Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Bavorské špecle jsou oblíbenou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 467 kJ / 2 263 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 93,40 g |
| Tuky | 42,80 g |
| Vláknina | 15,00 g |
| Cholesterol | 1,30 g |
| Sodík | 2,11 g |
| Sůl | 5,05 g |
| Sacharidy | 368,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Moje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší marokánky
veronikatun před 14 minutami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 15 minutami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 1 hodinou
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 1 hodinou
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 1 hodinou
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 2 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 2 hodinami
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 2 hodinami
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Majka80 před 3 hodinami
Tématické fráze:
špecle,
specle recept,
spatzle,
noky příloha špercle,
jak se dělají špecle,
domaci specle,
špecle recepty,
recept na špecle,
špecle video,
spatzle recept,
spetzle,
špecle recepty video,
recept špecle,
recepty na spätzle,
šprecle,
spätzle recepty,
špecle videorecept,
recepty špecle,
špecle recept video,
spätzle recept se zeleninou
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
voda,
olej,
máslo
Komentáře (43)
1) V "topkách" je několik receptů, kde v názvu nebo v komentářích je použit název špecle, ale v těstě je jen jedno vejce. Špecle jsou ale těstoviny vícevaječné, podíl vajec v těstě bývá kolem 20%. To je pro ně typické. Takže až zde kolegyně Výbušná dala opravdu recept na špecle.
2) Kuchař Glabsi (0 receptů, jen komentáře) zde poučuje, že "Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch)". Má pravdu, ty švábské jsou nejznámější a nejproslulejší. Vaří se však tradičně i v Bavorsku. Když jsem byl před asi 25 lety služebně v Horních Francích poblíž Bayreuthu (severní Bavorsko), jedl jsem poprvé špecle a moc mi chutnaly. Poptal jsem se, co to je, a řekli mi, že je to místní specialita - špecle. Takže i Bavoráci je považují za své.
3) Výbušná má pravdu, že se těsto shrnuje do vody (když se vaří doma) nožem z prkýnka. Špecle (bavorské i švábské) mají totiž tvar delších tlustších nudlí, ne nočků. Ty průmyslově vyráběné se vytlačují "jako provázky" strojově přes kruhové otvory průměru několika milimetrů. Dnes si je můžete koupit chlazené v Lidlu nebo v Kauflandu, opravdu originál z Německa (Schwäbische Spätzle).
4) S polohrubou moukou je ale v Německu trochu problém (možná ne všude). Já konkrétně musím dceři do Německa kupovat polohrubou mouku u nás v ČR, tam ji prý nesežene.
Díky za recept, posílám fotku :)
máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka
Aničky se to naprosto netýká
No a tento recept som pridala hlavne kvoli technike vyroby specli, pretoze ta mi pride dost specificka. Cesto nech si urobi kazdy, ake mu vyhovuje.
Co sa tyka podobnych receptov tak tie su mi uplne jedno, Kto chce nech si ich prejde, kto nechce nech ich preskoci, fakt vobec neriesim , co tam kto pridava.
S tím sluníčkem při focení máš pravdu
Mimo rcp-nemám nic proti přidávání podobných receptů,ale přidané"domácí špecle s houbami"navíc připravené z hladké mouky mi teda jako podobné moc nepříjdou