

Krkonošská libečková česnečka - opiška
Suroviny
- 1 l vody
- 2 lžíce mladých nasekaných kopřiv
- 1-2 lžíce nasekaného libečku
- 1 lžíce sádla (nejlépe domácí)
- 4 i více stroužků utřeného česneku
- 1 lžička soli
- na sádle osmažený chléb
Postup přípravy receptu
Vodu přivedeme k varu. Přidáme sádlo, utřený česnek a polévku odstavíme. Přidáme nasekané bylinky a dosolíme. Už nevaříme. Polévku rozlijeme do talířů a podáváme s osmaženým křupavým chlebem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: KOPRA - Mírně upraveno
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krkonošská libečková česnečka - opiška
-
cathleen: Z dětství znám tuto rostlinu pod názvem vopich. Jinak se jí tady v Podkrkonoší neříkalo.
-
zizala: Děkuji za fotku..
-
Už jsem ji kdysi vařila, přidávala jsem brambory. Musím zopakovat. Díky za připomenutí
-
cathleen: Děkuji
-
Tohle polévku (nebo jí hodně podobnou) jsem potkala kdysi v knize J. Marholda - Krkonošská kuchařka. Tam ji tuším nazývali vopich, vopichová polévka
Moc pěkná, Milado
-
Já bych tu česnečku udělala z vody, v níž se ty brambory vařily, přinejmenším ty rané.
-
Anna Kocikova: a já zase ráda dávám kroupy, které mám pořád uvařené a naporcované v mrazáku, je to rychlovka, minulý týden jsem ji dělala a dala ještě medvědí česnek
-
Miladko,vypadá moc hezky
Jestli chceš příště přidat brambory,tak vyzkoušej bramborkaši,nebo jen šťouchané(z předešlého dne)je to moc fajn.Já pak do toho ještě zavařují rozšlehané vejce.
-
MamlajdaD: Mika59: Já dělám podobnou, říkám jí fofrčesnečka. Do varné konvice dám vodu, do kastrolku kmín, majoránku, zaliji horkou vodou, do ní rozklepnu vajíčko, to nejprve rozšlehám trochu vidličkou a přidám utřený česnek se solí, tím vůbec nešetřím a nakonec nakrájenou pažitku. S opečeným chlebem na sádle nemá chybu
-
MamlajdaD: Je rychlá, jednoduchá a dobrá. Přidala jsem více česneku a příště přidám brambory, bude sytější..a děkuji..
-
Tuhle polévku zkusím až budu v časové tísni, zatím to vždy byla česnečka.
Jen ten libeček kdyby rostl rychleji (letošní výsev do květináče).
Ono ze sušeného by to asi nebylo to pravé.
Přeji hodně zdraví!