Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošská libečková česnečka - opiška

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Tato jednoduchá polévka pochází z Krkonoš - odtud i její název, vopich je v podkrkonošském nářečí libeček. Polévka skvěle chutná i voní po česneku a libečku a podává se s křupavým osmaženým chlebem.

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 642 kJ /
631 kcal
Bílkoviny21,60 g
Tuky17,02 g
Vláknina43,70 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 3,28 g
Sůl8,00 g
Sacharidy91,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu přivedeme k varu. Krok 2: Přidáme sádlo, utřený česnek a polévku odstavíme. Přidáme nasekané bylinky a dosolíme. Už nevaříme. Krok 3: Polévku rozlijeme do talířů a podáváme s osmaženým křupavým chlebem.

TIP: Jak připravit česnečku

Zveřejněno 14. 5. 2020

Poznámka autorky mika59

Zdroj: KOPRA - Mírně upraveno

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošská libečková česnečka - opiška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kqMx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošská libečková česnečka - opiška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kqMx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

EvaSk: Jako kopřivě nebo libečku, zřejmě kopřivě, né _?

Výborný nápad! Vždycky jsem dělala oukrop z vody z bramborů. Už byla slaná a s kmínem pár bramborů jsem tam nechala, česnek a nasekané bylinky po vypnutí. A nezbytné krutonky z opečeného chleba. Naše maminka nám k tomu dávala brambory omaštěné sádlem i se škvarky a smíchané s cibulovou natí. Dělala nám jednoduché teplé večeře a bylo to prima.

:-)<3:yes: do česnečky libeček dávám ale kopřivy nikde nemám ani kupodivu na vedlejší zahrádce, která je zaplevelená nerostou, ;-) Miládko líbí se mi jak si každá přidá něco podle svého a uvaří jinou polévku . Foto jako vždy nádherné :yes::yes::-K

cathleen: Z dětství znám tuto rostlinu pod názvem vopich. Jinak se jí tady v Podkrkonoší neříkalo.

zizala: Děkuji za fotku..:-K:-K

Už jsem ji kdysi vařila, přidávala jsem brambory. Musím zopakovat. Díky za připomenutí :yes:

cathleen: Děkuji :-K:-K

Tohle polévku (nebo jí hodně podobnou) jsem potkala kdysi v knize J. Marholda - Krkonošská kuchařka. Tam ji tuším nazývali vopich, vopichová polévka :-) Moc pěkná, Milado :yes:

Já bych tu česnečku udělala z vody, v níž se ty brambory vařily, přinejmenším ty rané. ;-)

Anna Kocikova: a já zase ráda dávám kroupy, které mám pořád uvařené a naporcované v mrazáku, je to rychlovka, minulý týden jsem ji dělala a dala ještě medvědí česnek:-)

Miladko,vypadá moc hezky:-KJestli chceš příště přidat brambory,tak vyzkoušej bramborkaši,nebo jen šťouchané(z předešlého dne)je to moc fajn.Já pak do toho ještě zavařují rozšlehané vejce.

MamlajdaD: Mika59: Já dělám podobnou, říkám jí fofrčesnečka. Do varné konvice dám vodu, do kastrolku kmín, majoránku, zaliji horkou vodou, do ní rozklepnu vajíčko, to nejprve rozšlehám trochu vidličkou a přidám utřený česnek se solí, tím vůbec nešetřím a nakonec nakrájenou pažitku. S opečeným chlebem na sádle nemá chybu ;-)

MamlajdaD: Je rychlá, jednoduchá a dobrá. Přidala jsem více česneku a příště přidám brambory, bude sytější..a děkuji..:-K:-K

Tuhle polévku zkusím až budu v časové tísni, zatím to vždy byla česnečka. ;-):-8 Jen ten libeček kdyby rostl rychleji (letošní výsev do květináče). :-O;-) Ono ze sušeného by to asi nebylo to pravé. :-(;-) Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

Suroviny:
voda, kopřivy, libeček, sádlo, česnek, sůl, chléb

Přidat fotografie receptu