Kakaový olejový korpus na dort
Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.
Suroviny pro 1 kus
Forma o průměru 25 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 127 kJ / 2 181 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,60 g |
Tuky | 100,60 g |
Vláknina | 10,20 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 501 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 251,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 12. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/92lJ
Moje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/92lJ
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 9 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 9 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 9 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 39 minutami
Krupicová kaše
Veronika_1 před 45 minutami
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 1 hodinou
Boloňské špagety
Toxic runner před 1 hodinou
Chilli hovězí
Antonausprag před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 2 hodinami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 4 hodinami
Ořechová bábovka
SUMAVA před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 6 hodinami
Rebarborový koláč
tara23 před 7 hodinami
Tématické fráze:
korpus na dort,
korpus na dort recept,
kakaový dort,
korpus dort,
korpus na dorty recepty,
olejovy korpus na dort,
kakaový dort recept,
olejový korpus,
dortový korpus,
cokoladovy korpus,
piskotovy kakaovy korpus na dort,
čokoládový korpus na dort,
recept na korpus dortů,
kakaový korpus-základní recept,
recept na kakaový dort,
kakaový piškotový korpus,
recept na korpus na dort,
korpusový dort,
recept na dortovy korpus,
dortový korpus recept
Suroviny:
vejce,
cukr krystal,
mouka hladká,
kakao,
olej,
sůl,
tuk
Komentáře (417)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
150 g cukru krystal
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
tuk nebo olej na formu //// a olej je kde ?????????????
Co teď? Rychle jsem ji zapla, aby se ohřála a duševně se připravila na to, že 15 minut to těsto nevydrží v té formě čekat a budu dělat další.
skvělý, dělala jsem synovi k narozeninám a za týden jsem musela péct znovu
Když chci světlý, nedám kakao a jeho váhu nahradím moukou, jen přidám půlku kypříku pro sichr, když chci ořechový, přidám mleté ořechy a uberu o to mouky... dělám i na plech jako podklad pro různé náplně nahoru typu ovoce/želanina či krém. Fakt nikdy nezklamalo
Fajn se s ním dělá hned s čerstvým, pokud držím formát. Pokud by šlo o 3D dort, je lepší studený zabalit do strečky a nechat do druhého dne v lednici, perfektně zpevní a dobře se pak vykrajuje a tvaruje.
Teď je deset minut v troubě a těsto se zvedá !
Je naprosto perfektní, nikam se nenalepil , drží a neklesá, jako mnoho jiných. Co víc si mohu přát!
Teď jsem prokrojila, šlo to báječně i s tak čerstvým korpusem, žádné rozpadávání, drží báječně dohromady. Manipulace na 1 ****, vezmeš položíš není třeba, žádné kejkle, podběráky etc.. Neláme se, nedrobí se !
Hladkou mouku neřeším podle značky, dávám tu, co mám zrovna doma, nepozoruji mezi nimi zase tak výrazný rozdíl...
Žloutky a olej nemíchám, po vyšlehání sněhu s cukrem to tam prostě naliju najednou, tak jak je... klidně by mohlo být i oddělené, ale nač špinit víc misek :)
Prášek do pečiva není nutný, pokud jsou bílky dobře vyšlehané, drží korpus i tak dobře, ale pokud třeba lžičku přidáš, určitě tím nic nezkazíš...
Právě se tvůj recept dostal k realizaci. Potřebuji dva korpusy, vybrala jsem tvůj! V tom piškotovém, máš polohrubou mouku.A prášek do pečiva taky ne? Dotaz k poznámce, ty žloutky s olejem trošku rozšlehat, aby se to spojilo a pak přidat najednou ke sněhu?
Pokud jste si už neporadila, rozkrojte jej jen napůl a udělejte si ještě jeden plát doprostřed, klidně světlý, aspon to bude vypadat zajímavě. Pak bych řešila poměr na 2 vejce... čili vše děleno 5 krát 2.
Nikde jste nezmínil, zda budete tvořit baskytaru (to by asi stačil plát bez prokrojení) či zda se hotovíte dělat španělku
hosta: "... upéci dva korpusy a pak smazat, ..."
Smazat?
