Krkonošská libečková česnečka - opiška

mika59 Kuchařka: mika59

Polévky 11 názorů

Suroviny

1 l vody
2 lžíce mladých nasekaných kopřiv
1-2 lžíce nasekaného libečku
1 lžíce sádla (nejlépe domácí)
4 i více stroužků utřeného česneku
1 lžička soli
na sádle osmažený chléb
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu přivedeme k varu. Přidáme sádlo, utřený česnek a polévku odstavíme. Přidáme nasekané bylinky a dosolíme. Už nevaříme. Polévku rozlijeme do talířů a podáváme s osmaženým křupavým chlebem.

Poznámka

Zdroj: KOPRA - Mírně upraveno

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krkonošská libečková česnečka - opiška

  • EvaSk EvaSk

    cathleen: Z dětství znám tuto rostlinu pod názvem vopich. Jinak se jí tady v Podkrkonoší neříkalo.

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    zizala: Děkuji za fotku..:-K:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Už jsem ji kdysi vařila, přidávala jsem brambory. Musím zopakovat. Díky za připomenutí :yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    cathleen: Děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Tohle polévku (nebo jí hodně podobnou) jsem potkala kdysi v knize J. Marholda - Krkonošská kuchařka. Tam ji tuším nazývali vopich, vopichová polévka :-) Moc pěkná, Milado :yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Já bych tu česnečku udělala z vody, v níž se ty brambory vařily, přinejmenším ty rané. ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Anna Kocikova: a já zase ráda dávám kroupy, které mám pořád uvařené a naporcované v mrazáku, je to rychlovka, minulý týden jsem ji dělala a dala ještě medvědí česnek:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Miladko,vypadá moc hezky:-KJestli chceš příště přidat brambory,tak vyzkoušej bramborkaši,nebo jen šťouchané(z předešlého dne)je to moc fajn.Já pak do toho ještě zavařují rozšlehané vejce.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    MamlajdaD: Mika59: Já dělám podobnou, říkám jí fofrčesnečka. Do varné konvice dám vodu, do kastrolku kmín, majoránku, zaliji horkou vodou, do ní rozklepnu vajíčko, to nejprve rozšlehám trochu vidličkou a přidám utřený česnek se solí, tím vůbec nešetřím a nakonec nakrájenou pažitku. S opečeným chlebem na sádle nemá chybu ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    MamlajdaD: Je rychlá, jednoduchá a dobrá. Přidala jsem více česneku a příště přidám brambory, bude sytější..a děkuji..:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Tuhle polévku zkusím až budu v časové tísni, zatím to vždy byla česnečka. ;-):-8 Jen ten libeček kdyby rostl rychleji (letošní výsev do květináče). :-O;-) Ono ze sušeného by to asi nebylo to pravé. :-(;-) Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo