Suroviny
Porce: čte se šomlóji galuška
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 092 kJ / 5 758 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 151,17 g |
Tuky | 144,24 g |
Vláknina | 26,30 g |
Cholesterol | 2,36 g |
Sodík | 1,11 g |
Sůl | 2,39 g |
Sacharidy | 889,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: KORPUSY: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a vmícháme prosetou mouku (s kakaem, ořechy). Rozetřeme na vyložený plech. Pečeme při 200°C cca 10 minut.
Krok 2: KRÉM: V trošce mléka rozmícháme mouku se žloutky. Zbytek mléka svaříme se 150g cukru. Za stálého míchání přilijeme žloutky a vanilku. Směs povaříme a po vychladnutí přimícháme vyšlehané bílky.
Krok 3: ZÁLIVKA: Vodu s cukrem povaříme a dochutíme rumem.
Krok 4: Na dno pekáčku položíme piškotový plát, pokropíme 1/3 zálivky, potřeme 1/3 krému a posypeme 1/2 ořechů a rozinek. Položíme kakaový plát, postup zopakujeme a navrch dáme plát ořechový. Potřeme zbylým krémem a posypeme přes sítko kakaem. Necháme přes noc proležet. Podáváme ve skleničkách, ozdobené šlehačkou a polevou.
Zveřejněno 3. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dezert Somlói galuska
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q7lR
Moje poznámka
Dezert Somlói galuska
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q7lR
Nejnovější recepty
Makovec s hruškami
Přidáno před 6 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bratislavská buchta
Sylvinka před 15 minutami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 41 minutami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 2 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 2 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 3 hodinami
Terezčiny ořechové muffinky
Drauska před 4 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
Vendy007 před 4 hodinami
Milčiny macešky
Lenka95 před 4 hodinami
Zapečené gnocchi s kuřecím masem v sýrové omáčce se špenátem
Aleister před 5 hodinami
Šťavnaté zapečené kotlety
Sahula před 5 hodinami
Tématické fráze:
maďarské dezerty,
somloi halušky,
madarský dezert,
šomlo halušky,
madarské halušky,
šomloj halušky,
kakaový korpus,
halušky šomloi,
zákusek šomlo,
maďarské deserty,
kakaový piškotový korpus,
halušky šomlo,
maďarský desert,
somloy haluška,
maďarské dezerty recepty,
šomlo haluška,
kakaový dezert,
piškotový korpus kakaový,
dezert,
šomló halušky recept
Suroviny:
vejce,
mouka hladká,
cukr krupice,
vejce,
kakao,
cukr krupice,
mouka hladká,
vejce,
mouka hladká,
ořechy vlašské,
cukr krupice,
mléko,
mouka hladká,
cukr krupice,
vejce,
cukr vanilkový,
voda,
rum,
cukr,
ořechy nastrouhané,
rozinky,
kakao,
šlehačka,
poleva čokoládová
Komentáře (4)
Galuškami sa to volá preto, že sa po uležaní v chladničke lyžicou vykrajujú "halušky" - maďarsky "galuška", obyčajne sa servírujú na tanierikoch s kopou šľahačky. Somló je kraj v Maďarsku - teda halušky z toho kraja.
Pekný večer!