No, to je mazec
Když se nezadaří, tak o přešlehaném sněhu píše kdekdo
Autorka píše: "Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar." Pokud se kuchtíci budou držet této poučky a neudělají botu jinde, tak se dílo podaří
Píšete: "...šlehat jen tak dlouho, aby tam zůstaly bublinky !"
No a jak seznáte, zda tam bublinky ještě jsou, či už zdrhly do pryč, he?
No a proč nezkusíte něco jiného
Je psáno ořechy místo kakaa, bude stačit těch 30g? Bojím se, aby se povedl stejně dobře, kakaový nasadil laťku vysoko :))
S tou barvou kakaa je to vachrlaté
To možná platilo kdysi, ještě tak před 50ti lety
Používám Van Houten... a jen tak z hecu jsem koupil cosi, co se v názvu honosilo slůvkem "holandský" a bylo to za "hubičku" a netvrdím, že to nestálo za nic. Ale ta barva, tak ta tedy byla! Za takovou by se nemuselo stydět ani to kakaové bejby z kdysi známé, profláknuté odrhovačky
No, jen příroda a čert ví, z čeho to soudruzi dělají
Ked moja mamka este pekavala, tak som sa jej pri doboskach pytala, preco radsej neupecie hruby korpus a nenareze ho na viac dielov, tvrdila ze textura toho zakusku je potom ina.
isindy:
tak jsem vyzkoušela Váš korpus a musím Vám moc poděkovat. Zkoušela jsem už hodně receptů, ale vždy mi z toho vyšla sražená placka a, až jsem to už vzdala, objevila jsem Váš podrobný návod a huráá, povedlo se
Moc pekne se podle toho pracovalo. Hezky den preji.
hačku (aspoň 16%,může být i víc), přidáme 1 plechovku mandarinek a l pudink bez vaření. Nádobu dobře uzavřít a protřepat. Pak natřít. Jednoduchý, dobrý a není moc sladký. I když, přisladit si můžete také. Takže - dobrou chuť!!
Do žloutků s cukrem přidám polohr. mouku, kypřící prášek do pečiva, trochu oleje. Pokud chci korpus tmavý tak i kakao (dokud není požadovaná barva těsta). To všechno smíchám vařečkou (nesmí se šlehat!).
Nakonec opatrně vmíchám ty bílky.
A počet surovin je jednoduchý - na formu 26 cm 8 vajec, 8 lžic mouky, 8 lžic cukru a 1/2 prášku do pečiva.
Nikomu neberu žádný postup :) Ale tenhle je jednodušší.
Test se špejlí dělám rovnou v troubě, pokud totiž korpus vyndáte z trouby předčasně, tak se propadne.
Pokud chceš tmavý krém tak přidáš kakao a jak už bylo řečeno, do tmavého banán, do světlého broskve. Jednoduché a straaašně dobré :) Bez mouky, marmelády...
250ml mléka či vody
5 lehce navršených lžic polohrubé mouky
svařit na hustou kaši, nechat vychladnout (přikryté potr.folií či alobalem, aby neokoralo), vyšlehat spolu s 250g másla pokojové teploty, všlehat 1/2 měkkého tvarohu a cukr moučka dle chuti.
Pokud chcete dort potahovat, před přidáním tvarohu odeberte 1/3 základního máslového stranou, tím se pak pomažou bohy a vršek dortu. Pokud budete zdobit polevou atd, není třeba odebírat a použijte vše tvarohově, jak do prokrojení, tak na boky. Korpus prokrajuji 1x v polovině, pomažu pikantnější marmeládou, potřu cca 2cm vrstvou krému, pokladu banány či broskvemi (čerstvé ovoce už není příliš dostuné v tuto dobu), přiklopit druhý plát. Pak už je zdobení na vás
známá se taky nemohla s korpusem poprat, až jsem u ní stála a hlídala krok po kroku... jediný problém byl v zamíchání mouky...ona ji vmíchala jak když se míchá polévka, kolem dokola...tím vymlátila vzduch a korpus měla skoro placatý... je třeba jen zlehka obracet ode dna nahoru, takové kroužení...
A velice si cením napsaného postupu se všemi detaily.
