Pampeliškové víno
Pampelišky většinou využíváme do různých sirupů a medů, ale co z nich třeba připravit takové víno? Je sice neobvyklé a jeho příprava je zdlouhavější, ale odmění se vám lahodnou a osvěžující chutí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 805 kJ / 6 168 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,52 g |
Tuky | 1,84 g |
Vláknina | 11,48 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 22 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 523,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pampeliškové květy spaříme ve 2,5 l vroucí vody a necháme vylouhovat 24 hod.
Krok 2: Poté přecedíme a výluh nalijeme do 5l demižonu nebo láhve.
Krok 3: Svaříme 2 l vody a 1,5 kg cukru - vychladíme a nalijeme na pampeliškový výluh.
Krok 4: Citrony a pomeranče oloupeme, nakrájíme, přidáme do výluhu a vložíme droždí.
Krok 5: Láhev (nebo demižon) přetáhneme celofánem a jehlou uděláme do celofánu vpichy.
Krok 6: Na okně necháme asi 6 týdnů - až pomeranče a citrony klesnou ke dnu. Poté hadičkou stáčíme do láhví.
Krok 7: Necháme v chladu odležet minimálně 3 měsíce. Ale nejlepší je 2 roky. Po této době je víno jemně perlivé.
Zveřejněno 24. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškové víno
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AN57
Moje poznámka
Pampeliškové víno
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AN57
Nejnovější recepty
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 5 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 5 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 5 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Cottage pizza s celozrnnou moukou
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 2 hodinami
Rebarborový koláč
tara23 před 3 hodinami
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 4 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Makupari před 4 hodinami
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 5 hodinami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 5 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
JanaBalcarova před 5 hodinami
Cajunské kuřecí kousky se zeleninou a těstovinami
Coolbins před 5 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 6 hodinami
Maso po Sečuánsku
ErikaBak před 7 hodinami
Tématické fráze:
domácí pampeliškové víno,
víno z pampelišek,
výroba pampeliškového vína,
víno z mirabelek,
vino s pampelišek,
jak udělat víno,
mirabelky víno,
domácí víno z pampelišek,
pampeliškové,
papeliškové víno,
pampeličkové víno,
jak se dela pampeliskove vino,
panpeliškové víno,
recepty na vino,
pampeiškové víno,
recept na vino,
pmpeliškové víno,
víno z pampelišek recept,
mirabelky-víno,
pampeluškové víno
Suroviny:
květy pampeliškové,
cukr,
citron,
pomeranče,
droždí čerstvé
Komentáře (80)
Kdo furt váhá, doporučuji, ať neváhá. Letos je to asi pasé, ale příští rok jdu do toho zase
Tak jsem to letos taky zkusil dle tohoto návodu. Vše jsem 15.5 naložil a demižon jsem uzavřel kvasnou zátkou. Vše hezky bublalo, ale po deseti dnech už nebublá a citron s pomerančema se drží stále u hladiny a nevapadá že by měly klesnout na dno jak je to popsáno v návodu. (Jsou už trochu vyschlé)Chci se zeptat, mám s tím nějak zamíchat nebo přidat kvasníce nebo na to vůbec nesahat?
Děkuji Uličný
Chtela sem se zeptat ovoce mi uz kleslo ke dnu. Do ceho to muzu stocit? Jdeto treba stocit do plastove flasky po sodovce? A jak to mam stocit do lahve predem dekuji
Letos poprvé zkouším pampeliškové víno a podle ohlasů na fóru se dočítám, že je to náramná dobrota.
Mé víno už čaruje jednadvacátým dnem, čili je na půli cesty. Sice už nebublá, to si už bouřlivě odbylo, zato se krásně čistí. U hrdla se utvoří světlý pruh a směrem ke dnu se rozšiřuje. Když zesvětlá celý demižón(10l - dvě dávky),tak se nahoře utvoří světlejší pruh a celý proces se pomaličku opakuje.www.toprecepty.cz
Moc hezky se to pozoruje
Prosím může mi někdo odpovědět, zdali se dá pampelišák archivovat?
Máte někdo 3.5,či více let staré a hlavně kvalitní víno?
Kvasu zdar !
Když při kvašení vytéká ven z demižonu,lapí ho starý lavor pod ním