Hraběnčin řez od maminky
Jeden z nejoblíbenějších způsobů jak zpracovat přebytek jablek, je upéct z nich koláč. Ale protože kyselá jablka jsou dnes vzácností, je dobré je před pečením zakápnout citronem, aby byl koláči lehce kyselkavý. Uvidíte, že si pochutnáte.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 987 kJ / 4 299 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,12 g |
Tuky | 186,32 g |
Vláknina | 27,60 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 786 mg |
Sůl | 2,07 g |
Sacharidy | 564,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Krok 2: Z mouky, cukru, másla (nebo Hery), kypřicího prášku a 4 žloutků zaděláme ručně těsto, které vypracujeme dohladka.
Krok 3: Těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny těsta rozválíme na vymazaný a vysypaný plech. Zbylou třetinu uložíme nejlépe do mrazničky.
Krok 4: Na rozválené těsto nasypeme strouhaná jablka, skořicový cukr a kokos. Pokud mají jablka hodně šťávy, tak je vymačkáme. Podle chuti a kyselosti jablek můžeme zakápnout citronovou šťávou.
Krok 5: Vše pokryjeme tuhým sněhem ze 4 bílků a lžičky cukru. Cukr vmícháme, až je sníh vyšlehaný, jinak zřídne.
Krok 6: Nakonec navrch nastrouháme na hrubém struhadle zbylou třetinu těsta.
Krok 7: Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova.
Zveřejněno 11. 3. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hraběnčin řez od maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Drmn
Moje poznámka
Hraběnčin řez od maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Drmn
Nejnovější recepty
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 14 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 18 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 19 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 23 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kmínová polévka s bramborem a růžičkovou kapustou
janatka před 31 minutami
Pečená švestková povidla
janatka před 36 minutami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
janatka před 44 minutami
Krůtí játra ve smetaně
rokoko před 1 hodinou
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 2 hodinami
Báječný perník
Avenos@seznam.cz před 3 hodinami
Bohatý ostružinový koláč
Tarantule před 3 hodinami
Domácí kečup
Baruska. před 4 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 8 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 15 hodinami
Tématické fráze:
hraběnčiny řezy na velký plech,
ananasová buchta ládi hrušky,
hraběnčin řěz,
hraběnčiny řezy na plech,
láda hruška ananasová buchta,
hraběnciny řezy hrníčkové,
hrabenciny rezy,
hraběnčiny řezy hrníčková kuchařka,
hraběnčiny řezy strouhané,
hraběnčiny řezy top recepty,
výborné hraběnčiny řezy,
ananasová buchta od ládi hrušky,
recepty ládi hrušky ananasova buchta,
hraběnčina řezy na plech,
hrníčkové hraběnčiny řezy,
hraběnčiné řezy na plech,
ananasová buchta podle ládi hrušky,
hrabencin rezy,
hraběnčín koláč,
hrabenviny řezy na plech
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
vejce,
kypřící prášek,
jablko,
šťáva citronová,
kokos strouhaný,
cukr skořice,
cukr krupice,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (23)
Píšu to k tomuto receptu, protože jsem ho dnes použil.Řezy jsou v troubě,určo budou dobré
"Než přidáte nový recept, zkuste jej vyhledat na Topreceptech, zda už tu není. Duplicitní recepty prosím nepřidávejte, děkujeme."
Duplikát sa podarí asi každému, ale vyhľadávač funguje dosť spoľahlivo. Vyskúšaj hľadať, hlavne podľa zadávaných surovín. Ak sa s tým zoznámiš, určite ti to pôjde bez problémov. Názvy sú často zavádzajúce, hlavne ak ide o "mňamky" alebo "ňamky" alebo "dobroty", to len tak na okraj...
P.S. Profík nejsem, ale chleba si namazat docela umím a než přidám recept, hodně se snažím zjistit, zda tu už není. Ráda bych, aby tenhle zajímavý web trochu vypadal k světu, i když nepatřím mezi jeho administrátory. Přidávat recept, který tu už mnohokrát je v téže podobě a s fotkami, když nemám zajímavou inovaci, mi připadá jako nošení dříví do lesa, sov do Athén a perníku do Pardubic.
hubikula:
Chápu, že je to pro vás srdeční záležitost, ale vypadá to tak, že kdo tu nemá aspoň jeden duplicitní rcp, jako by nebyl...