Vysledek byl takovy, ze opravdu nakonec vsem chutnal. I pres malou vysku, byl dort nadychany. Ale nekde se chyba stala, ale netusim kde. Fotku muzu pridat. Michal
ohledně krému - u nás funguje klasika odlehčený máslovopudinkový (2 vanilk.pudinky svařit s 0,5l mléka, po vychladnutí všlehat 1 máslo a cukr moučka dle chuti, lze přidat i kakao)
www.toprecepty.cz/recept/37072-parizske-rohlicky-2/
Ale nevím, každému chutná něco jiného. Dobrý krém je i s mascarpone (3 šlehačky vyšlehat s 2 stužovači, přidat cukr moučka podle chuti - já dávám 2 lžíce a zašlehat 1 mascarpone).
Jinak ten korpus mívám vyšší
máte pravdu.
Znám ale dorthttp://www.labuznik.cz/recept/svatovintirsky-dort/ kde marcipán uložený na šlehačkové náplni a po jisté době nepatřičně vyměklý dodá tomu zákusku pátou dimenzi
taky dávám dovnitř různé krémy, udělám si malý rantl z máslového a vnitřek vyplním libovolně (tvarohový, marcarpone, šlehačka...), ale s marcipánem do kontaktu jen ten máslový, jiné krémy obsahují příliš vody a marcipán se pak rozpouští a klouže... a lehce potřu vršek a boky...
sakra, tady isind, omylem jsem sem skočila pod mamčiným profilem
- pokud budete dělat maripánové zdobení, peču korpus den až dva před "spotřebou" - jeden večer upéct a promazat krémem, dát do lednice ztuhnout a proležet, druhý den potáhnout, zdobit, jíst
- pokud budete dělat jen zdobený krémemm stačí upéct a hned po vychladnutí ozdobit. klidně v jeden den...
krém:
opět záleží, jaký dort chcete dělat, na nemarcipánový je to jen na vás, u nás je oblíbený odlehčený máslový (0,5l mléka svařit s 2 pudinky, nechat vychladit, poté všlehat 1 změklé máslo, cukr moučka podle chuti, možno všlehat do tohoto základu 0,5 vaničky či kostky tvarohu)... lze kombinovat poté se šlehačkou... ovocem... čokoozdobami...
pokud potahovaný marcipánem, do korpusu můžete dát opět podle chuti, ale boky a vršek dortu pomazat jen máslovým viz výše, jiné krémy (šlehačkové, jogurtové, tvarohové atd. obsahují příliš vody a marcipan by se roztekl
hodně štěstí, pokud něco nejasné, pište
dort jsem ještě nikdy nepekla
chci Vám opravdu moc poděkovat za tento úžasný recept a hlavně Vás musím vychválit až do nebes za to, jak krásně máte napsanej postup. Je mi 21 a nikdy jsem dort nedělala (ostuda, já vim :D) a mamka má dneska narozeniny, tak jsem jí chtěla udělat radost a upéct jí dort. A opravdu se mi povedl. Takže Vám patří mé velké díky!!!!
akorat dopeceno.
Delala jsem bez kakaa(moc nam nechutna)a nepridavala jsem ani mouku navic(dala jsem 120g) a ani kyprici prasek a je krasne nadychany a nadharne vypada.
Pridavam fotecku.
Diky za recept ukladam a posilam bodik!
Děkuji
Ano už je upečeno.Udělala jsem ho ze dvou dávek.A ve finále se připojuji k těm co děkují.Receptů mám dost,ale ten váš hraje prim.
Tentokrát se mi podařilo koupit i prfektní P.H.
Tzn.,že se dělal jedna báseň.Ještě jednou děkuji.Jde vidět,že víte o čem píšete.
jen si nevím rady s množstvím.Formu mám vysokou 6cm a průměr cca 53cm.Děkuji předem za radu.
právě je v troubě korpus číslo dvě. 1. byl vynikající a povedl se! Chuťově nemám slov, prostě supr. Dělám teda vše úplně přesně, jak je napsáno výše a paráda. Jen teda mám formu 26cm, tak je trochu nižší, ale i tak na jedno rozkrojení paráda. DOPORUČUJI!!
Ale ,když dáš vejce do studené vody a ono se snaží postavit se
na širší konec a stojí nakloněno ,tak už ho na dort nepoužij,není čerstvý.