Jednoduchý dort pro milovníky kopretin
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 031 kJ / 3 832 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 53,01 g |
| Tuky | 196,65 g |
| Vláknina | 2,10 g |
| Cholesterol | 1,12 g |
| Sodík | 644 mg |
| Sůl | 1,55 g |
| Sacharidy | 461,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Tento recept je velice nenáročný a zvládnout by ho měli i začátečníci. Podstatu dortu totiž tvoří obyčejný piškot s vysokou vrstvou velejemné ovocné pěny ztužené želatinou. Což není nic výjimečného, protože tyto smetanové náplně se dnes těší nesmírně velké oblibě. Tady ovšem tvoří její základ pouhá šlehačka, ať už živočišná nebo rostlinná, vyšlehaná do pěny a ochucená cukrem a rozmačkaným ovocem.
Krok 2: Zakyska ani další smetanové ingredience se do ní nepřidávají, pouze se ztužuje kvalitní plátkovou želatinou. Z toho důvodu je to recept obzvlášť vhodný pro ty, kteří si na tento druh cukrařiny ještě netroufli. Pokud se ale budete řídit naším postupem a radami, určitě vše hravě zvládnete.
Krok 3: Jen myslete na to, že s chladnoucí rozehřátou želatinou rozšlehanou s trochou smetanové pěny je třeba pracovat velice rychle, zvlášť má-li šlehačka výrazně nižší teplotu! I z toho důvodu mražené maliny či jahody rozmrazte a nechte rozmačkané ohřát na pokojovou teplotu. Totéž ovšem platí i o čerstvém ovoci skladovaném v chladu
Krok 4: JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Na korpus vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru, vmíchejte do pěny mouku a těsto upečte ve formě o průměru 24 cm vyložené papírem (při 170 °C asi 15 minut). Jakmile korpus zchladne, připravte si náplň: V troše vlažné vody namočte želatinu a než plátky nabobtnají, vyšlehejte smetanu. Šlehačku dle chuti oslaďte a zašlehejte do ní rozmačkané maliny (mražené rozmrazte).
Krok 5: Rozehřejte v mikrovlnce nabobtnalou želatinu a do vlažné zašlehejte několik lžic ovocné smetanové pěny. Vše pak zašlehejte do celkového objemu a hmotu co nejrychleji rozetřete na piškotový korpus vložený znovu do formy vyložené papírem. Povrch uhlaďte a nechte vše nejméně 2 hodiny v chladu ztuhnout.
Krok 6: Mezitím vyšlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Malou část lesklé pěny obarvěte nažluto a ze sáčku s hladkou kulatou špičkou z ní nastříkněte po malých pusinkách na plechu s papírem střed kopretiny.
Krok 7: Ze zbylé bílé pěny pak vytvořte větší řezanou špičkou okvětní lístky a kousky upečte. Vlastně se suší při 90°C asi 2 hodiny. Jakmile jsou bezé kousky vysušené (lístky musí zůstat pěkně sněhobílé!), uložte do středu dortu žlutý střed a po obvodu jej obložte bílými lístky.
Zveřejněno 21. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduchý dort pro milovníky kopretin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O2lg
Moje poznámka
Jednoduchý dort pro milovníky kopretin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O2lg
Nejnovější recepty
Rizoto pro žlučníkáře
Přidáno před 2 hodinami
Uzené maso na smetaně se zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Žampiony v těstíčku (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Avokádová pomazánka s Lučinou (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Vývar z mletého masa
Přidáno před 5 hodinami
Dietní tvarohová pomazánka
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtové hvězdičky
PetraLA před 51 minutami
Mrkvový perník s povidly
PetraLA před 52 minutami
Kuřecí kari nudličky se sýrem a pórkem na smetaně
Zbynek Hladik před 58 minutami
Kanadské kuře
Alex29 před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
PetMet1980 před 1 hodinou
Kefírová buchta - rychlovka
Jitunada před 2 hodinami
Lahůdkový francouzský salát
KatkaCechova před 2 hodinami
Pikantní čočková polévka se zeleninou
trdlo před 2 hodinami
Dušené srbské rizoto s mletým masem
Lucinka_pucinka před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
marketa.volsicka před 3 hodinami
Tématické fráze:
nejrecepty.cz,
nejrecepty.com,
hobbymanie.tv,
dort kopretina,
nejrecepty.sk,
hobbymanie,
láďa hruška 21.11.2014,
nejrecepty cz,
dort jako kopretina,
dort kopretina foto,
slehacka ztuzena zelatinou,
ztužuje do šlehačky,
bilkove pusinky krok za krokem,
nejrecepty.cz řezy,
kopretina dort,
dort kopretiny,
recept na jednoduchý dort,
nejrecepty,
zaklad ovocne peny,
nejrecepty jahody
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mouka hladká,
smetana ke šlehání,
želatina,
maliny,
cukr moučkový,
bílek,
sůl,
cukr moučkový,
potravinářské barvivo žluté
Komentáře (12)
https://www.facebook.com/nejrecepty/posts/59516593...