice. -
Jakou používáte ovocnou šťávu, nebo jak se dá vyrobit? Děkuji
-
holky - zkuste to přelejt horkým dobrým kakaem
-
tak takovej svítek neznám. Znám pouze slanou variantu, která se pak krájí na menší kostičky a dává se do hotové polívky při servírování(něco místo opečené housky). A to je opravdu luxus
-
Musím pochválit paní Martu.Pěkná fotodokumentace a hlavně recept ,který mi pomohl.Dnes si toto jídlo přeje můj manžel, já vím má divné chutě. Já toto jídlo osobně nejím.
Moc díky Jana -
krájí se velice dobře, jako piškot, nádherně to drželo pohromadě. Ale ta krupice je opravdu nezvyklá, příště bych spíš dala do kupy hrubou a polohrubou mouku a přelít opravdu něčím hodně sladkým, svítek není sladký vůbec
.
-
...to taky vidím poprvé...ptám se asi blbě...ale jak se to pak krájí a jí?...jde to nějak?...na fotce vypadá hezky...
-
No, já jsem nikdy nic takového nedělala, ale Marti, já ti plus dám za moc hezké fotky
-
tentokrát bodíka asi nedám, svítek není špatný, je krásně nadýchaný a lehký, ale na mě je ta krupice v něm moc hrubá, umím si ho lépe představit s moukou
.